КЛИМАТОЛОГ: Поларни вортекс не може да доспе до Србије, али нас очекује нешто слично; У Чикагу ватром одмрзавају шине

Танјуг

31. 01. 2019. у 09:33

"Поларни вортекс", ваздушна струја која кружи око Северног пола на висини од око 20 километара и узрокује врло ниске температуре у Америци, не може физички да доспе до Србије

КЛИМАТОЛОГ: Поларни вортекс не може да доспе до Србије, али нас очекује нешто слично; У Чикагу ватром одмрзавају шине

AP Photo

"Поларни вортекс", ваздушна струја која кружи око Северног пола на висини од око 20 километара и узрокује врло ниске температуре у Америци, не може физички да доспе до Србије, али се код нас може очекивати нешто слично, упозорио је данас климатолог Владимир Ђурђевић.

Климатолог Ђуђевић, са Физичког факултета у Београду, објасио је да је у Америци врло хладно јер се "поларни вортекс" са Северног пола распао, па се хладан ваздух спустио, односно дошло је до продора хладног ваздуха.

"То је природни феномен, али је последњих година примећено да је можда чешћи или интензивнији. Уочено је да су постали интензивнији и да зато изазивају толико пажње", навео је Ђурђевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Како је објаснио, овај "поларни вортекс" не може физички из Америке да дође до Србије, али је могуће да се нешто слично догоди и код нас.

Један од сличних екстрема, подсетио је, догодио се 2012. када је било врло хладно, а пало је доста снега.Иако је овај јануар био хладан, у просеку је топлији од јануара из средине 20. века, наводи Ђурђевић.

С друге стране света, у Аустралији, температуре се пењу и до плус 50 због чега је живот успорен, а животиње умиру.

Према Ђурђевићевим речима, екстреми ће бити све чешћи и интензивнијим јер се клима променила.

— Priya Kulkarni (@priyaakulkarni2) January 30, 2019КОЛИКО ЈЕ ЛЕДЕНО У ЧИКАГУ? ТОЛИКО ДА МОРАЈУ ДА ПАЛЕ ШИНЕ

Радници чикашке градске железничке мреже "Метра" почели су да пале шине како би их загрејали и спречили да снег и лед заблокирају скретнице и град, који су погодиле рекордно ниске температуре, остави без ове врсте саобраћаја.

Лист "Чикаго трибјун" пише да систем грејача на гас који су од раније постављени уз скретнице и користе се и током "нормалних" зимских месеци, изазива мале, контролисане пожаре који топе нагомилани лед.

"Јаху њуз" преноси да су објављени видео снимци на којима се види овај, како га сајт назива, спектакл.

"СТВАААРНО ЈЕ ХЛАДНО! Толико је хладно да пале железничке шине у Чикагу да би спречили да се смрзну", пише у снимак који је на Фејсбуку објавила телевизијска станица "WИСН 12 њуз" из америчке савезне државе Висконсин.

Рекордно ниске температуре од -32 степена Целзијуса измерене су у Чикагу у среду, најхладнијег дана у последњих 35 година.

Хладни северни ветар овом минуси је додао још двадесетак степени, тако да је субјективни осећај хладноће био као да је 53 степена испод нуле.

Забележена је и прва жртва смрзавања у граду Милвокију у Висконсину, где је у уторак један мушкарац пронаден смрзнут у гаражи.

ЧИКАШКИ АЕРОДРОМИ: ОТКАЗАНО 1.700 ЛЕТОВА ЗБОГ ХЛАДНОЋЕ

Око 1.700 летова ка чикашким аеродромима и са њих отказано је у последња 24 сата због ледених временских услова, а стручњаци упозоравају да хладноћа угрожава транспортне операције.

Јутрос је температура на Међународном аеродрому О''Хер, једном од најпрометнијих у земљи, достигла 29 степени испод нуле, а отказано је око 1.450 летова, преноси АП.

Истовремено, на Међународном аеродрому Мидвеј отказано је око 250 летова, а оба аеродрома у Чикагу су пријавила одлагања летова за око 15 минута.

Стручњаци кажу да се тако ниске температуре негативно одражавају на људе, опрему и снабдевање горивом на аеродромима.

Авиокомпанија "Јунајтед ерлајнс" донела је шаторе који се греју за своје запослене на аеродрому О''Хер и појачала смене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Petar

31.01.2019. 12:16

U Rusiji nemaju ovaj problem. Nisam čuo da u Sibiru pale šine. Možda bi trebalo da pozovu stručnjake iz Rusije da im isprojektuju železničku infrastrukturu.

ma nemogu da verujem

31.01.2019. 12:43

Nije mi jasno kako je "polarni vorteks" i zima u Americi sa nekoliko zrtava toliko vazniji nego recimo nalet gripa na podrucju Balkana u kojem su stradali oko 100 pacijenata.