НА Старом Броду, на Дрини, крај старог града Вишеграда, у Републици Српској, приводе се крају радови на изградњи Спомен-маузолеја, посвећеног невиђеној драми у пролеће 1942. године, када је из Сарајева кренуло 10.000 усташа с намером да протера и побије српско становништво.

Српски народ са подручја Сарајева, Пала, Олова, Клашња, Сокоца, Хан Пијеска, Рогатице и Вишеграда, по казивању Спасоја Албијанића из Бијељине, који је са Миодрагом Давидовићем Даком, бизнисменом из Никшића, дао највећи допринос да се овим спомен-обележјем тај догађај овековечи - "у збеговима је кренуо низ Дрину да би спас потражио у Србији".

- У Вишеграду, италијанска војска није дозволила народу да пређе преко ћуприје и збег је кренуо поред Дрине према селима Милошевићима и Старом Броду, где се налазила скела - прича Албијанић, један од најугледнијих људи из Старе Херцеговине, некадашњи министар у Влади РС и БиХ. - Усташе су стигле овај збег и мучки убиле око 6.000 српских жена, деце и стараца. Највећи покољ над Србима усташе су учиниле на празник Младенце, 22. марта 1942. Злочин над недужним људима, чистим као суза у сваком погледу, толико је језив и болан да би, чини ми се, пред њим и камен заплакао.

Задужбинари Давидовић и Албијанић су лане, били на Старом Броду, на годишњицу тог злочина, и слушали сведочанства о страдању недужног српског народа, на начин који није достојан имена човековог. Гануле су их уметничке тачке посвећене жртвама и догађају, међу њима и беседа српског академика Матије Бећковића. Брзо су се, као озбиљни и пословни људи из Републике Српске и Црне Горе, доказани родољуби, договорили да се уради спомен-обележје, у виду маузолеја, страдалим сународницима - да подсећа, сведочи, поучава...

ПРОЧИТАЈТЕ И:Брнабић: Никада не заборавити злочине у Јасеновцу (ФОТО)


Радови су почели прошле јесени и за освећење и велики сабор народа, заказан за 18. мај, све ће, кажу, бити "под конац".

ПОДРШКА ВЕЛИКИ добротвори Албијанић и Давидовић истичу знатну помоћ и подршку вишеградског свештеника Драгана Вукотића, Мирка Пандуревића из Сокоца и архитекте Новице Мотика, који је урадио идејно решење за Маузолеј који, већ сада, краси Стари Брод.

Потврђено је да ће освећење предводити српски патријарх Иринеј, са многобројним свештенством и хиљадама верујућих људи са обе обале Дрине, али и из расејања. Служиће се и парастос српским сужњевима, који су издахнули на овом данас, по многима, и с разлогом светом месту, које је у време комунистичке владавине у БиХ и СРЈ било скрајнуто, као и многа стратишта нашег народа страдалог од душманске руке.

За ову голготу врло би била примерена молитва коју је написао најчувенији Херцеговац Јован Дучић, која гласи:

- Помилуј, Свемоћни, невине што гину, Теби су пружили њине чисте руке; За твоју су они пали величину, на твој знак принели све сузе и муке.