Удружење породица са четворо и више деце "Четири плус" из Бањалуке спроводи акцију прикупљања половних уџбеника за децу основношколског узраста из вишечланих породица.

Председник овог удружења Јован Радовановић рекао је да заинтересовани уџбенике могу доставити у просторије Удружења у Улици Петра Рађеновића.


Према његовим речима, најпотребније су књиге за осми и девети разред, али су тражени и уџбеници за ниже разреде - од трећег до петог.


"Акција је усмерена на основце јер средњошколци најчешће међусобно размењују уџбенике", навео је Радовановић.


Он је рекао да је више од 70 одсто вишечланих породица у Бањалуци незапослено, па им помоћ у виду уџбеника много значи, будући да вишечлане породице школују по четворо и више деце и у том погледу могу да уштеде.


Прочитајте још: Друштво мора да брине о вишечланим породицама


"Настојимо да максимално помогнемо деци из породица које су наши чланови, али дајемо уџбенике и осталим удружењима, ако имамо довољно. На стању имамо око 40 комплета уџбеника које ћемо поделити", навео је Радовановић и додао да је већ подељено десетак.


Радовановић каже да родитељи неретко доносе школске књиге на размену, што је од користи и за Удружење које ће књиге проследити другом детету, док они за своје дете добијају потребне уџбенике.

"За одличне ученике од трећег до деветог разреда књиге су обезбеђене у сарадњи са Министарством породице, омладине и спорта Републике Српске, док из Градске управе обезбеђују комплете уџбеника за наше социјално најугроженије чланове", каже Радовановић.


Он је рекао да Удружење има добру сарадњу са Унијом послодаваца Републике Српске која већ пет година почетком школске године обезбеђује школски прибор за основце.


"И ове године очекујемо њихову помоћ", рекао је Радовановић.

Радовановић је нагласио да уџбенике од Удружења могу добити и породице које имају једно или двоје деце, а које нису у могућности да их купе.


Он је подсетио да је Удружење прошле године обезбедило око 200 комплета половних уџбеника. Удружење породица са четворо и више деце "Четири плус" броји 700 породица са подручја Бањалуке.