Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да ће у септембру почети реформа образовања и да ће у оквиру тог процеса радити и на изради нове стратегије образовања у Српској и доношењу нових законских и подзаконских аката.


- Очекујемо да у школској 2020/21. години имамо пилот програме који ће бити спровођени у школама. Циљ је да побољшамо дигнитет образовних установа, да ученици који завршавају основну и средњу школу имају жељени ниво знања и да уведемо нове методе у извођењу наставе. Радићемо и на ревизији постојећих и новим наставним плановима и програмима, а наставни кадар и стручне сараднике едуковаћемо у континуитету, рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци након састанка са директорима основних и средњих школа.


Она је истакла да ће се у средњим школама базирати на то да уписна политика буде усмерена ка потребама тржишта рада и праћењу нових технологија. - Суштина комплетног овог процеса је да имамо децу која ће стечена знања моћи применити у пракси и која ће бити прилагођена потребама тржишта рада, каже Тривићева.

Она је подсетила да је пре уписа спроведена кампања с циљем промоције свих занимања обухваћених уписним политикама у средње школе, те да је посебан акценат стављен на средње техничке и стручне школе које треба да производе кадар потребан тржишту рада.


- Трендови из првог уписног рока показују да је много веће интересовање за средње техничке и стручне школе јер смо направили споразуме са пословном заједницом да деца имају додатну практичну наставу која ће им бити плаћена и да након завршетка школе могу да добију посао, рекла је Тривићева.


Према њеним речима, у први разред основних школа уписано је око 9.200 ученика, што је за око 500 мање него претходне године.- Тачан податак ћемо имати на почетку наставе јер не знамо колико је уписаних у више разреде. Нећемо ићи са рационализацијом мреже школа јер је пракса показала да се квалитетније ради са мањим бројем ученика којима може да се посвети већа пажња, нагласила је Тривићева.


Говорећи о жалбама родитеља на претешке торбе основаца, Тривићева је рекла да ће и то питање бити обухваћено реформским процесом јер ће прецизније бити дефинисана потреба зе уџбеницима, а у новој школској години биће покренут и пилот-пројекат дигитализације једног уџбеника које ће бити у школама већ у септембру. - На основу њега ћемо анализирати употребу таквих уџбеника чиме би била олакшана и ђачка торба, истакла је Тривићева, подсетивши да ће Министарство просвете и културе и ове године обезбедити бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда основне школе, те за 564 најуспешнија ученика на такмичењима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тривић: Свим ђацима биће обезбеђени услови за наставу


Предсједник Актива директора средњих школа регије Бирач Биљана Писић рекла је да је образовање у Српској веома квалитетно, али да се потребе тржишта рада мењају. - Ове године је приликом уписа много више ученика уписало техничке школе и тражено је место више. Велика заинтересованост је била и за угоститељску струку, те гимназију и информатички смер. Кроз пројекте смо успели добити средства и опремити школе тако да ученици имају веома добру практичну наставу и у школама и у фирмама, истакла је Писићева.

Председник Актива директора основних школа Сарајевско-романијске регије Данијела Мрда рекла је да ће нове мјере унапредити систем образовања у Српској.


Она је напоменула да ће се најзначајније промене односити на приступ настави и њен садржај јер пажња деце треба да буде фокусирана на теме које ће бити обрађиване како би развијала кључне животне компетенције и на крају према властитим афинитетима изабрала средњу школу и занимање.


- У основним школама увелико примењујемо иновативне приступе настави и уверена сам да ћемо се ми најбрже прилагодити новим захтевима, али апелујем да материјални трошкови школама буду повећани јер ће то допринети унапређењу наставног процеса, рекла је Мрда.


Она је додала да је број уписаних првачића у Сарајевско-романијској регији једнак, као и претходних година, али да је у руралним подручјима смањен за по једно оделење по школи.

-То није страшно. Наш проблем је разуђеност простора и за нас би било катастрофално да се иде у рационализацију школске мреже јер би то значило гашење села и живота у тим пределима, нагласила је Мрда.

Она је истакла да у општини Источно Ново Сарајево постоји проблем са простором и школе не могу да приме све ученике, а у рубним подручјима је присутан и прилив ученика српске и хрватске националнисти из Федерације БиХ који желе да похађају наставу по наставном плану и програму Српске.