Мушкарци из амазонског племена Тембе све чешће стављају традиционалне ратничке боје и с луковима и стрелама патролирају својом земљом дубоко у амазонској прашуми, а прича о надолазећем сукобу с илегалним дрвосечама је све гласнија.

Прочитајте још: Корисници Твитера траже помоћ за Амазонију од власника фирме Амазон

Тензије око територије су досегле нове висине пошто су шумски пожари, који се обично подмећу да би се рашчистило земљиште, протеклих недеља уништили велике делове бразилске Амазоније. Неки од урођеничких народа који живе у Амазонији кажу да дефорестација прети њиховој земљи и начину живота.

Тај проблем постоји одавно, и ескалира. Припадници племена Тембе су више пута упозоравали дрвосече да се држе даље од њиховог резервата а 27. августа су предузели и акцију.

Прочитајте још: Бразил ангажује 44.000 војника због пожара у Амазону, САД не помаже у гашењу ватре

Људи из села Текохо су на шумској стази видели дрвосече које су моторним тестерама, камионима и тракторима обарали и одвозили дрвеће. Ратници Тембеа су направили снимак а потом отерали дрвосече и запалили њихову опрему.

"Уништили смо њихову механизацију јер они одавно уништавају наше животе. Наш живот је шума", рекао је Ронилсон Тембе. Он је у недавној патроли кроз шуму био прекривен лишћем од главе до пете и носио је велики црвени рог којим је дозивао саборце.

Тембе су поносни на своју победу али се плаше одмазде. Полиција је почела надзор импровизованих пилана око земље Тембеа након што је поглавица села Текохо пријавио претње смрћу.

"Са сваким наредним даном, наше село је све ближе инвазији. Не желимо да нас убију мецима. Желимо да федерална влада преузме одговорност и гарантује нам право да живимо на својој земљи, да живимо у миру", рекао је поглавица Серђо Мукси Тембе. Он је на глави носио шарени венац од перја макаа и других птица а на ручном зглобу традиционалну наруквицу од кости, одмах до дигиталног сата.

AP photo


Територија Алто Рио Гвама, дом Тембеа, законом је заштићена. Међутим, у реалности се налази под опсадом дрвосеча који желе да се домогну вредне дрвне грађе у бразилској држави Пара, једној од највећих произвођача и извозника дрвета.

Пара је, као и друге државе у Амазонији, погођена хиљадама пожара који су појачали међународну забринутост за највећу светску прашуму, сматрану за кључни бедем у борби против климатских промена.

Екипа новинара Асошиејтед преса је данима боравила у Амазонији да би документовала ватре и дефорестацију у удаљеном резервату, до ког је могуће доћи или реком или веома лошим путевима.

У селу Текохо, на обали реке Гурупи, живи око 600 припадника племена Тембе у чијем начину живота се мешају традиција и модерност. Сељани лове пиране и птице, беру воће и с прашумског дрвећа узимају састојке за традиционалне лекове, док други гледају телевизију или се преко телефона каче на интернет у колибама са сламнатим крововима.

Као и на другим местима у Бразилу, строжа примена еколошких закона између 2004. и 2014. је драстично смањила дефорестацију у Амазонији. Дефорестација је после тога поново почела да се увећава, а јиш више након што је број пожара почетком августа нагло повећан.

AP photo


Екстремно десничарски председник Бразила Жаир Болсонаро је тада, под јаким притиском међународне заједнице, послао војску да помогне у обуздавању неких пожара и забранио највећи број легалних паљења ватре у циљу рашчишћавања земљишта у Амазонији на 60 дана.

Болсонаро је, ипак, раније обећао да ће олабавити законску заштиту урођеничких територија као начин да се развије бразилска економија, што је обећање за које његови критичари тврде да је подстакло сукобе.

Бразилски лидер верује да је аутохтоном становништву додељено превише земље. Око 14 одсто Бразила представља урођеничку територију, што је, према Болсонару, превелико подручје за релативно малобројну популацију. Шеф бразилске дипломатије Ернесто Араужо је прошле недеље у Вашингтону рекао да је отварање Амазоније за развој "једини начин да се шума заштити".

Неки експерти сматрају да су проблеми народа Тембе директна последица владине политике.

"То доводи до ситуације да је безакоње у Амазонији (...) постало толико да је преживљавање аутохтоног становништва заиста угрожено. А они немају много капацитета да се одбране. То су људи који живе од земље, који се баве пољопривредом. Они су веома свесни свог окружења и како да га одрже јер од тога живе", рекла је аналитичарка Моника де Боле, која је недавно пред америчким Конгресом говорила о Амазонији.

AP photo


Хјуман рајтс воч је у овонедлејном извештају навео да дефорестацију у Амазонији "највећим делом спроводе криминалне мреже које користе насиље и застрашивање против оних који покушају д аих зауставе". Та организација је окривила бразилску владу за неуспех у заштити прашуме и народа који покушавају да је одбране.

Те криминалне организације могу да "координишу извлачење, обраду и продају дрвета у великим количинама са слањем наоружаних људи да застраше и, у неким случајевима, убију оне који желе да заштите шуму", наводи се у извештају Хјуман рајтс воча, заснованом на разговорима с урођеницима и другима у бразилским државама Пара, Марањао и Рондонија

Посланик у бразилском парламенту Едмилсон Родриго, који је из Паре, позвао је на одбрану амазонских урођеника.
AP photo


"Отимачи земље, рудари и дрвосече, узели су њихове земље и они су реаговали покушајима да земљу одбране", навео је Родриго.

Жене племена Тембе кажу да ће њихови мушкарци претрпети губитке ако дође до борбе с дрвосечама које су вероватно наоружане ватреним оружјем. Оне су изразиле наду да ће неки међународни донатор ратницима Тембеа дати панцире. "Наши мужеви иду да пазе на нашу земљу а ово је наше једино оружје", рекла је поглавичина жена Анаилде Тембе, држећи лук и тоболац стрела.