МАЛВЕРЗАЦИЈЕ У РС: Лабораторија мимо прописа

О. МАТАВУЉ

20. 11. 2018. у 08:15

МАЛВЕРЗАЦИЈЕ У РС: Лабораторија мимо прописа

Драго Недић Фото О. Матавуљ

Бивши директор Ветеринарског института Драго Недић злоупотребио положај. Прибавио имовинску корист за ПТМ Шабац од 113.100 КМ

УПРАВА криминалистичке полиције МУП РС поднела је изештај Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци против Драге Недића, бившег директора Ветеринарског института "Др Васо Бутозан", због сумње да је оштетио институт за 113.100 марака.

Прочитајте још: РС: Потрошачи брину због алфатоксина

У МУП наводе да је извештај поднесен због сумње да је Недић починио кривично дело злоупотреба службеног положаја или овлашћења.

- Осумњичени је у својству директора Ветеринарског института у мају 2013. у поступку јавне набавке путем преговарачког поступка, без објаве обавештења за доставу понуда, закључио уговор о испоруци апарата аутоклав-лабораторијски парни стерилизатор - саопштио је МУП РС.

Прочитајте још: ИСТРАГА ПРОТИВ СЛУЖБЕНИЦЕ МИНИСТАРСТВА РАДА РС: Оштетила буџет за 110.000 км!

Како наводе, апарат је плаћен из кредитних средстава Инвестиционо-развојне банке РС по цени од 273.780 КМ предузећу ПТМ Б д.о.о. Бијељина. Међутим, апарат је увезло предузеће "ПТМ" д.о.о. Шабац, чији је оснивач бијељински ПТМ Б, а са којим није обављен преговарачки поступак. Увезен је преко фирме из Хонгконга "Иком трејд ХК лимитед" по цени од 59.100 евра.

- На тај начин осумњичени је прекорачио своја овлашћења и прибавио противправну имовинску корист предузећу ПТМ д.о.о. Шабац у износу од 113.100 КМ, за колико је оштетио институт "Др Васо Бутозан" - саопштио је МУП РС.

Занимљиво је да је ово трећи пут да истражни органи подносе кривичне пријаве против Недића. У два наврата су подигнуте оптужнице које су доживеле крах и он је у судским поступцима два пута ослобођен кривице.

ОСЛОБОЂЕН КРИВИЦЕ

ПОСЛЕДЊОМ оптужницом Драго Недић се теретио за злоупотребу службеног положаја, у време када је био директор Канцеларије за ветеринарство БиХ. Тада је, како се наводило у оптужници, без тендера склопио уговор вредан 408.000 КМ за набавку информатичке опреме, при чему је стварна цена премашена за око 96.000 КМ. Суд БиХ га је правоснажно ослободио кривице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације