Срби из САД: Хладноћа нам пржи грло

Д. Савић

01. 02. 2019. у 12:02

Исповести наших сународника окованих највећим снежним падавинама и најнижим температурама у САД. Јелена Вујичић: Једва се и дише. Весна Даниловић: Снег веје брже него што може да се уклони

Срби из САД: Хладноћа нам пржи грло

Језеро Мичиген / Фото ЕПА

ЛЕДЕНИ дани какви се у Америци не памте деценијама уназад однели су на средњем западу САД најмање осам живота. Температура која је престизала антарктичку, паралисала је трећину Сједињених Држава, док је ефекат "поларног вортекса" осетило бар 250 милиона Американаца.

Трећи по величини амерички, и највећи "српски", град у САД, Чикаго, јуче је пробио рекорд најниже температуре од минус 32 степена Целзијусова, каква није измерена од 1985. године. Хладни северни ветар овом минусу је додао још двадесетак степени, па је субјективни осећај хладноће био као да је минус 53 степена Целзијусова испод нуле.

У највећем "српском" граду у САД не раде школе, универзитети, продавнице. Отворени су тек понеки ресторан и радња. Река Чикаго је залеђена. Радници чикашке градске железничке мреже "Метроа" почели су да пале шине како би их загрејали и спречили да снег и лед заблокирају скретнице.

- Јуче сам изашла напоље први пут, али глава ме од хладноће одмах заболела. На улицама у центру Чикага, које иначе врве од људи и аутомобила, није било буквално никога. Чикаго је личио на град духова! Све је рашчишћено, снега нема много, чак је и сунчано, али од хладноће не може такорећи да се дише, пржи грло - каже за "Новости" Јелена Вујичић, студенткиња Института Илиноис у Чикагу.

Река Чикаго / Фото АП

Ледени талас протезао се даље на исток, све до Бостона. У Детроиту и Мичигену десетак водовода се замрзло иако су цеви постављене скоро два метра испод земље. Сав поштански саобраћај је два дана потпуно обустављен у деловима шест држава САД.

Област Бафала, другог највећег града државе Њујорк, искусила је наобимније падавине у САД. Снег је падао брзином од 7 до 12 сантиметара на сат.

- Јуче је било прилично опасно да се излази јер ако си напољу после подне или увече, у року од неколико минута добијеш промрзлине. Наш универзитет већ два дана је затворен, што се врло ретко дешава - прича из Бафала за "Новости" Весна Даниловић, професорка Државног универзитета Њујорк.

Градоначелник Бафала Бајрон Браун рекао је да је у среду уклоњено чак 5.000 тона снега.

- Снег се акумулира муњевитом брзином, па је тешко уклонити га. На улицама су додатни чистачи снега да помогну, и то је једини спас за огромне сметове. Ево, већ два пута су јуче прошли и кроз моју малу улицу. Али, и поред свега, што јак ветар, што снежни наноси, све брзо поново прекрију и онда - Јово наново! - каже Даниловићева.

Јелена Вујичич јуче у Чикагу

СВИ СРБИ БЕЗБЕДНИ

НИКО од наших грађана није се јављао конзулату са питањима, нити је ико од њих потражио помоћ због ванредне ситуације са екстремним хладноћама - каже за "Новости" генерални конзул Србије у Чикагу Дејан Радуловић. Генерални конзулат у Чикагу који покрива 28 држава САД био је, упркос томе што су америчке државне институције, банке и школе затворене, све време ванредног стања отворен и доступан за контакте.


Весна Даниловић

ДИЗЕЛ СЕ МРЗНЕ

- ДИЗЕЛ се мрзне, и то прави проблем за велики број наших људи који овде раде као возачи камиона јер су сада на принудном одмору - сведочи за "Новости" Александар Грујић. - Али осим служби као што су полиција, ватрогасци, хитна помоћ, нико други и не ради. И самопослуге раде скраћено па се све куповине обаве до поподнева.

Бескућници су склоњени у прихватне центре, а за оне који нису хтели да иду, постоје аутобуси у којима могу да се привремено загреју.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Zeljko

01.02.2019. 12:33

pa vi se vratite u Srbiju ako vam tamo ne odgovara... a ako vam odgovara ne placite... !!!

koki

01.02.2019. 14:04

Враћајте се ви, БРАЋО И СЕСТРЕ, у НАШУ ЛЕПУ СРБИЈУ!!!! То вам је само почетак проблема.... Није све у парама!?