ОДАВНО се са планине Бјеласице не чује пој чобанице Раде покрај белих стада. Као да је то девојче предвидело суморну будућност за катуне којих готово и да нема више, као и све мање препознатљивог звука чактара са овна предводника. Њих ће ускоро на овој црногорској планинској лепотици заменити тупи одјек чизме НАТО војника!

Недавно је као бомба одјекнула вест да ће се на врху Бјеласице, Зековој глави (2.122 метара), поставити моћни радарски систем 3Д, као НАТО поклон Војсци Црне Горе, где се налази репетитор Радиодифузног центра. Са већ ангажованим авионима из Италије и Грчке, небом Црне Горе, чини се, неће моћи ни соко да прелети. И све то у срцу Црне Горе, између општина Колашин, Мојковац, Бијело Поље, Беране и Андријевица, недалеко од варошице Мурина, која је 1999. од тог "савезника" у бомбардовању сравњена са земљом, а њено троје деце животима платило агресију.

Прочитајте још: НАТО поклања Црној Гори 3Д радар

МИНИСТАРСТВО одбране Црне Горе је још раније упутило Алијанси захтев за уступање радара чија је вредност око 20 милиона евра.

- Имајући у виду конфигурацију Црне Горе, као и то да имамо доста такозваних тамних углова, определили смо се за набавку радара и на тај начин ће наш ваздушни простор бити интегрисан у НАТО систем - изјавио је начелник Генералштаба ВЦГ Драгутин Дакић.

Какво је стање на "терену", репортер "Новости" се уверио на лицу места. Иако је Бог био дарежљив и подарио им природна богатства, мештани ипак једва крпе крај са крајем. Готово углас кажу да би боље било надлежнима да су им помогли да уложе у развој пољопривреде како би остали на својим огњиштима, него што се пењу "под облаке". Подсећају да се "Чудо невиђено" из филма Живка Николића сада сели на врхове њихове планине, као "Чудо на небесима"!

МЕТЕ - СВЕ је уперено против Русије и Србије. Црна Гора представља полигон са којег НАТО као главни глобални реметилачки фактор врши даља деј- ства према Србији, што значи да свакако пред- ставља легитимну мету у случају обрачу- на тих земаља са НАТО - каже, за "Новости", Страхиња Булајић, функционер ДФ.

- За разлику од оног филмског потопа око Скадарског језера, нама прети духовни - причају мештани које смо затекли у Црквинама, превоју са кога пуца поглед ка Бјеласици чије врхове још не напушта снег, а ни тмурни облаци. - Јади се раде. Нико нас ништа не пита.

Уз наздрављање Богу дочекује нас овдашњи прота Раде Радовић, вртећи главом на сазнање шта се смера на планини која је обележила његово и детињство многих из овог краја.

- Велика је то игра западних моћника, масона, слободних зидара који зидају неки други свет од овог нашег - оцењује отац Раде, наш домаћин.

ПРИСЕЋА се давнашњег времена када је као дечак трчкарао уз Бјеласицу, али и Сињавину, на којој такође ВЦГ за потребе НАТО најављује изградњу војног полигона.

- Биле су богате испашом, али је Бјеласица предњачила по богатству. Сињавина је голет, без шуме, док је Бјеласица обиловала шумским благом. Додуше, ови што данас праве концесије секу немилице јелова и букова стабла. Бјеласица је богата и извориштима.


Прочитајте још: "УНИШТИЋЕ ЛЕПОТУ ОВОГ КРАЈА": Бјелопавлићи не желе НАТО на катунима

Сада су дошла нека друга времена, планине су опустеле.

- Ако се неко појави са једном или двема кравама, то је све. Овце више овде не блеје. Прочитао сам у једном документу како је далеке 1939. године на Бјеласици, огранцима Речине и Врањештица, било 39.000 оваца. А и људи је све мање. У мојој Морачкој Бистрици некада је било тридесетак домаћинстава, а данас само једно са двоје чељади, и то у годинама - прича, за "Новости", Радовић.


Са својим парохијанима дели бригу шта ће се дешавати када радар притисне Бјеласицу.

- `Оће ли наша лепотица моћи да истрпи толики терет? Али и стид и срам које су јој други наметнули. Колико чујем, НАТО ће преко ње посматрати ваздушни простор Србије, али и ко то долази из правца истока, од наше Русије. Све то је страшно. Вековима смо помињали најпре Бога, па Русију. Не дај боже да се оствари оно што се прича - додаје прота Раде.

ИАКО је друга половина априла, над Бјеласицом и целим крајем спустио се црни облак као усред зиме. Ветар коси, што би рекли горштаци, невреме само што није ударило. А у Беранама, "главном граду" Васојевића, с неверицом су примили ову вест.

Горан Киковић, председник Скупштине општине, каже да улазак Црне Горе без референдума у злочиначку НАТО алијансу, није израз воље народа.

- Међутим, поданичка власт у Црној Гори у протекле две деценије ради искључиво против интереса Србије и Срба у Црној Гори. Тако да је најава о постављању 3Д НАТО радара директно уперена против неутралне Србије, јер би се преко њега пратио њен ваздушни простор - каже наш саговорник.

Киковић је уверен да ће Црна Гора постати НАТО база која ће имати за задатак да контролише Србију.

ГОРОСТАСНА планина, која се простире у дужини и ширини на око 30 километара, површине 630 квадратник километара, на међи је великих река Лима и "сузе Европе" Таре, али и са севера Љубовиђе и Лепенице. На Бјеласици је и манастир Ћириловац, који ће такође бити под "скенером" НАТО сигнала.

ВАЗДУШНЕ КРСТАРИЦЕ

ОД 5. јуна прошле године ваздушни простор Црне Горе чува НАТО, односно патролни авиони Грчке и Италије. Пре неколико дана два авиона "јурофајтера" италијанског ратног ваздухопловства пресрела су путнички авион који је изгубио комуникацију са цивилном контролом ваздушног саобраћаја над Хрватском и кренуо на југ према Црној Гори и Албанији. То је била њихова прва интервенција од почетка контроле црногорског неба.

ЧОБАНИЦА РАДА

ЦЕЛУ ову причу на свој начин, за наш лист, дочарао је и сатири- чар Баћко Милачић: - Жао ми је због лепе, старе, изворне песме "Бјеласицом пасла ста- да, чувала их млада Рада". Сви су изгледи да ће чобаница постати технолошки вишак, јер су се брави одлучили за НАТО стандарде.