ДИРЕКТОР Еко-центра "Бочац језеро" Драгана Ковачевић рекла је да су о пуцању заштитне мреже на језеру обавештене све институције које би могле да помогну у решавању тог проблема и да се очекује њихова реакција, те нагласила да је потребно уклонити отпад у дужини од 18 километара.

Она је додала да Еко-центар "Бочац језеро" нема капацитете да сам решава проблем плутајућег отпада на језеру, као и да се отпад продукује узводно у општинама из Федерације БиХ - Јајце, Доњи Вакуф, Бугојно, Горњи Вакуф.


Прочитајте још: Приказано 25 мостова на Дрини


Према њеним речима, 13. маја дошло је до пуцања заштитне мреже Еко-центра, која није издржала притисак плутајућег отпада који се већ ту налазио, уз додатне количине отпада које су донеле бујице услед недавних обилних падавина.

-Тренутно се у језеру Бочац налази од око 10.000 до 12.000 метара кубних плутајућег отпада, навела је она.

-Еко-центру `Бочац језеро` неопходан је континуиран извор прихода за редовно чишћење језера и одржавање мреже и механизације да бисмо избегли сличне ситуације. Потребно је дугорочно решење, које треба да проистекне из заједничке сарадње са узводним загађивачима, наглашава Ковачевићева.

Она је рекла да је још рано вршити процјену о потребном времену за чишћење отпада, јер сав отпад још није ни пристигао изнад бране Хидроелектране /ХЕ/ "Бочац". "Не можемо рећи да је реч о еколошкој катастрофи него о акцидентној ситуацији, рекла је она.

Ковачевићева је истакла да је брана препрека да отпад слободно прође према граду Бањалуци, али у условима високих вода постоји и та могућност, што треба избећи.

-Језером управља ХЕ на Врбасу и сав терет за уклањање отпада је тренутно на њима, јер град Бањалука, као ни остале низводне општине, не учествују у финансирању чишћења отпада, каже Ковачевићева.

Према њеним речима, отпад који пристигне на мрежу је великим делом последица немара и небриге појединаца који отпад одлажу на обале река или директно у реку, а које покупе и донесу бујице.

-Структуру уклоњеног отпада са мрежа у Еко-центру `Бочац језеро`, осим дрвета, чине и разне врсте пластичног отпада, аутогуме, фрижидери, алуминијумски отпад и угинуле животиње, додала је Ковачевићева.

Еко-центар годишње прикупи око 10.000 метара кубних отпада.

Вршилац дужности директора предузећа "Хидроелектране на Врбасу" Горан Милановић рекао је Срни да је заштитна мрежа Еко-центра "Бочац" Бањалука пукла и да се процењује да је у акумулацију Хидроелектране "Бочац" ушло око 10.000 метара кубних плутајућег отпада, али да се неће дозволити даљи пролаз, као и да тај отпад ни на који начин не утиче на рад хидроелектране.