У болници “Пастер-2” у Ници, где је прошле године нови кадаверични бубрег добио 25-годишњи Никола Мојевић из Рогатице, ових дана је, такође од непознатог донора из Француске, добио и његов брат, три године млађи, Младен Мојевић. Синовима поштара Рајка и домаћице Добринке то ће омогућити нови живот.

- Никола је пре операције у Ници, пуне три године ишао на дијализе, седмично по три пута, у Регионални медицински центар у Фочу. После две године путовања према истом центру и назад и након више од 300 дијализа, и ја сам недавно добио нови бубрег, такође у Ници. Ово је за нас двојицу нови живот, неизмерна радост, захвалност свима уз чију смо помоћ обезбедили 160.000 марака, колико су укупно коштале наше операције. Тешко је у свему овоме некога посебно издвојити, али покретач свих иницијатива за наше лечење била је НВО “Отворена мрежа” из Сарајева - каже, за “Новости”, Младен Мојевић, који је после операције и опоравка у Ници допутовао у Рогатицу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДОНОРИ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ПОТРЕБНИ: Научници корак ближе ...

Младену предстоји неколико контролних прегледа у Бањалуци, које је прошле године имао и Никола.

- До здравља смо дошли уз велику срећу, превасходно захваљујући хуманим људима који су прикупили средства за наше лечење, али и уз велику захвалност медицинском особљу из Нице. Нисам веровао да је све ово могуће, али нада, како је неко рекао, последња умире и зато се никада не треба предавати, ни губити веру - каже за наш лист Никола.


ХИЉАДУ ДИЈАЛИЗА

ДВА брата су, минулих година, укупно имали око 1.000 дијализа, због чега и нису могли да наставе школовање. Данас на све гледају другим очима, будућност им се, како кажу, насмешила. Ипак, да би наставили нормалан живот, надају се да ће у Рогатици, граду који им је највише помогао на путу до операција, ускоро добити и запослење.