Вукота Говедарица, председник Српске демократске странке, искључио је Бориса Јеринића из чланства странке због теже повреде Статута и деловања супротно званичним ставовима Српске демократске странке.

- Непоштујући Статут и одлуке Главног одбора странке, Јеринић дужи период делује против интереса СДС. Он је у среду, у пратњи градоначелника Добоја Обрена Петровића и Уроша Гостића, присуствовао састанку са делегацијом СНСД иако није имао овлашћење страначког органа да се на том састанку појави - каже се у саопштењу, и додаје да је на том састанку, како је најавио портпарол СНСД, донета одлука да посланици СДС из Добоја политички рад наставе у клубовима СНСД у ПС БиХ и у Народној скупштини РС, што је супротно Статуту и званичним ставовима СДС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВОСТИ“ САЗНАЈУ: Јеринић нови лидер СДС?

Борис Јеринић, досадашњи члан Главног одбора СДС, каже, за "Новости", да није изненађен том одлуком.

- Очигледно је да се Говедарица одлучио на обрачун са политичким противницима унутар странке. Главни одбор није донео никакву одлуку нити се гласало о било чему на последњој седници ГО, због чега ми је неприхватљиво Говедаричино објашњење да ме искључује из странке због непоштовања одлука ГО - каже Јеринић.

Он додаје да је постојао притисак да буде један од кандидата за председника странке на редовним унутарстраначким изборима, али је очигледно да се руководство СДС решава свих оних који имају другачије мишљење.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У СДС све више незадовољних!

Он је рекао да има могућност подношења жалбе Главном одбору, али да ће о томе још размислити.

- Очигледно је да из ГО избацују све чланове који мисле другачије, и јасно јe како ће се ГО одредити према тим члановима. Износио сам ставове Градског одбора СДС из Добоја, и једино тим људима могу положити рачуне. А људима који себи узимају за право да се са свим неистомишљеницима обрачунају на овакав начин немам више шта да кажем - поручио је искључени члан странке.


Борис Јеринић

У ДНС ПОЧЕЛО ВЕЛИКО КАДРОВСКО ПОСПРЕМАЊЕ: ЧУБРИЛОВИЋУ ИЗМИЧЕ ФОТЕЉА?

Искључивањем Недељка Чубиловића из Председништва ДНС, председник ДНС Марко Павић започео је чишћење странке од оних који су разбијали ДНС изнутра - каже, за "Новости", извор из ДНС.

- За смену Чубриловића с места потпредседника странке на седници Председништва гласало је 14 чланова, а пет је било против - каже извор из ДНС, и наводи да се овим неће завршити "проветравање ДНС". Када је реч о месту председника НС РС, у којој ДНС има 12 посланика, све ће бити јасно у наредних неколико дана.

- Иако је за то место био виђен Чубриловић, сада је реалније да то буде неко други. Главни кандидати за председника Парламента РС су др Душко Ивић и Дарко Бањац - каже наш извор.

Недељкo Чубиловић,Фото НСРС

Потпредседник ДНС Споменка Стевановић изјавила је да одлука Председништва ДНС о разрешењу Недељка Чубриловића није коначна док је не верификује Главни одбор.

- Уколико ГО не прихвати ту смену, определиће се за изворне принципе ДНС, а ако је потврди, определиће се за сасвим други пут и профил странке, јер ће странком управљати четири мултимилионера и нови људи, који су дошли пре годину-две у странку да остваре личне интересе - констатовала је Стевановићева.