Добојски СДС уз победнике избора!

Љ. ЂУРИЋ

03. 11. 2018. у 09:12

Добојски СДС уз победнике избора!

Посланици СДС из Добоја Фото СРНА

Обрт на политичкој сцени Добоја, овдашњи огранак Српске демократске странке, ипак, уз СНСД

ДОБОЈСКИ, најснажнији локални огранак СДС у Српској, убудуће ће на републичком и нивоу БиХ деловати са СНСД и коалицијом странака у том блоку.

Такву одлуку донела је једногласно Скупштина СДС у Добоју у четвртак, чиме су упутили отворени изазов руководству СДС и председнику те странке Вукоти Говедарици.

Скупштина је обавезала новоизабраног посланика у Представничком дому парламента БиХ Обрена Петровића и посланике у НС РС Небојшу Марића, Данијела Јошића и Нину Букејловић да "у најбољем интересу заступају Град Добој и све грађане, који су им на изборима дали поверење".

Дајући им подршку да буду део нове власти, најоштрије су осуђени напади дела руководства СДС на градски одбор и његове функционере. Затражена је одговорност врха странке за убедљиво најлошији резултат на последњим изборима од оснивања СДС, и иницирани су хитни унутарстраначки избори.

Прочитајте још - МАРАТОНСКА СЕДНИЦА ГЛАВНОГ ОДБОРА СРПСКЕ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ: СДС ипак за коалицију са СНСД у Сарајеву?

Добојски СДС једини је на протеклим општим изборима у својој средини у целој РС остварио убедљиве победе на свим изборним листама. За Народну скупштину РС су освојили двоструко више гласова од супарника из СНСД и у наредном сазиву имаће чак три посланика, док ће СНСД имати само једног.

РЕАКЦИЈЕ ГОТОВО 28 година је СДС у Добоју на власти, односно од првих избора у БиХ, након распада заједничке државе. Уласком у власт са СНСД на вишим нивоима збунио је у великој мери њихове чланове, мада нема противника те промене у политичком деловању.

Више од половине свих изашлих на изборе имала је листа СДС за Представнички дом Парламента БиХ, а кандидати те водеће странке у Савезу за победу Вукота Говедарица и Младен Иванић победили су у Добоју противкандидате из СНСД Жељку Цвијановић и Милорада Додика.

Међутим, очигледно то није било довољно за поштовање унутар странке чији су саставни део, јер су због залагања за преговоре са СНСД у будућој власти на нивоу БиХ пали у немилост ГО СДС и председника Вукоте Говедарице.

На прошлонедељној седници ГО СДС су били мета критика и организоване хајке, због чега су више него огорчени.

- Намерно се пласирају информације да је део наше делегације напустио седницу ГО, уместо истине да смо колективно напустили заседање. Неће нам губитници одређивати како ћемо се понашати и све наше даље одлуке биће усмерене да заштитимо свој интерес, углед и достојанство - речи су Бориса Јеринића, члана ГО СДС и руководства СДС у Добоју.

Прочитајте још - ПОСЛЕ СЕДНИЦЕ ГО СДС У БАЊАЛУЦИ НИЈЕ ОДБАЧЕНА МОГУЋНОСТ САВЕЗА СА СНСД: Има наде за српски блок у Сарајеву

Јеринић је након Скупштине СДС у Добоју нагласио да иза њиховог даљег политичког деловања више не стоје појединци и њихове изјаве, већ одлука Скупштине и додао да председник Градског одбора и још увек актуелни градоначелник Петровић и руководство имају пуну подршку чланства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације