Да ли је Нотр Дам важнији од природног богатства Гане?

Танјуг

12. 10. 2019. у 23:07

Да ли је Нотр Дам важнији од природног богатства Гане?

AP Photo

Богородичина црква представља једну од најважнијих знаменитости Париза, па је тако пожар који је недавно уништио велики део катедрале уздрмао цео свет

Богородичина црква Нотр Дам представља једну од најважнијих знаменитости Париза, па је тако пожар који је недавно уништио велики део катедрале уздрмао цео свет.

Месеци су прошли од тада, а још се трага за најбољим решењем за реконструкцију.

Једно од решења јесте да се за обнову кровне конструкције и торња користи дрвеће из тропске шуме која извире из језера Волта у Гани.

Верује се да ова стабла имају довољну чврстину за обнову овако важне катедрале. Стабла су много отпорнија него у некој другој шуми, јер су 1965. године потопљена када се правила брана, а пошто се нису распала, само су ојачала, преноси Б92.

Прочитајте још - За кога је 1389. звонио Нотр Дам?

Међутим, многи се противе овом решењу, због негативног утицаја на локални еко-систем.

Осим промене коју би донело одсуство дрвећа, страхује се и од последица загађења које изазивају машине неопходне за цео процес вађења, обраду и транспорт дрвећа.

Компанија "Кете Краци тимбер рековери", која је преузела на себе сав посао, тврди да је ово заправо много боље решење, него да се сече младо дрвеће.

Прочитајте још - Истина о богаташима који се бахате обновом Нотр Дама

Француска влада још није одлучла којим материјалом ће обновити Нотр Дам, јер им је за сада приоритет да се знаменитост обезбеди од даљег пропадања, па тек онда обнова настрадалих делова.

Туристичка атракција ће до даљег бити затворена за улазак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Zvonko

13.10.2019. 00:44

Koja bolest nasli drvo u gani za katedralu, njima je ova katedrala samo znamenitost a ne mesto molitve, zapad odavno duhovno pao.