Додик: Кроје изборну вољу са 20 милиона евра

С. М.

27. 09. 2018. у 14:57

Председник РС Милорад Додик о утицају САД и Британије. Мешају се преко разних организација, група и медија

Додик: Кроје изборну вољу са 20 милиона евра

Милорад Додик Фото Танјуг

БРИТАНЦИ и Американци су обезбедили укупно 40 милиона КМ (око 20 милиона евра) за разне организације, медије и групе посредством којих се директно мешају у изборни процес у БиХ - указао је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

Он је рекао да је РС и раније на ово упозоравала, али да очигледно један део јавности то не жели да третира као нешто озбиљно. Додик је захвалио председнику Србије Александру Вучићу што је потенцирао ово питање и навео да и Српска располаже информацијама које је Вучић поменуо.

Председник Српске је истакао да је у БиХ дошло 40 Британаца, од којих је њих пет у Бањалуци, где се сваки дан баве дестабилизацијом, док се стара америчка администрација бави питањима избора. Додик је навео и да се из страних амбасада позивају људи који су на листама и са којима се наводно разговара демократски, а у суштини им сугеришу начин понашања.


- Имамо тачне податке када се разговарало и шта је речено - рекао је Додик у Бањалуци, након састанка са председницом Владе РС Жељком Цвијановић, као и са лидерима ДНС Марком Павићем и СП Петром Ђокићем.

Председник Српске је истакао да је "евидентна британска подршка српском члану Председништва БиХ Младену Иванићу":

- Као члан Председништва БиХ инсистираћу на укидању страног мешања, што Иванић није способан и неће, да се дијалог између странаца и институција власти на простору БиХ одвија у оквиру стандарда који су за све нормалне земље потребни. Треба их избацити из било каквог уплива и могућности да се баве макропитањима или микропитањима на нивоу БиХ - рекао је Додик.

УКИНУТИ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА

ДОДИК се заложио за укидање институције високог представника, као и одлазак страних судија из Уставног суда БиХ:

- Тражићу од Председништва БиХ да одмах донесе такав став. Младен Иванић то никада није тражио и он је преседео свој мандат. Тражићу да се поштује Устав онакав какав је написан, а не како је искреирана нека ситуација вануставно у БиХ, и ставићу на прво место Републику Српску у свим одлукама.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

cnct56

27.09.2018. 18:37

Ne brini Milorade pobjeda je opet tvoja i nek ti je sa srecom, cuvaj nam Republiku Srpsku!

zaliv.net

27.09.2018. 19:05

To je ta demokratija kojoj teze neki kod nas, a sa druge strane "jao jadna kuca, jao on prebio zenu" a ovi njihovi sa zapada drugima cev na celo pa ih siluju...to im je ok. Jel tako EU i SAD fanatici?

InspektorŠajkača

28.09.2018. 16:26

izbori nemaju svrhe...a još je gore što su od narodnih novaca

ZOKI

29.09.2018. 00:04

Ja mislim da su te pare propale zato što kod nas srba ta njihova obojena revolucija nefunkcioniše. Za Srpsku je dato toliko puno života i nismo ludi da je rušimo. Narod će da izabere svoje prestavnike a ne ova zapadna govna. ŽIVJELA REPUBLIKA SRPSKA