Mala Gospojina prognozira jesen

Z. RAJIĆ

01. 09. 2019. u 08:45

Мала Госпојина прогнозира јесен

Radivoj Komazec, meteorolog-amater Foto Z. Rajić

Sivačkom Koljčickom svi veruju. Kod njega dolaze po savet kada da seju

U SIVCU, gde živi poznati meteorolog-amater Radivoj Miško Komazec, nije se ostvarila narodna izreka "posle Svetog Ilije sunce sve milije", jer nakon 2. avgusta ne samo da je živa nastavila da se penje iznad 30. podeoka, nego je 12. avgusta u ovom selu zabeležena najviša ovogodišnja temperatura, od 38 stepeni Celzijusa u hladu.

Komazec, koga zovu Sivački Koljčicki, jer predviđa vreme po metodama legendarnog prognostičara Borisa Koljčickog, u kombinaciji sa narodnim verovanjima, ističe da je za atmosferske prilike u osmom mesecu bitniji verski praznik Preobraženje, koji je bio 19. avgusta. Tada se, kako objašnjava, preobražava voda u rekama, što utiče i na vreme.

Prema šemi koju je u junu napravio za jul, avgust i septembar, Komazec je pogodio da će vrućine nakratko prekinuti kiša 25. avgusta, a sličan "preobražaj" predvideo je i za 31. avgust.


PROČITAJTE JOŠ - Prognoza iz Sivca: Kiša će hladiti leto


Koliko se ljudi oslanjaju na njegove prognoze, pokazuje to što ga je posle žetve u junu zvao najveći poljoprivrednik u selu da pita hoće li u julu i avgustu biti kiše, jer je nameravao da na parcelama, sa kojih je skinuo žito, postrno poseje grašak i soju.

- Za postrnu setvu je važno da bude kiše, jer su veliki troškovi ako zalivni sistem radi na naftu. Rekao sam da će u julu i avgustu biti manje padavina, što se i obistinilo, jer je u julu palo 28 litara po kubnom metru, a u avgustu dosad 25,5 litara. Više padavina biće u septembru - predočava Komazec, inače poljoprivredni tehničar, zaposlen u ZZ "Sivac".

PROČITAJTE JOŠ - VREMENSKA PROGNOZA: Vrelo i u septembru, evo kada stiže “hladan tuš”
Narednog meseca će, prognozira, temperature biti većinom ispod 30 stepeni, a 30 i koji stepen više od 3. do 5. i između 10. i 15. septembra. Za dalja predviđanja će od značaja biti okolnosti na Malu Gospojinu (21. septembar) i Krstovdan (27. septembar).


- Ako na Malu Gospojinu bude vedro i većim delom sunčano, jesen će biti blaga. Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jaka zima. Bude li na Krstovdan grmljavine, sledeća godina biće plodna. Bude li suvo, naredna godina će biti sušna, a bude li oblačno, predstojeća zima biće snežna. Inače, narod kaže: kakav septembar, takav mart iduće godine - ukazuje Komazec.

Narodna predanja utkana su u prognozu koju pravi za celu godinu prateći atmosferska kolebanja između 25. decembra i 7. januara, po starinskom verovanju da 12 dana između katoličkog i pravoslavnog Božića predstavljaju 12 meseci u godini. Tako je, između ostalog, pogodio da će ove godine biti manje padavina nego prošle i da će biti visoke temperature u aprilu, koji je u Sivcu i okolini bio najtopliji u poslednja pola veka.GLOBALNO ZAGREVANjE

U METEOROLOŠKOJ stanici u svom dvorištu Komazec je dva dana posle rekordnih 38 stepeni, 14. avgusta izmerio 22 stepena, a pet dana kasnije, na Preobraženje, 36,5 stepeni.

- Ovi ekstremi se obično pripisuju globalnom zagrevanju planete, ali se iz beležaka koje je u 18. veku vodio monah u manastiru u Popovu polju, vidi da je i tada bilo zima bez snega, hladnih leta i u jednom danu više godišnjih doba. To nije posledica ljudskog faktora, nego kretanja Zemlje kroz vasionu - zaključuje Komazec.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije