ПРОНАЂЕНА БОГИЊА СТАРА 6.500 ГОДИНА: Спектакуларно откриће археолога у атару села Витково код Александровца ФОТО

С. Бабовић

13. 08. 2019. у 09:30

ПРОНАЂЕНА БОГИЊА СТАРА 6.500 ГОДИНА: Спектакуларно откриће археолога у атару села Витково код Александровца ФОТО

Фото С. Бабовић

Откриће важно за светску научну јавност, каже за “Новости” археолог Сања Црнобрња-Красић, која је пронашла венеру, али и жрвањ и остатак праисторијске пећи
АЛЕКСАНДРОВАЦ - ФИГУРИНА богиње плодности стара 6.500 година нађена је на локалитету Витковачко поље, 4 километара од Александровца. Монументалну богињу од печене глине из млађег неолита открила је археолог Сања Црнобрња-Красић задњег дана заштитних истраживања на терену, која су пре месец дана отпочела због изградње локалне канализације! Ово је, уједно, четврта монументална венера нађена на локалитету,а прва након давне 1969,када су археолози пронашли чувене антопоморфне скулптуре “Лејди оф Александровац” (Миладија), “Венус де Жупа” (Ружица), “Мадам де Витково”(Гроздана),као и венеру - “Мадам де Венчац”.


Екипа “Новости” је присуствовала вађењу фигурине из земље, која према објашњењу стручњака, припада винчанској култури и потиче из периода од 3.500 до 4.500 године п.н.е. Горњи део тела богиње нађен је у целини, док су глава и ноге били одвојени.


- Да није било намере да се спроведе канализација, ми се данас не би упознали са овом предивном венером-каже за “Новости” археолог Сања Црнобрња-Красић,виши кустос Завичајног музеја Жупе,која је истраживала на терену уз мониторинг колега из Крушевца и Београда.- Надам се да ћемо поново доспети у праву жижу научне јавности.Говоримо о времену када се догодила прва индустријска револуција, када људи престају да буду ловци, оснивају насеља, почињу да се баве пољопривредом. За боље усеве молили су се богињама плодности попут ове.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Србија и археологија: Шест најзанимљивијих открића


Како смо се уверили на лицу места, осим венере,у оквиру истог ископа пронађен је и монумантални жрвањ за млевење хране, као и остатак пећи састављене од две поднице и 20 центиметара савијене поломљене керамике,која је служила као термичка-тампон зона.


- Сматра да је вероватно Витковачко поље, које заузима уникатно место у склопу винчанске културе,праисторије Србије и света, било религиозни центар периода о којем је реч-износи археолог Сања Црнобрња-Красић,додајући да се нада да ће локалитет коначно добити подршке надлежних институција, пре свега Министарства културе за озбиљна систематска истраживања. - Академик Борислав Јовановић је рекао да је којим случајем локалитет у Жупи пронађен пре Винче, да би се цела култура свакако звала “витковачка”.


БОГИЊЕ ЖУПЕ ОДУШЕВИЛЕ СВЕТ


САМО 50 метара од места где је пронађена венера, 1969.године, археолози су открили четири неолитске богиње,од којих су три монументалне. Спадају у непроцењиво културно благо.


- Своја имена добила су 1991.године на чувеној Светској излођни коју је организовао музеј “Тера Амата” у Ници,а “Лејди оф Александровац”,најпознатију међу њима, која је симбол Александровца, кустоси су уврстили међу 12 најзначајнијих праисторијских венера на свету-објашњава историчар Иван Брборић,директор Завичајног музеја Жупе. - Ново откриће је можда и последњи апел надлежнима. И наши претходници су деценијама покушавали да укажу на значај Витковачког поља, чије је заштићено подручје на 120 хектара. На жалост, до данас је истражено свега два до три посто локалитета.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Cveta

13.08.2019. 11:13

Na samo metar ispod tla kojim hodamo nalazi se kulturna bastina na kojoj bi nam pozavideo ceo svet. Na zalost, nekada je i taj metar previse, posebno u zemlji siromastva gde su ulaganja u kulturu i arheoloska istrazivanja zadnja tacka dnevnog reda.

Реалан

13.08.2019. 11:59

Добро бре људи, зар је утиснут датум па јој тако одредисте тачне године...

Патриота

13.08.2019. 12:28

Како оваква једна археолошка драгоценост сме да се дира голим рукама без рукавица?!?!?!?!

Глуп, глупљи, усташа

13.08.2019. 16:26

Чудо да на себи нема ознаку "made in kUrvatska", да је дотичне амебе лакше присвоје, као и 99% наше баштине и културе.....

vera

14.08.2019. 19:33

Svaka cast ovoj hrabroj arheoloskinji ,vidi se koliko je ushicena sto je pronasla dragoceni predmet ,najlepse zanimenje i lep izazovan posao ,treba se vise ceniti jer je to povezano sa kulturom i napredkom civilizovanih zemalja u koje i mi spadamo.hvala ovim pametnim ljudima sto su objavili radosne vesti za nas narod.