Воденице маме туристе

В. МИТРИЋ

четвртак, 10. 10. 2019. у 19:15

Воденице маме туристе

Фото В. Митрић

Са река у Подрињу и Рађевини готово нестали камени млинови

САМО на реци Жеравији, која извире у Вуковом Тршићу, до пре неколико деценија било је двадесетак воденица, које су млеле, и дању и ноћу, а сада су готово заборављене. У Подрињу, Јадру, Азбуковици и Рађевини готово да нема веће фамилије која није имала свој млин на некој од овдашњих река, а само су Станојевићи сачували, преуредили, осавременили и опремили своју воденицу.

Центар за културу "Вук Караџић" негује и чува воденицу код саборишта у Тршићу, која има одличан камен и добру мељаву за госте. Прави је пример, кажу у овој установи, како воденице треба да буду сачуване.

ПРОЧИТАЈТЕ И: FOTOGRAFIJA IZ ŽIČE PREPLAVILA INTERNET: Đurđe vraća veru

- Појава прекрупача најавила је крах млинова на водени погон - каже нам Душко Павловић, из Руњана, који је као дете, са дедовима Филипом и Павлом, проводио много времена у Зарића воденици, на Жеравији, у центру села. - И моја је породица међу првима купила прекрупач, па смо се, због силних обавеза на послу и у њиви, определили за њих. Од Зарића воденице, као и од већине других које су биле начичкане на Жеравији, више нема ни трага. Било је лепо видети ту нашу реку, пуну рибе, на којој се непрестано млело жито.

Пре четврт века професор др Ђорђе Павловић, економски стручњак, успео је, уз регулацију Жеравије, да уради нову воденицу, Средњаку, а уз њу и базен. Убрзо су непознати хулигани руинирали и млин и купалиште, а нико због тога није кажњен.

Владан Мићић

Част древним млиновима на води у Азбуковици брани Мићића воденица у селу Доња Љубовиђа на истоименој реци, а један од њених сувласника, Владан Мићић, каже да "нема ништа без мељаве из воденице, и за људе, и за стоку".

- Сада нам држе предавање о здравој храни, а ми никада нисмо прекидали да живимо здраво - каже Мићић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Боби

11.10.2019. 10:47

Немам ништа против савремене технологије и модерног живота, али ово "старо" се мора неговати, пидржавати и одржавати, ради *здравијег живота*!!!