Ана је међу 10 најбољих ембриолога на свету, остала је да помогне Србији у пресудној бици

Б. Радивојевић

07. 12. 2019. у 14:02

Ана је међу 10 најбољих ембриолога на свету, остала је да помогне Србији у пресудној бици

Др Ана Јеремић Фото промо

ДР Ана Јеремић из ГАК "Народни фронт", поред понуда из најбољих светских центара, не планира да оде из земље

СРБИЈА има стручњаке из различитих области медицине на светском гласу, али кад се у медицинску елиту сврста неко млад, на почетку каријере, и то из области у којој, можда, и не можемо да парирамо најбољим центрима, онда је то успех за респект. Похвале је овога пута заслужила др Ана Јеремић, клинички ембриолог. Она се на редовном годишњем тестирању ембриолога, које је у Бечу организовало Европско друштво за људску репродукцију и ембриологију, сврстала међу пет одсто најбољих ембриолога света.

Прочитајте још: Други захват ИКАД урађен у свету: У Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој успешно је урађена трансплантација тестиса!

Докторка Ана, која је и први сертификовани клинички ембриолог у Гинеколошко-акушерској клиници "Народни фронт", на Одељењу за вантелесну оплодњу, међу 300 рангираних ембриолога из свих крајева света позиционирала се на 10. место. Приликом рангирања у Бечу обављено је свеобухватно тестирање знања и вештина о најсавременијим методологијама и техникама у свету вантелесне оплодње. То Анин успех чини још већим, с обзиром на то да значајан део метода и технологије у овој области у Србији, из економских разлога, још нема примену. То, наравно, подиже и рејтинг ГАК "Народни фронт" међу клиникама за вантелесну оплодњу у свету.

- Одмах по објављивању ранг-листе уследиле су понуде из других центара широм света - каже др Ана Јеремић. - Многи су очекивали да ћу примамљиве понуде из великих светских центара прихватити без размишљања. Али, мене је ентузијазам људи који Србију убрзано мењају набоље, у свим сферама друштва, мотивисао да и ја дам свој допринос. Напредак који наша земља остварује у многим сферама друштва разлог је због којег засада желим да останем у Србији и помогнем у борби против беле куге.

Анин ентузијазам је препознат у Клиници у којој ради од прошле године. За све идеје, каже, добила је подршку професора Жељка Миковића, директора Клинике. Сада у овој установи може да се уради више поступака биомедицински потпомогнуте оплодње и да се помогне већем броју пацијената који су раније, због малог капацитета, морали ову процедуру да обаве у некој од приватних клиника.

Још приликом одабира студија, Ана је имала жељу да се бави ембриологијом, која је тада, пре 17 година, у Србији била на самом почетку.

- Пример из моје околине, када је један пар у раним четрдесетим годинама, после две деценије покушаја и борбе за потомство, захваљујући вантелесној оплодњи добио своје прво дете, и њихова радост и срећа због тога, пробудио је код мене жељу да се бавим овим послом и помогнем онима који жарко желе потомство, а не могу да постану родитељи на природан начин - прича докторка Ана.

После дипломирања, до доласка у ГАК "Народни фронт", Ана је ишла на више обука у иностранство, а уписала је и докторске студије на Медицинском факултету у Београду. Била је у турском ланцу клиника "Аџибадем", у Швајцарској код чувеног клиничког ембриолога Марка ван ден Берга...

- Увек сам била примљена веома професионално и сваки тренутак тамо проведен имао је за циљ само једно: преношење што више знања и вештина - објашњава докторка Ана. - Није постојала разлика у третману запослених ембриолога на иностраним клиникама и нпр. мене која сам на обуци. Све је усмерено на што бољу обуку и што боље резултате. Највећа разлика у односу на нашу земљу је, нажалост, у условима рада, али видим да држава и овде сада много улаже у опремање болница.

Усавршавање у свету је скупо, нашим лекарима и клиникама које би их слале, како докторка Ана каже, готово недостижно. Седам дана обуке у Цириху, рецимо, кошта 5.000 швајцарских франака. На то треба додати и трошкове путовања и живота тамо. А за бољу обуку лекарима је потребно минимум два месеца боравка тамо.

УМЕСТО БИОЛОГА

ДО Аниног доласка у ГАК "Народни фронт" послове ембриолога су обављали биолози.

- У раду одељења за вантелесну оплодњу клинички ембриолог обавља, можда, и најзначајнију улогу - објашњава др Ана. - Важан је и индивидуални приступ сваком пацијенту. Данас постоји много метода у пољу вантелесне оплодње и треба одабрати најбољу за конкретног пацијента.

НЕ ОДУСТАЈТЕ

СВАКОМ пару који у ГАК "Народни фронт" дође на вантелесну оплодњу, докторка Ана Јеремић је подршка:

- Знам да није лако, али вреди покушати и дати све од себе. Медицина је напредовала, могућности су заиста велике. Покушајте, не одустајте. Држава је омогућила бесплатне покушаје, сада је све на вама. Вреди борити се.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Crni

07.12.2019. 18:23

Lepo je pročitati ovako nešto, ali će biti tužno saznanje kada nam i ona ode... Sve što valja odlazi...

Draga

07.12.2019. 22:08

Bravo za mladu doktorku što se ne rukovodi samo materijalnim stvarima i što želi da ostane i pomogne ljudima u svojoj Srbiji. Svu srecu joj želim, pameti i ljubavi ima.