Средњошколци у Приједору заинтересовани за куварски занат

Г. ВИЛА

18. 12. 2017. у 07:55

У приједорској Угоститељско-економској школи посебно су поносни на квалитет практичне наставе, кад је реч о смеру за школовање кувара

Средњошколци у Приједору заинтересовани за куварски занат

УМЕЋЕ Ученици на практичној настави у школској кухињи

У ПРИЈЕДОРСКОЈ Угоститељско-економској школи посебно су поносни на квалитет практичне наставе, кад је реч о смеру за школовање кувара. То потврђују богати мириси гастрономских специјалитета који се шире из школске кухиње и ресторана. Кухиња, у којој будући кувари уче да праве бројне специјалитете, савремено је опремљена. Уз њу је смештен и школски ресторан, где се искључиво послужује храна коју су припремили ученици, уз помоћ кувара-ментора.

Свако јутро, ђаци облаче куварске мантиле, стављају куварске капе и док се греје уље и ври вода, почињу да сецкају поврће, припремају месо и још много тога. Они свакодневно спремају комплетан мени, од хладног и топлог предјела, преко главних јела до десерта. Служећи своје специјалитете, демонстрирају кулинарско умеће, у нади да ће после школе брзо да се запосле.

- Ми најчешће спремамо чорбе, пире-кромпир, пире од спанаћа, слани кромпир, хладне и месне закуске, палачинке и слично. Сви се надамо добром послу након завршетка школе. Ово је данас веома популарно занимање у свету, али пре свега, добро је плаћено - каже ученица Слађана Мијић.

Према речима директорке приједорске Угоститељско-економске школе, Валентине Совиљ, приликом уписа владало је велико интересовање за куварски занат који гарантује запослење.

- Уз посебну сагласност ресорног министарства, коју су родитељи тражили, уписали смо 14, уместо 12 планираних кувара и 13 конобара, уместо 12 планираних. Оно што је интересантан податак је да се прошла и претпрошла генерација свршених кувара и конобара запослила готово 95 одсто - каже директорка.

А млади приједорски кувари добар утисак остављају свуда где раде, у домаћим и иностраним ресторанима или на бродовима. Према речима наставнице практичне наставе у овој приједорској школи, Весне Музгоње, ђаци стичу брзину, вештину и рутину, уче да буду спремни за тржиште рада, као и да све што направе буде укусно и лепо аранжирано.



ПРИСТУПАЧНЕ ЦЕНЕ

ЗБОГ укусних јела и приступачних цена, школски ресторан је место које посећује велики број Приједорчана. Ту долазе на доручак или ручак и уживају у специјалитетима младих кувара.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације