ЧУВЕНИ шабачки вашар и ове је јесени потврдио епитет највеће народне светковине у Србији. Лепо време измамило је вашарџије седмицу пре Мале Госпојине (21. септембар), а велике гужве почеле су уочи викенда, када су се на улицама Шапца могли видети аутомобили чак и из Ужица, Ниша, Сомбора, Новог Сада, Суботице, Чачка, Новог Пазара...

Дефилују вашариштем трговци и накупци, роштиљари и печењари, џамбаси и занатлије од сваке феле, а пазарити се може све - од папагаја и канаринаца, преко техничке робе, и пољопривредних алатки, намештаја и тепиха, посуђа, до одеће и обуће. Једно до другог поређано, да не знаш где би пре погледао. Ново и половно, за свачији џеп и за свакога по нешто.

- Шапчани обавезно купе ситницу, да их не бије малер до следеће Мале Госпојине. А на Госпојину не иду од куће, него, уз печење и колаче, чекају госте. Преслава је дан када је вашар резервисан само за придошлице, а оне су, по правилу, бољи купци - објашњава нам добар позналац шабачког менталитета и додаје да му је шатра препуна робе, па да свако нешто купи, биће задовољни, вели, и он и купци.

Прочитајте још - Мала Госпојина прогнозира јесен

НА уласку у део вашаришта резервисан за угоститеље, чује се српско коло. Док весело трља руке, власник шатре показује нам човека који сече вруће печење и по изразу лица рекло би се да нешто негодује: "Ово напред је прасе, а оно иза је Раде. Сликајте га да се утеши. Опекао је прсте".

- Седи се испод шатре, скоро као у доба Шабана Шаулића, али не баш тако - прича нам једна шабачка пензионерка. - Било је раније лумперајки до зоре, голих певачица и добрих музичких оркестара. А сада седнеш, узмеш парче печења или пљескавицу и што пре само да завршиш. Нема уживања ни мерака.

У заборав су тако отишли мечка Божана, која је уз водича играла за шаку кукуруза, и "миш бели што срећу дели". Нема више "поларибе поладевојке", коју је родила једна Норвежанка или пак Швеђанка (?)... Али и млађи памте позив који је са разгласа најављивао ово вашарско чудо: "Надала се као и свака мајка да ће родити ћерку или сина, а природа се сурово поиграла".


Ред прасића и јагњића на "термичкој обради"


НЕМА више ни "зида смрти" браће Маринковић и "смртоносних осмица", тачке која је за време Тита била забрањивана, а вашар је са чувеног Михајловца где се деценијама одржавала ова светковина, измештен неколико стотина метара даље, на простор старе касарне, срушене током НАТО бомбардовања. Али и Шапчани и гости брзо су се, изгледа, навикли.

Ипак, ту је стара кућа страве у коју "ако уђеш, кајаћеш се, ако не уђеш, кајаћеш се", а као знак да Шапчани технолошки не заостају, стигло је и ново вашарско чудо, такозвани авијатор, којим се лети тридесетак метара у небо. Вожња је 400 динара. Скупо, али мало би ко могао да издржи више од једне јер од ове нове вртешке заиста застаје дах и када само посматрате.


Обућа и уметничка дела на истом "штанду"


КАД кренете даље вашариштем, стићи ћете до насипа и обале Саве, уз коју су се сместили продавци половне гардеробе. Због фирмираних "крпица" данима се "роња", а шабачке даме и даље строго пазе да не буду виђене, па се чак и прерушавају, стављају капе и наочаре. Али нису баш дискретне, па после Госпојине обавезно по граду офирају једна другу.

- Капут што сам нашла за 500 динара! Нећеш такав наћи ни у најбољој радњи у "Ушћу". А ово је наше "Ушће". Најмодерније! Стигла роба малопре из Беча - прича нам једна суграђанка. - После кад ме питају одакле ми, а ја као не могу да се сетим где сам купила...

Разговор се нагло прекида, а наша саговорница навлачи капуљачу и одмиче брзо вашарском стазом уз реченицу: "Ено Милке, видеће ме опет".

И ТАКО укруг данима, Шапчани, намерно или случајно, срећу и пресрећу једни друге, купују и продају, погађају се и друже, и како се овде каже - рекреативно - варају једни друге. Али само мало, да им вијуге остану свеже.


Лицитарска срца, Фото А. Делић


- Купила сам 20 комада (нисмо чули чега), за 1.200 динара. Да ли се она (продавачица) "зафркнула" или... - обраћа се једна фина Шапчанка свом супругу, а овај јој одговара: "Није! Она је тебе зафркнула. Јер једне коштају 50, а ти си плаћала по 60 динара".


На вашару, под бројним шатрама јагњеће печење служи се за 1.700 динара по килограму, а прасеће је 1.300. Све остало је јефтиније - пљескавице, вешалице, пасуљ, свадбарски купус по 200 и 250 динара, точено пиво је 200, сокови 150, кафа 50 динара. Колачи су по 100 до 150, колико и бомбоне најразличитијих врста.


ЛЕК

На шабачком вашару може да се нађе и лек за сваку бољку. Али уместо чика Јове са Романије, који је дуго био својеврсна атракција Шапчанима, јер су његови чајеви, наводно, лечили и најтежа стања, ове године млађи човек нудио је биљне мешавине. На подугачком списку стоје чајеви против - мучнине, шећерне болести, хемороида, депресије, реуматизма, плућних и "женских" болести...


ЂАЦИ

Већ према некој уходаној пракси, шабачки ђаци обавезно иду заједно на вашар. Пошто пада на самом почетку школске године, то је и прилика за дружење и упознавање, а обично се окупе код своје школе или код Великог парка. Тако можете срести колоне младих људи који заједно иду да се возе на свим могућим вртешкама и рингишпилима. Они искуснији успут обавезно сврате у апотеку да купе таблете против мучнине да би могли да издрже још који круг дуже.