НА бициклу за двоје, Италијанка Лучија Педула (23) и Аустралијанац Аш Дејвис (25) прешли су више од две хиљаде километара, у име солидарности и помоћи жртвама ратова на Блиском истоку. Пратећи руту миграната од почетка маја, прошле недеље су стигли у Србију. У петак, док су спавали у хостелу на Богословији у Београду, њихов двоточкаш је - украден.

Лучија и Аш не губе наду да ће српска полиција пронаћи бицикл, како би могли да заврше свој подухват. Циљ им је да стигну у Братиславу, где је седиште хуманитарне организације која пружа медицинску помоћ најугроженијима у Ираку. Успут се повезују са локалним активистима и скрећу пажњу на проблеме са којима се сусрећу избеглице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дачић вратио Јапанцу украдени бицикл

- Ако не пронађемо бицикл, идемо пешке до прве границе са Европском унијом - каже Лучија за "Новости".

Јутро када су схватили да су опљачкани, памтиће као најгори дан у току ове авантуре.

- Није било места да га унесемо у хостел. За ова два месеца нисмо никада имали било каквих проблема, па нам није пало на памет да ће неко да га украде. Лопови су браве исекли, а већину ствари су побацали по улици. У шоку смо били скупљајући оно што је остало на тротоару. Једва смо отишли до полиције да пријавимо крађу - прича наша саговорница.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Холанђанину, творцу фестивала „Београд Велоград“, украдени бицикли 

Од Духока, преко Мерсина, Солуна, Скопља, па Ниша и Лесковца до Београда. Овај млади пар је прелазио државне границе, померајући своје границе издржљивости и посвећености. Ово што им се догодило у Београду не виде као смак света, али двоточкаш који је нестао вредан им је пре свега због онога што симболизује.

- Догодило се нешто лоше, а у Београду смо доживели да останемо сами, без ресурса, у страној земљи - баш као избеглице о којима причамо - напомиње Лучија. - На неки начин идеја о хуманости и људској солидарности нас је јаче везала за Београд, јер су сви невероватно гостољубиви и желе да помогну!

Лучија Педула Фото Н. Скендерија

Њој и Ашу се на друштвеним мрежама јавио велики број људи из Србије који жале због непријатности коју су доживели:

- Ова подршка коју добијамо само нас је учврстила у веровању да је важно бити активан и да можеш нешто и сам да учиниш за људе који су у невољи. Најлакше је седети по страни и мислити да ништа не можеш да промениш.


СТОПИРАЛА ПА СЕ ЗАЉУБИЛА

МЛАДА Лучија, Италијанка из Ђенове, завршила је студије у Лондону, желећи да се бави темама као што је здравствена заштита. Док је била на размени студената у Аустралији, упознала је Аша, док је стопирала.

- Преселио се са мном у Лондон, а када сам ја нашла посао у Ираку, и он је аплицирао и успео да га добије после извесног времена - открива Лучија детаље о њиховој љубавној причи.

Бицикл за двоје, који им је украден, већ је био део сличних акција. CyclingForIraq је кампања у оквиру пројекта StepIn, како би придобили подршку за помоћ најугроженијима у Ираку.