Лејла Решић за „Новости“: Заустављено незаконито запошљавање

С. МИШЉЕНОВИЋ

29. 01. 2018. у 09:54

Лејла Решић за „Новости“: Заустављено незаконито запошљавање

Лејла Решић

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске одласком вишка запослених, ослобађа се и новац у буџетима за важније пројекте локалних заједница

ВЛАДА РС и министарство управе и локалне самоуправе кроз законска решења успели су да зауставе непотребно и незаконито запошљавање у локалним заједницама. Однос три запослена на 1.000 становника већ се примењује у 64 локалне заједнице у Српској и даје одличне резултате на терену. Одласком вишка радника ослобађа се и новац у буџетима за важније пројекте. Један од приоритета у овој години биће и боље отварање локалних заједница према дијаспори, каже у интервјуу, за “Новости”, Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе.

- Дијаспора је огроман ресурс Републике Српске за локалне заједнице. Влада је то препознала и радићемо на системским решењима којима бисмо олакшали локалним заједницама, да их отворимо према дијаспори и да успоставимо што бољи систем сарадње - каже министарка Решић.

*Који су то начини за приближавање дијаспоре локалним заједницама у Српској?

- Један од начина је и формирање Савеза за имплементацију стратегија развоја локалне управе и самоуправе 2017-2021. године, а што смо урадили. Тражимо идеје из локалних заједница за пројекте. Ово је посебно битно за неразвијене општине у Српској којих је сада 33. Следеће године грант за изразито неразвијене општине износи 2.300.000 марака и већи је за 300.000 марака. Овај новац ће бити посебно дефинисан уредбом и искориштен за суфинансирање пројеката.

* Како искористити наше људе који живе по свету да привуку инвеститоре у свој родни крај?

- Наши људи који живе по свету су наши најбољи амбасадори. Ми ћемо кроз сарадњу са локалним заједницама да се повежемо са њима и да видимо шта нека од општина треба да уради како би им помогла да се доведу инвеститори у Српску.

*Да ли сте задовољни заустављањем масовног и незаконитог запошљавања на локалу у Српској.

- Јесам. Сви се данас у локалним заједницама баве санацијом, односно како да се реши проблем "нагомиланог" вишка радника у локалним администрацијама. Осим клаузуле троје запослених на 1.000 становника, у закону стоји и да број оних који су ангажовани на одређено време не може бити већи од десет одсто у односу на укупан број запослених. На та два начина зауставили смо запошљавање.

КОЛЕКТИВНИ УГОВОР *Како се одвија примена Колективног уговора?
- Министарство под посебном лупом тражи примену Колективног уговора у локалним заједницама. Овим уговором се смањују плате начелницима одељења, а повећају плате онима који су имали најниже коефицијенте у локалној администрацији. Засада примена иде споро али најбитније је да иде.

*Како смањити број неразвијених локалних заједница у Српској?

- Број неразвијених општина остао је нажалост исти односно 33 и не повећава се. Након поплава 2014. године имали смо тренд повећања, али се ствари сада поправљају и Влада РС и ресорно министарство кроз рад са овим локалним заједницама радиће на њиховом развоју.

*Република Српска ће коначно да направи проширени регистар запослених код буџетских корисника?

- С почетком ове године добијамо Закон о запосленима код буџетских корисника. Српска већ деценију има регистар државних службеника а сада ће практично добити проширени регистар на све оне који примају плату из буџета. Ово је била обавеза из Реформске агенде коју је Република Српска прва испунила у БиХ. Такође смо у склопу закона који ово регулише додали и казнене одредбе за оне који не буду довољно ажурно уносили податке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације