Вехабија убио полицајца, обавештајци знали да се припрема напад!

Новости Онлине / Д. Гајић / М. Филиповић

27. 04. 2015. у 20:04

Вехабија убио полицајца, обавештајци знали да се припрема напад!

Полиција у Зворнику
Фото: Танјуг

Нердин Ибрић, припадник вехабија, убио је вечерас у нападу на Полицијску станицу у Зворнику једног полицајца и ранио двојицу. У пуцњави је страдао и нападач. Влада РС на ванредној седници осудила напад

ЗВОРНИК – Припадник радикалног вехабијског покрета из Тузле Нердин Ибрић је у терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику, са покличем „Алаху акбар“, убио полицајца Драгана Ђурића, а ранио његове колеге Стеву Миловановића и Жељка Гајића. Нападач је потом убијен у размени ватре са полицијом, потврђено је „Новостима“ у полицијским и безбедносним круговима у РС.

Незванично, нападач стар око 24 године, стигао је око 19.15 часова, у тренутку примопредаје смене, испред полицијске станице у аутомобилу „голф два“ црне боје и одмах је по изласку из возила у упаду у станицу „сачмаром“ почео да пуца на полицију. Прво је погодио Ђурића, а онда је убијен у пуцњави.

Метеж и хаос владали су у том тренутку на зворничким улицама. Око зграде полицијске станице било је крви. Пролазници су бежали на све стране.

Полицајци су, спашавајући сопствене животе, отворили ватру на нападача који је имао две пушке код себе, а изгледом је подсећао на припаднике вехабијског покрета, рекао нам је полицајац из Зворника.

Министар за унутрашње послове Републике Српске Драган Лукач рекао је да су познати нови детаљи напада, а да је полиција одмах након напада блокирала кућу нападача у селу Сапна.

Лукач је рекао и да су "од једног полицајца, бошњачке националности у Зворнику, добили информацију да се Ибрић последњих месеци чудно понашао и да се приликом молитве у џамији посебно издвајао, да је клањао по вехабијским обичајима".

- Све упућује да је везан с вехабијским покретом. Видећемо да ли је повезан с другим лицима и да ли је ово планирани и појединачни напад, рекао је Лукач.

Лукач је позвао све грађане у Зворнику да остану мирни, истичући да ће полиција, у складу с својим овлашћењима, истражити напад на полицијску станицу у тој општини.

- Позивам све грађане да остану мирни и сви ће добити комплетну информацију о чему се заправо ради, рекао је Лукач, који је после напада на полицијску станицу хитно отишао у Зворник и најавио да ће остати у тој општини и током ноћи.

Он је за РТРС рекао да се нада да неће доћи до било какве освете или било чега што би могло да узнемири РС и БиХ и да ће полиција предузети мере да заштити све грађане.

Лукач је казао и да је разговарао с министром за безбедност Драганом Мектићем и директором СИПА-е Гораном Зубцем и да се очекује долазак тужилаца БиХ у Зворник који ће водити истрагу, будући, како је навео, да се ради о терористичком чину. Влада Републике Српске осудила је на касно вечерас на ванредној седници напад у Зворнику, и позвала на мир и толеранцију.

Како сазнају ''Новости'', обавештајне структуре у БиХ су имале још пре три дана информацију да се припрема напад у Зворнику, али су очигледно заказале, јер напад није спречен, а немилосрдно је убијен полицајац. Све безбедносне информације говоре да је реч о терористичком акту који је унапред испланиран.

У приправности су све патроле зворничке и полиције РС које ће данас обезбеђивати све државне установе, школе и вртиће у складу са својим надлежностима. Међутим, то не значи да школе и вртићи неће радити. Ванредне седнице Владе РС и Председништва БиХ поводом терористичког напада биће одржане у Бањалуци и Сарајеву.

ВУЧИЋ ПОСЛАО ТЕЛЕГРАМ Председник Владе Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешца председници владе и председнику Републике Српске, Жељки Цвијановић и Милораду Додику, поводом напада на полицијску станицу у Зворнику, поручивши да је снажно потрешен вешћу о најстрашнијем нападу у којем је страдао полицајац.
"Тешко је у тренуцима велике трагедије наћи речи утехе за породицу човека који је посветио живот очувању мира и безбедности. У име Владе Републике Србије и своје име вама и породици упућем искрено саучешће", наводи се у телеграму премијера Вучића. Oн је најавио да ће Додик заједно са министром унутрашњих послова РС допутовати за два дана у Београд где ће разговарати како са њим тако и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.
Грађани Зворника су били у шоку.

- Чуо сам рафалну паљбу у близини полицијске станице. Осетио сам да се нешто страшно дешава. Побегао сам и сакрио се иза оближњег зида, каже случајни пролазник.

На лице места одмах су стигли и истражиоци Тужилаштва БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ.

- Агенција је у координацији с МУП РС мобилисала све своје обавештајне капацитете ради прикупљања сазнања и информација у вези с овим догађајем, потврдила је „Новостима“ Кристина Јозић, портпарол Агенције.

Обавештајно-безбедносна агенција вечерас је обавестила све агенције у БиХ о могућим новим нападима на полицијске станице широм БиХ. Министар сигурности БиХ Драган Мектић потврдио је да су пре три дана постојала обавештајна сазнања о могућем терористичком нападу.

Председник Меџлиса ИЗ Зворник Мустафа еф. Мухаремовић осудио је напад и убијање и рањавање полицајаца у Зворнику, а цео текст можете прочитати ОВДЕ.

ДОДИК: ТЕРОРИСТИЧКИ АКТ
Председник РС Милорад Додик изјавио да је терористички напад на полицијску станицу у Зворнику доказ да Српска не може да рачуна на обавештајне изворе из БиХ.

- Није било никаквих података о терористичком нападу. То само говори колико безбедносна структура у БиХ функционише и колико има потенцијалних терориста спавача, који су у сваком тренутку спремни да било где направе терористички акт - рекао је Додик.

Он је истакао да је ово напад на институције система и да сигурно није индивидуалан чин, мада ће сви покушати да то на тај начин презентују.

Додик је подсетио да је нападач изабрао као мету напада полицијску станицу, дошао са аутоматском пушком, викао "Алаху акбар" и безочно убио полицајца.

Без обзира што је појединац извршио овај напад, каже Додик, он је морао у некој средини да буде едукован за тако нешто.

- Очигледно је да је ту реч о нападу из верских и терористичких разлога и да је ово терористички акт - рекао је Додик.

УПОЗОРАВАМО ДА ЈЕ СНИМАК УЗНЕМИРАВАЈУЋЕГ САДРЖАЈА


Министар унутрашњих послова РС Лукач одмах је мобилисао сву полицију РС и ставио их у стање приправности. Лукач је из Бањалуке, одмах по добијању информације о нападу, хеликоптером отишао у Зворник.

Он је раније упозорио да овај догађај може бити почетак много горих догађања у Српској.

- Нећемо дозволити да терористи владају, безбедност је подигнута на највиши ниво. Говорили смо да је борба против тероризма потребна, морамо заштитити наше полицајце, грађане и установе, јер ово може бити почетак много горих дешавања у РС. Предузећемо све могуће мере да заштитимо грађане. Грађани се такође требају укључити и доставити све евентуалне информације о терористима. Имаћемо одговоре на овакве ствари, нећемо опростити нити заборавити, то сви морају знати, изјавио је Лукач.

ЖЕЛЕ ДА ДЕСТАБИЛИЗУЈУ РС
Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић каже за „Новости“ да је напад у Зворнику осмишљен ради дестабилизације РС и региона. – Није случајно мета полицијска станица, јер је то у ствари напад на државу и уставни поредак. Бојим се да терористи овим нападом само шаљу поруку на шта су све спремни и шта све планирају да раде у РС и БиХ – упозорио је Галијашевић.

СТЕФАНОВИЋ: САУЧЕШЋЕ ЛУКАЧУ, МЕРЕ ДА СЕ СПРЕЧЕ СЛИЧНИ НАПАДИ
Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић данас је колеги из Републике Српске Драгану Лукачу изјавио саучешће због напада у Зворнику, истичући да МУП Србије предузима све мере како би спречио сличне појаве на својој територији и пружио подршку Републици Српској у борби против тероризма.

"Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић разговарао је са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем и том приликом изјавио саучешће због погибије полицијског службеника током напада припадника вехабија на полицијску станицу у Зворнику", речено је Танјугу у МУП-у Србије.

НАДЛЕЖНИ НАЈАВИЛИ ОШТРУ АКЦИЈУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА
Напад на полицијску станицу у Зворнику изазвао је оштра реаговања надлежних у Републици Српској и БиХ.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић је рекао да овакве ствари не могу бити толерисане и најавио да ће у сарадњи с Тужилаштвом БиХ отпочети оштру и репресивну акцију.

"Ми више не можемо толерисати овакве ствари ни у каквом облику. Запали смо у огромне проблеме и, ако се не супротставимо томе, само ћемо све дубље тонути. Са Тужилаштвом ћу наћи конкретан одговор на ове проблеме", рекао је кратко Мектић у изјави за ''Кликс.ба''.

Тужитељи Тужилаштва БиХ, јавља тај сарајевски портал, на путу су ка Зворнику где се очекује увиђај, потврдио је портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.

"Већ смо припадницима МУП-а РС и СИПА-е дали одређена упутства што се тиче самог увиђаја и даљих активности у истрази очекујемо да ће ускоро бити на месту догађаја", рекао је Грубешић истакавши да се више информација може очекивати у уторак ујутру.

Директор СИПА Горан Зубац такође је најавио сузбијање тероризма.

Према његовим речима, напад на полицијску станицу у Зворнику је доказ да у БиХ постоји тероризам, те да је ово изражен тористички напад.

"Са Тужилаштвом и свим осталим агенцијама морамо спровести све мере како бисмо сузбили тероризам или ће доћи време када ће тероризам дефинисати државу", изјавио је Зубац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (49)

Nikola

27.04.2015. 20:39

Izgleda je zavrseno samo prvo poluvreme 90tih. Zajednicki zivot na Balkanu je samo iluzija i konstantno potencijalno zariste. Bopje mirno da se razgranicimo i podelimo jednim VELIKIM ZIDOM.

Srpkinja

27.04.2015. 20:40

Zvornik je pun vehabija,bilo je samo pitanje kad će neki belaj da naprave! Bojim se da ovo nije i poslednji njihov napad,Srpska mora ozbiljno da preduzme rigorozne mere protiv njih !!!

Demokrata, EU!

27.04.2015. 20:57

@Srpkinja - Nema veze, tako je svuda i u EU! Uskoro smo članovi NATO pakta, pa neka se onda oni brinu za to. Botno je da mi budemo u EU i NATO paktu.

banjaluka

27.04.2015. 21:41

@Srpkinja - Zbog opasnosti od muslimana zapad i jeste dozvolio postojanje Srpske. Zbog toga i nema nista od samostalnosti. Neko opet mora da bude pas cuvar a bolje da to budu Srbi nego oni koji su stvorili taj problem. Sve dok konacno ne uvide da problem koji su stvorili nije moguce kontrolisati. Onda ce se odcijepiti i Srpska i Hrvati a muslimani ce ostati geto. Sad je, nazalost, samo pitanje koliko ce ljudi tu politiku da plati glavom.

Hasan seckati

27.04.2015. 22:08

@Srpkinja - @Strasno Nisi razumeo ironiju. Covek se sprda pod tim nadimkoom.

kataklinger

28.04.2015. 00:15

@Srpkinja - nato? jedini pakt kojem vi mozete da pristupite je onaj sa sedistem u Raki.

Zeljko, Srbija Nikad-u-EU

28.04.2015. 01:01

@Srpkinja - Ti slobodno ostani u toj tvojoj EU ako uopste zivis u njoj a ako ti fali NATO ima dosta NATO zemalja u okruzenju pa se preseli tamo, mozes da biras ali ja ti toplo preporucujem Albaniju mozda ti daju zadatak da cuvas neko polje marihuane, a ona lepo ide uz ispiranje mozga...Nek ti je srecan put...

Aлекса

27.04.2015. 20:52

и како човек да има лепо мишљење о муслиманима??? кажу нису сви такви, наравно да нису али све више их је не нормалних по свету.

kataklinger

28.04.2015. 00:13

@Aлекса - naravno da ni su svi takvi, ali kako ja da ih razlikujem? mozda da kupim citac misli?

Shomi

27.04.2015. 22:01

@Lurd028 - Slazem se sa Vasim komentarom, ali uz malu korekturu: naime radi se o 25,5%. Ne zaboravite, da od tih 51% jedan dio pripada trecem konstituivnom narodu - takozvanim Hrvatima (bivsim Srbima)!

kataklinger

28.04.2015. 00:12

@kljecan - eh, kad bi to barem bili turci, ovi su nazalost "nasi" i puna ih je Bosna i Raska.

dule

27.04.2015. 21:28

Svakim danom sve vise su vidljive posledice kaubojske demokratije u Bosni.I na Kosovu je isto uvedena kaubojska demokratija.Vec se ta demokratija siri na Makedoniju.

Ranko Injac

27.04.2015. 21:43

Ministar policije je dobar i sposoban.Puno povjerenje da ce na pravi nacin zastititi Republiku Srpsku od eskalacije terorizma.

Nik

27.04.2015. 21:45

Пазите се Срби из Републике Српске јачајте себе и ваша леђа

Mikiboy

27.04.2015. 21:50

Evropa je gajila zmiju u nedrima a sada Bosna postade kolevka terorista koji prete i Evropi.Nazalost;kako radis tako ti se vrati.

Samy

27.04.2015. 22:28

Srpska se pokazala da ne lici na drzavu a srpski narod u njoj da je razjedinjen,u pamet narode.

darko

27.04.2015. 22:33

eto napadnute su i srbe od strane islamista isto kao sto je makedonija pre neki dan bila napadnuta..zalosno je sto jedan deo srba se sitila na taj napad umesto da ga osudi...eto meca zaigrala i na vasha vrata al se mi makedonci ne sitimo nego dajemo bezrezervnu podrshku u borbi protiv ovog zla....

vasiljevic

28.04.2015. 02:37

@darko - Ta maca nama kuca od 90-te godine, jednom su dobili i plakali citavom Svjetu, znamo mi kako cemo a vi Makedonci se spremite za siptare.

Predsednik

28.04.2015. 09:14

@darko - na nasim vratima vec davno kojekakve "mecke" igraju....izmedju ostalog i one Koje ste prihvatili kao drzavu. Da je "beli Islam" pretnja za sve ,nije tajna...al mislim da ce na vasim vratima tek da zakucaju jacim cekicima..imate ich previse medju vama. Sve najbolje.

сотир ђубре

29.04.2015. 12:24

@darko - јадно је што се радујеш томе, нарочито што је македонија у ситуацији каквој јесте...разумем што је ваша влада признала тзв. државу косово, да нисте, сравнили би вас са земљом, међутим то само привремено одлаже ваш проблем...

Nebojsa

27.04.2015. 22:48

Republika Srpska da se pripoji srbiji i da budemo jedna drzava a turcima i hrvatima sve najgore od srca zelim....

Република Српска

27.04.2015. 23:30

РС мора xитно да обнови ВРС,обавештајну службу и створи снажну жандамерију која ће бранити народ од овиx екстремиста,ово нам је опомена

Бг

27.04.2015. 23:32

Докле народе српски православни исламизираним комшијама и арнаутима данак у крви плаћати вековима цех

boban

28.04.2015. 06:31

@Бг - Sram Vas bilo ,,posebno tebe Lukac,,sve ste znali ali niste vjerovali,,,sve si TI znao ali si zakazao,,vazno je da je Vama dobro,,a ovo je odraz Mupa RS,,?famelijarni MUP,,rodjaci i uza familija su u prvim foteljama,,sramota,,i falis se da si sve preduzeo,,,mi se znamo odavno,,ti jesi posten i cestit momak ali si ovaj put zakazo,,sto je kostalo zivota jednog policajca...bruka,,to sto si digao na noge one koji su stalno na nogama,,istjeraj te iz kancelarija,,ministre,,he,znam,ne ide,,famelija.

M.Mladenovic

28.04.2015. 00:17

Ovo sto se desilo nije nikakvo iznenadjenje,samo je bilo pitanje dana. Svi se pitaju kako je to moguce,pa moguce je jer iza njih stoji takozvani medjunarodni sa predstavnikom Ineckom,zapadni ambasadori pre svega Britanije i Amerike.Isti oni sa kojima su se nasi politicari uhvatili u isto kolo,sve su ucestaliji zvanicni rucci u Vasingtonu,nedavno se i premijerka Cvijanovic preplatila na njihovu menzu.Domacini su je pazljivo saslusali a ovo je njihov odgovor naravno preko fanatika.

Dragan

28.04.2015. 00:29

Marta 1992. u "kosmopolitskom" gradu Sarajevu im je smetala srpska muzika na Baš Čaršiji pa su pucali na srpske svatove i ubili jednog čoveka, a sada ubijaju Srbe uz poklič Alalh Uegber. To je evolucija islamskog ekstremizma u BiH zapisanog u knjizi neosuđenog ratnog zločinca Alije Izetbegovića "Islamska Deklaracija", koju bi njegov sin Bakir, koji je sada na vlasti u Federaciji, da dovede do kraja da BiH postane islamska država, ali to im neće proći, malo su se preračunali.

Лаза Костић

28.04.2015. 00:35

Желе да асимилују. А ту им много смета име и застава. Овако неће моћи да асимилују.

MIDEL

28.04.2015. 01:20

Balija ocigledno zali sto je preziveo rat ...Pa posto je zatrovan vjerom sjetio se da se osveti nekome...

Balkan- bure baruta

28.04.2015. 01:30

Ovo treba da bude ozbiljan povod za okrsaj sa tim vehabijama koji blate muslimane.. Nemojte odmah da vredjate , time pokazujete da ste ko i oni , da vam je samo do klanja.. Zao mi coveka , mozda decu ima , pa ce se ta deca osvetiti opet nekom neduznom i tako u krug.. Ovi se biju juce. lome stolice , sad ce i po regionu da se pocne opet medjuetnicko puskaranje.. Nema, ovdavde definitivno treba bezati , dok se skroz ne poludi...

Black Knight

28.04.2015. 04:35

U manjem entitetu postoji terorizam sto je produkt od samog nacina nastanka manjeg entiteta. U clanku navodite da je napadac imao sacmaricu iz koje je pucao a slucajni prolaznik je cuo rafalnu paljbu ,znaci rfalna paljba nije bila od njega.Dodik je rakao da ima mnogo "spavaca terorista" sto je normalno jer teror proizvede teropriste i sva djeca ubijenih Bosnjaka od cetnika tj.pobunjenih Srba BiH u periodu agresije na BiH 92/95 su "spavaci" i samo je trenutak kad ce se koji probuditi i osvetiti

Masu

28.04.2015. 13:41

@ Black Knight - Da nisi i ti jedan od njih?U principu se sa ekstremistima ne raspravljam,ali te moram podsjetiti da roditelji te djece nisu bacali cvijece na Srbe tokom rata.Nego ubijali roditelje srpske djece.Drugo,poneki od nas i jesu cetnici,pa ti to ne zamjerim.Tvoji preci su vecina bili ustase,koje su najvece zvijeri u istoriji civilizacije.Ali izraz pobunjeni Srbi i agresija su mitovi i legende.Da bi se pobunili,morali bi imati neku ekskluzivnu vlast protiv,ali mi smo bili, jesmo i bicemo na svojoj zemlji

Cirkl

28.04.2015. 04:39

Srpska je filter za Europu tu ce se muslimani trenirati za prolazak u iduci krug ,

stranac

28.04.2015. 06:09

Sada će građanima Republike Srpske biti lakše objašnjeno zašto nema penzija i plata. Svi resursi su u službi odbrane od terorizma,narode podnesi još jednu žrtvu.Jedino mi žao policajaca,glad i bijeda su na pragu i brzo bi se vidjelo da je car go i bez njihove žrtve.

Zzpop

28.04.2015. 08:28

@darko iz makedonijeMečka igra ispred naših vrata vekovima dragi sunarodnice iz makedonske oblasti. Razlika je samo sto mi nikada ne bismo priznali zapadnu Makedoniju kada bi se odcepila od vas, a vi ste pojurili da priznate Kosovo čim pre ste mogli.Prema tome, nemojte se vi mnogo porediti sa namaP.S. Ipak mogu da prihvatim da je Kosovo priznato od vaše vlade, a ne od naroda mada se kaže -kakav narod,takva vlada

Косингас

28.04.2015. 08:56

Je suis Драган ЂурићJe suis Стево МиловановићJe suis Жељко Гајић

Aleksandar

28.04.2015. 09:14

mi srbi kad god smo ratovali to smo posteno radili izadji na livadu i udri pa ko kome a ovi muslimani sve nesto iza ledja kad niko ne vidi i udaraju na slabe..bas ste junaci sve moj do mojega

l.m.

28.04.2015. 19:29

@Montenegger - @monteneger, nazovi se pravim imenom, zar te je sramota da kazes musliman ili albanac iz crne gore.

Миливоје Кнежевић

28.04.2015. 11:02

За ове ствари се треба светити САД-у а не Балијама, иначе ћемо доказати да смо постали од међеда и букве што упорно радимо 25 година!.

wasp

28.04.2015. 11:36

Dokle ce se vise ubijati Srbi,malo malo pa se desi napad od strane muslimana.Ako im se nesviđa da žive na Balkanu sa hrišćanima slobodno neka se vrate u S.Arabiju,Tursku,,,,,nemaju pravo oduzimati nikome život.Dokle će preko naših leđa razni muslimani,separatisti ostvarivati svoje ciljeve,valjda im je jasno dosad da nemogu imati svoju musl. državu na Balkanu.Cela Evropa zna da je u BIH jezgro vehabija i terorista i niko ništa neće da preduzme,mora se stati tome jednom na put za svagda.

Milos

29.04.2015. 15:36

Protiv terorizma se moramo zajedno boriti, nisu Muslimani teroristi, teroriisti su teroristi bilo koje vere (nevere). Cuvajmo se ljudi, jedni druge i sebe. Boze sacuvaj.