Већим платама задржати младе

О. М.

27. 08. 2019. у 07:15

Конференција Савеза синдиката Републике Српске у Бањалуци о одливу радне снаге. Свима је циљ да имамо доброг и задовољног радника - поручио Борко Ђурић

Већим платама задржати младе

Фото СРНА Конференција Савеза синдиката РС

Повећање плата, успостављање квалитетног контролног система и пореске политике, борба против криминала и корупције, те политичка стабилност услови су за останак радника и младих у Републици Српској.

То је истакнуто на конференцији у Бањалуци коју је, поводом 27 година рада, организовао Савез синдиката Републике Српске.

Председница Савеза синдиката Ранка Мишић нагласила је да је одлазак људи велики проблем.

- Основни разлог зашто људи напуштају ове просторе су ниске плате, јер две трећине радника нема плату која је на нивоу просечне. Постоји реалан простор за њихово повећање, а пример јесте раст добити у привреди за 11,7 одсто, а плате нису расле ни три одсто - рекла је Мишићева.

ПРОСЕК ДОСТИГАО ФБиХ Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић каже да Влада предузима мере за повећање плата и заустављање одласка младих, напомињући да је просечна плата у Српској први пут на нивоу оне из Федерације БиХ и износи 910 КМ. - Чинимо све да зауставимо одлазак младих. Већ је на снагу ступио сет закона, а у припреми су закони о подстицајима и инспекцијама, као и законска решења у области рада и запошљавања - рекао је Милуновић.

Председник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић сматра да плате морају бити реалне и да њих не регулишу колективни уговори.

- За напредак у привреди потребна је политичка стабилност. Живимо у БиХ која је полупротекторат и у којој власт није формирана 10 месеци након избора, што негативно утиче на привреду. Важно је да раст плата буде реалан, а за привреднике је значајно и да буду смањени порези и доприноси - рекао је Ђурић.

С друге стране, председник Привредне коморе РС Борко Ђурић каже да висина плата није искључиви узрок одласка младих, нити се њиховим повећањем овај проблем може решити.

- Потребно је стварати реалне услове за повећање плата. Нажалост, имамо изражен пад привредне активности у овој години у поређењу са претходном, што захтева одређене мере. Свима нам је циљ да имамо задовољног и доброг радника - казао је Ђурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације