У оквиру сарадње са стручњацима из Санкт Петербурга, специјалисти из Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Српске су током ове године у више наврата боравили у Онкоцентру где су имали прилику за додатно усавршавање и размену искустава са руским колегама, саопштено је из ресорног министарства.


Захваљујући овој међународној сарадњи направљени су значајни искораци у оспособљавању домаћег кадра за најсложеније медицинске процедуре,закључено је након састанка са руским хирурзима који су у вишедневној посети УКЦ-у Српске.

- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић захвалио је хирурзима-онколозима из Онколошког центра у Санкт Петербургу за свесрдну подршку и за то што знање и искуство несебично преносе и доприносе развоју Универзитетског клиничког центра Српске и здравственог система у целини.


Еминентни медицински експерти из области онколошке хирургије из Санкт Петербурга заједно са лекарима највеће здравствене установе у Српској извели су у септембру прошле године први оперативни захват у новим савремено опремљеним операционим салама новоизграђеног северног крила УКЦ-а Српске.


Ова посета наставак је активности које се спроводе на основу Мапе пута активности за реализацију списка приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Републике Српске за период од 2019. до 2021. године, која је резултат договора губернатора Санкт Петербурга Александра Беглова и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика крајем прошле године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Српски хирурзи уче од светског стручњака


У саопштењу се наводи и да су споразум о наставку сарадње у јуну у Санкт Петербургу потписали губернатор тог града и председник Републике Српске Жељка Цвијановић.


Током боравка руских хирурга у УКЦ-у изводиће се лапароскопске операције карцинома дебелог црева са нашим лекарима који су већ боравили на едукацији у Русији, хируршки захвати на дојци /одстрањивање и реконструкција/, хируршки захвати у смислу отворене хирургије, те операције тумора меких ткива и костију.

Делегацију чине заменик директора за медицинска питања за хируршке гране Оноколошког центра у Санкт Петербургу Виталиј Јегоренков, шеф Ођељења за колопроктологију ове здравствене установе Икрам Алијев и пластично-реконструктивни хирург и шеф Одељења за рак дојке у Оноколошкоом центру у Санкт Петербургу Јелена Бит-Сава.

Састанку одржаном у Бањалуци су присуствовали и генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић, као и помоћник директора за медицинске послове Слободан Хајдер.