Петица из мајсторства гравирања воћа и поврћа
29. 04. 2019. у 08:28
Накица Антић, учитељица из Сврљига, усавршила древну тајландску вештину карвинг и сада јој је то необичан хоби. Од обичне бундеве, лубенице или кромпира прави мала уметничка дела, потребно "само" стрпљење
Накица Антић поред својих рукотворина од воћа и поврћа / Фото Приватна архива
МЕЂУ мајсторима карвинга, древне тајландске вештине, сигурно има вештијих од Накице Антић (56), учитељице из Сврљига, али је међу просветним радницима она сигурно најбољи мајстор за гравирање воћа и поврћа. Иако је тек пре седам година савладала ову технику, веома је успешна јер је, према њеним речима, води жеља да храна не буде само укусна већ и примамљива наоко.
Од обичне бундеве, лубенице или чак кромпира може направити мало уметничко дело. Потребни су "само" сати стрпљења да би трпеза са ђаконијама изгледала краљевски.
- Одувек сам водила рачуна да оно чиме послужујем госте буде лепо и за око. Када сам случајно у једном часопису открила карвинг, просто сам се одушевила и решила да га научим. Није било лако у Сврљигу објаснити људима чиме бих се бавила, а још теже је било наћи прибор за рад. Када сам "одболовала" те почетничке кораке, онда сам сваке године надограђивала своје знање. Мој савет почетницима је да вежбају на кромпиру, јер лубенице ван сезоне нису јефтине, а иначе су веома захвалне за рад због контраста боја - каже учитељица Накица, која је у просвети већ 32 године, и додаје да је пример како "деца чувају живце".
Прочитајте још: ГУБИ СЕ НАРОДНА ТРАДИЦИЈА: Јефтина роба гаси занат
- Потребно је много стрпљења за карвинг, и годи ми да се посветим резбарењу хране јер ме смирује. Мени је ово само хоби и тек се повремено ангажујем да покажем шта знам и умем. Углавном су то манифестације које негују нашу традицију, иако је ова вештина стигла са Тајланда веома је прихваћена свуда у свету.
На једној таквој манифестацији, "Белмужијади" у Сврљигу, остала је без сета ножева са којима ради, и то немачке марке "тријангле". Онда се сестрић Никола побринуо да јој набави нови комплет, па је штета делимично ублажена.
- У нашој земљи има све више младих који се интересују за карвинг. То су углавном кувари или посластичари који овим надограђују свој рад. Није уобичајено да просветни радници имају овај хоби. Иначе, стално ме питају да ли преносим своје знање малишанима којима сам учитељица, али то је неизводљиво. Ножеви су веома оштри, тако да то није нешто чиме би се деца "играла", али воле да гледају док радим - вели Накица, која веома поштује рад Таниса Имшировића, једног од најбољих мајстора у нашој земљи.
Прочитајте још: Ловачким трофејима даје вечни живот
ЕКС-ЈУ САРАДЊА
ПУТЕМ друштвених мрежа Накица се повезала са многима који се баве карвингом и каже да је то једна широка заједница са простора целе бивше Југославије. Пријатно је изненадио словеначки кулинар Владо Новоселац, који јој је послао пакет са поврћем које се код нас тешко налази, а захвално је за резбарење.