ДИНАМО БИЦИКЛИ ПРАВИ ХИТ: Окрећу педале и пуне телефон

Ј. ЋОСИН

02. 07. 2019. у 20:02

ДИНАМО БИЦИКЛИ ПРАВИ ХИТ: Окрећу педале и пуне телефон

Весна Петровић

Динамо бицикл прави хит у нишком "Парку знања", где је као девети експонат за само неколико дана постао најатрактивнији. Весна Петровић: Одлично је знати да можете бесплатно да вежбате

Динамо бицикл, који окретањем педала производи струју и тако покреће радио станице и пуни мобилне телефоне, већ данима привлачи пажњу Нишлија. Осмислили су га и пред сам крај школске године инсталирали у "Парку знања" ученици и наставници Електротехничке школе "Никола Тесла". Реч је о деветом експонату у нишком Регионалном центру, где још могу да се виде и "Архимедова бележница", на којој деца могу да израчунају вредност броја пи, "Паскалов трон", који објашњава неке законе физике, "Галилејево клатно", "Фарадејев тунел", "Ботаничка слагалица", "Периодни систем елемената"...

Најновији експонат брзо је постао и најатрактивнији, јер док врте педале, Нишлије могу да уживају у музици, допуне свој мобилни телефон, и да уз помоћ пројектора погледају кратак филм о томе како функционише механизам овог бицикла, који су направили нишки ђаци са својим наставницима.

- Бицикл је одличан и забаван. Нисам баш у кондицији, па нисам много возила данас, али је одлично знати да можете бесплатно да вежбате и још да вам буде забавно слушајући музику. Надам се само да ће наши суграђани то знати да цене и да чувају - каже Весна Петровић.

Урош Стојковић, који је недавно завршио четврту годину ЕТШ "Никола Тесла" и који је са још неколико другова учествовао у изради бицикла, каже да је за њих био велики изазов да покажу да теорија лако може да се примени у пракси.

Прочитајте још - ЧЕМУ ОВО СЛУЖИ?: Жена збуњена што пуњач за електрична возила не пумпа гуме (ВИДЕО)

- Све је урађено тако што смо теоретска знања са часова практично применили. Идеја за динамо бицикл је потекла из Регионалног центра, који је расписао конкурс, а ми смо успешно одговорили на задатак. Све је трајало неких годину дана, укључујући пројекат и саму израду бицикла - каже Урош.

Урош Стојковић

Он објашњава да бицикл има унутрашње кућиште, где се налази зупчаник са ланцем преко којег се окретањем падала у другом делу преноси обртај, који даље покреће динамо генератор и пуни литијум-јонску батерију из које се напајају радио-уређај, пуњач за мобилни телефон и лампа.

Наставници ове нишке школе кажу да деца на овакве изазове реагују позитивно, да су врло заинтересовани и да се максимално залажу за практичне задатке.

СПРЕМНИ ЗА СВАКИ ПРОЈЕКАТ

ДИРЕКТОР ЕТШ "Никола Тесла" Небојша Соколовић истиче да је ово само један пример да школа ма чијем је челу има стручан кадар и ученике са идејама које превазилазе и саме наставнике:

- Ученици су увек спремни да конкуришу за пројекте и могу да израде сваки експонат који је у складу са знањем стеченим у нашој школи. Ово је само почетак јер у школи имамо посебну лабораторију за мехатронику у којој ђаци стичу знања и вештине које могу да примене у пракси.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Бранислав Марковић Умбра

03.07.2019. 15:22

SJAJNO, ČESTITAM! Bravo za đake, nastavnike i direktora koji za ovako nešto ima sluha. Bravo za ceo projekat, za ideju i odličnu javnu prezentaciju. Ovo je pravi način da se pokaže pamet i stvaralački duh naroda koji je dao jednog Teslu, Pupina, Milutina Milankovića, M. P. Alasa i mnoge druge. Još da sve to podrže političari, bogati sponzori i naučne institucije...No, i bez ove utopije, kao profesor slikarstva, oduvek sam verovao u našu mladost.