РС: Озрен за памћење

Љ. ЂУРИЋ

30. 08. 2019. у 21:40

РС: Озрен за памћење

Фото Љ. Ђурић

У РС обележен 30. август, Међународни дан несталих. Поновљене замерке на рад Институтa за нестала лица у БиХ

ОЗРЕН је симбол страдања српског народа током рата у БиХ, па је с разлогом управо на овој планини одржано централно обележавање Међународног дана несталих у Републици Српској.

Организатор и покровитељ је и ове године било Министарство за рад и борачко-инвалидску заштиту РС, а породице погинулих и несталих, те представници НВО и званичници државе су се окупили у порти средњовековног манастира посвећеног Светом Николи - крај спомен-крста који симболизује страдањe 412 српских бораца и цивила на Озрену и Возући.

- У тој офанзиви је учествовало 23.000 припадника такозване Армије БиХ, а огњишта је бранило десет пута мање наших људи. И, од 10. до 24. септембра је овде убијено 459 српских бораца и цивила, од којих се њих 412 водило као нестало - каже последњи командант возућке Четврте озренске бригаде ВРС Зоран Благојевић, додајући да само његова бригада потражује још 84 човека.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Тело младића пронађено у апартману у ТребињуМинистар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић је поново указао на пристрасан и по Србе дискриминаторски рад Института за нестала лица БиХ, те опструкције у трагању за несталима, иако је од рата прошло више од две деценије.

Незадовољство радом Института је изразио и заменик председника Републичке организације породица заробљених и несталих бораца РС Вељко Лазић. После парастоса погинулима, одржана је и Скупштина поменуте организације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације