ВЛАДА Републике Српске утврдила је Нацрт закона о изменама и допунама Закона о дечјој заштити РС, којим је предвиђено да Влада у целости на себе преузме трошак накнада за време породиљског одсуства радница.

Реч је о рефундацији послодавцима у износу од 100 одсто бруто плате за време породиљског боловања што ће, како се верује, растеретити послодавцe, a мајке сачувати од отказа.

- На овај начин Република преузима одговорност финансирања породиљског боловања и омогућава послодавцу да средства која је наменио за то радно место може искористити за адекватну замену, а да породиља не остане без посла и примања - рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Он каже да је предвиђено и увођење пронаталитетне мере, која подразумева остваривање материнског додатка за све незапослене породиље, без услова да је мајка била незапослена шест месеци пре порода.

Прочитајте још - У најави и примања за незапослене породиље и родитеље-његоватеље

- Уводи се и ново право родитељу-неговатељу или неговатељу за оне који се брину о деци 24 часа дневно због тешких оболења, чиме ће они имати право на одређену накнаду - истакао је Шеранић.

Појаснио је да ће накнада износити 112 КМ, а циљ је да када се саберу све накнаде које та породица има по основу болесног детета да се добије износ од 500 КМ, односно да минимум социјалне сигурности за те породице у будућности дође на ниво најниже пројектоване плате у Српској.

Седница Владе РС Фото СРНАНа седници Владе РС утврђен је и Предлог закона и о изменама и допунама Закона о социјалној заштити, којим је предвиђено да у програм исплате инвалиднина уђу и особе са телесним и менталним потешкоћама од 70 одсто.

- То значи да ће деца, на пример, са Дауновим синдромом бити обухваћена тим правом - рекао је Шеранић.

Он каже да је закон јасно дефинисао и право у области инвалиднина за оболеле од ретких болести, и да се различит проценат плаћа за различит степен инвалидитета.

- Предложеним законом предвиђено је и да утврђивање инвалидитета за лица до 18 година раде стручне службе у центрима за социјални рад и Министарству, а до сада је то радио Фонд ПИО - појаснио је Шеранић.

Прочитајте још - ОНИ КРШЕ ПРАВА РАДНИЦА: Осам послодаваца избацило породиље

На седници је прихваћена Стратегија управљања дугом РС за период 2019-2022. године.

- На основу извршене анализе Влада РС се определила за стратегију диверсификације извора финансирања, инструмената и базе инвеститора као преферирану, коју ће спровести у наредном периоду - саопштила је Влада РС.

ВЕЋИ БРОЈ ПУТНИКА

У ИЗВЕШТАЈУ о пословању "Аеродрома РС" за 2018. годину стоји да је остварен приход од 3.338.744 КМ, док су расходи износили КМ 3.332.356. У односу на 2017. приходи су већи за 47 одсто.

- Обављено је 1.652 авио-операција и превезено 35.803 путника. Увођење саобраћаја од стране компаније "Рајанер" од 2018. резултирало је повећањем броја путника за 71 одсто у односу на 2017. - саопштила је Влада РС.