ФОНД здравственог осигурања Републике Српске апелује на заступнике лека "утрогестан" да им доставе предлог за стављање тог лека на листу Фонда.

Прочитајте још: ЕКПРЕСАН ПОВРАТАК У РАЗВИЈЕНЕ: Програми подршке малим и средњим предузећима у Модричи

- Позивамо заступнике овог лека да нам се обрате, будући да, иако смо већ неколико пута то сугерисали, до сада предлог за стављање овог лека на листу није стигао на адресу Фонда, саопштено је из Фонда.

Из Фонда се наводи да су почели рад на фармакоекономским анализама и проценама својих финансијских могућности како би створили претпоставке за стављање лека "утрогестан" на листу, свесни чињенице да велики број трудница користи овај лек што од њих изискује трошкове.

У саопштењу се истиче да је Фонд у протеклом периоду стабилизовао своје пословање, а контролом и управљањем трошковима, омогућено да уштеде усмери на повећање права из здравственог осигурања, посебно када је реч о репродуктивном здрављу осигураника.

Из Фонда истичу да пружају подршку пронаталитетној политици, те напомињу да се од прошле године финансира и трећи покушај вантелесне оплодње.

Прочитајте још: На рецепт још 81 лек

Трудницама и породиљама, како се наводи, Фонд у потпуности финансира здравствену заштиту и оверава им се здравствена књижица, без обзира на уплаћени допринос.

- Фонд здравственог осигурања сноси све трошкове прегледа и саветовања у сврху планирања породице, те прегледе, дијагностику и лечења за време трудноће, порођаја и за време материнства, додаје се у саопштењу.

"Утрогестан" се користи код ризичне трудноће за спречавање превременог порођаја, односно код свих сметњи које се појаве, а труднице у Србији тај лек добијају бесплатно.