Падавине са копова замутиле су Укрину

Н. ЂУРИЋ

понедељак, 15. 07. 2019. у 07:30

Падавине са копова замутиле су Укрину

Замућена река Укрина - Фото Нинко Ђурић

Анализа расветлила узроке чудне боје реке у прњаворском и дервентском току. Нема негативних утицаја на биљни и животињски свет

ПРОМЕНУ боје воде у Укрини изазвале су обилне падавине на подручју општине Станари спирањем са површинских копова тамошњег рудника, и услед тих природних процеса нису забележени негативни утицаји на биљни и животињски свет водотока ове реке, Мале Укрине и Остружње - саопштено је у петак из Инспектората Републике Српске.

Ово су резултати анализе узорака воде реке Укрине у лабораторији "Еуро инспект" из Осјечана, код Добоја, чији су техничари у пратњи инспектора узели пет узорака на више локација.

- Потврђено је да су испитивани параметри у дозвољеним границама прописаним правилником о условима испуштања отпадних вода у површинске воде, док су код два узорка утврђена одступања од параметара дефинисаних Уредбом о класификацији и категоризацији водотока, с обзиром на категорију водотока где је узет узорак - саопштено је из Инспектората.


Прочитајте још: НЕОБИЧНА БОЈА РЕКЕ ИЗАЗВАЛА ПАНИКУ: Грађани у страху, на помолу еколошка катастрофа? (ФОТО)


Уочена одступања, како је утврђено, односе се на укупне суспендоване материје, садржај гвожђа и мангана, укупног фосфора, хемијску потрошњу кисеоника и биолошку потрошњу кисеоника.

- То недвосмислено указује да је услед обилних падавина дошло до спирања са површинских копова рудника Станари - стоји у саопштењу.

Огорчени и забринути Дервенћани и Прњаворчани уз ток реке Укрине, која је пре два викенда попримила несвакидашњу боју, са нестрпљењем су ишчекивали резултате анализе због страха од могуће еколошке катастрофе и из бојазни да је нешто много опасније од муља доспело у реку.


НЕСТРПЉИВИ КУПАЧИ

УКРИНА је у међувремену готово у потпуности повратила своју ранију кристално чисту воду. О томе сведоче и нестрпљиви купачи који су, и пре резултата анализе, потражили расхлађење у њеним чарима код Жутог моста, између Прњавора и Дервенте, што је забележила камера "Новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације