Золтан Дани: Обарање авиона Ф-117а био успех обученог тима

С. М.

04. 10. 2019. у 17:15

Золтан Дани: Обарање авиона Ф-117а био успех обученог тима

Золтан Дани Фото Д. Поздеровић

У Бањалуци скуп на тему ”Неиспричана прича о обарању невидљивог”

ПЕНЗИОНИСАНИ пуковник Војске Југославије Золтан Дани, који је био командант јединице која је 1999. године оборила НАТО авион "Ф-117А", рекао је данас у Бањалуци да је то био успех изузетно добро обученог тима чији је резултат био врло запажен у свету.

Прочитајте још: Ноћ када је у Буђановцима пао "ноћни соко"

- Невидљиви авион НАТО појавио се на потребној даљини, а када смо га приметили, тражили смо одобрење оперативног центра да извршимо борбено дејство. Ми смо га оборили, рекао је Дани.

Овај пензионисани пуковник противваздушне одбране Војске Југославије сада живи у родном селу Скореновац код Ковина, где је власник пекарске радње и покреће бројне иницијативе за развој сеоског туризма.

На скупу у Бањалуци о теми "Неиспричана прича о обарању невидљивог", Дани је рекао да се још у јавности не може у потпуности говорити о томе како је оборен тај авион.

Дани је навео да су овом успеху допринеле и посебне припреме да ће НАТО користити ову врсту авиона који ће се изненада појављивати у малој раздаљини од дивизиона противваздушне одбране.

- Увежбавали смо послугу за вођење ракета да брзо пређе на ручно праћење и да може да изврши борбена дејства, што није уобичајено. После тога смо увежбавали да оператори ручног праћења на својим екранима прате минимални одраз авиона који није уобичајен, рекао је Дани.

Он је подсетио да је ракетни систем тада био снабдевен са два радара, од којих је један осматрачки метарског опсега, а други нишански центиметарског.

Дани је појаснио да радари метарског опсега лакше откривају стратешке авионе из разлога о којима је Никола Тесла говорио још пре 100 година.

Золтан Дани је командовао јединицом 3. дивизиона 250. Ракетне ПВО бригаде, која је током ноћи 27. марта 1999. године срушила авион Америчког ратног ваздухопловства "Ф117-А" - "ноћни јастреб".

У извршној продукцији нишке независне продукције "Полка дот", снимљен је документарни филм о Данију под називом "21. секунд" режисера Жељка Мирковића.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Pedja

06.10.2019. 15:55

Koliko priče oko malog uspeha! Protuvazdušna odbrana Republike Srpske je bila mnogo više efikasna