Уједињена Српска усвојила Нацрт декларације о неповредивости Републике Српске

Д.Л.

29. 09. 2019. у 20:30

Уједињена Српска усвојила Нацрт декларације о неповредивости Републике Српске

Фото: Д.Л.

Председништво Уједињене Српске донело је Нацрт декларације о неповредивости Републике Српске као одговор на антиуставну, антидемократску и антисрпску програмску декларацију СДА
Председништво Уједињене Српске донело је Нацрт декларације о неповредивости Републике Српске као одговор на антиуставну, антидемократску и антисрпску програмску декларацију СДА, рекао је председник Уједињене Српске Ненад Стевандић.


Он је рекао да се у Нацрту декларације говори о правима Републике Српске утемељеним на повељи УН и европској Повељи о људским правима, којима је предвиђено право народа на самоопредељење, на друштвени, економски и културни развој.

Овај документ у виду нацрта, каже Стевандић, биће упућен коалиционим партнерима као допринос заједничкој стратегији и припремама за одговоре на декларацију СДА.

Стевандић је рекао да је Председништво Уједињене Српске донело одлуку да подржи закључке СНСД-а који говоре о заштити Републике Српске и њеним правима.

Он је најавио да ће сутра присуствовати заједничком колегијуму који је сазвао Денис Звиздић као предсједавајући.

- Наравно, на тај састанак идем са закључцима Председништва Уједињене Српске и коалиционог договора, јер су ставови Клуба Срба, Уједињене Српске и СНСД-а потпуно подударни и усаглашени - рекао је Стевандић новинарима у Каракају код Зворника након седнице Председништва странке.

Стевандић је рекао да ће уједињена Република Српска са већинском народном вољом побиједити, јер се власт на нивоу БиХ мора формирати по закону, Уставу и по изборним резултатима, а не по уценама које су договорили Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић.

Он је навео да блокаду формирања Савета министара држе СДА и ДФ, који покушавају да уцене изборне побједнике у Републици Српској.


- Изборни победници у Републици Српској нису заинтересовани да буду у власти чија би цена била прихватање уцена СДА и ДФ-а - рекао је Стевандић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Невен Станић генерални секретар Уједињене Српске


Он каже да, за разлику од СДС-а и ПДП-а из Савеза за промене који су прихватили да проводе политику СДА само да би били у власти, изборни победници у Српској то не прихватају.

- Ми водимо политику Републике Српске у веома неравноправној бици, где нас стално клеветају и лажно оптужују, од УН до локалних медија - рекао је Стевандић и оценио да је политичка ситуација у БиХ искомпликована вољом сарајевског политичког естаблишмента.

Стевандић је подсетио да се изборни победници у Српској боре да се прво формира комсија за избор председавајућег Савета министара по Уставу, законима и Пословнику, а да се потом изабере председавајући Савета министара.

Он је оценио да би то омогућило да се ради нормално у Парламентарној скупштини БиХ и да се откоче многи пројекти који су важни за све грађане Републике Српске и Федерације БиХ.


Високи функционер Уједињене Српске Костадин Васић рекао је да је очигледан раст ове странке, као и јачање Градског одбора странке у Зворнику.

Васић очекује да ће Уједињена Српска бити друга странка по резултату у Републици Српској на наредним изборима, што је, како каже, резултат рада на терену.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације