РАШИРЕНИХ руку и отвореног срца дочекале су нас штићенице манастира Свете Петке у Извору код Параћина. Били смо дирнути њиховом љубављу, искреношћу и топлином загрљаја. Молиле су нас да их поново посетимо, што ћемо сигурно ускоро урадити. Били смо задивљени тиме с којом пожртвованошћу и посвећеношћу монахиње брину о чак 84 штићенице - преноси своје утиске Александра Трифуновић, представница Међународне хуманитарне организације "28. јун".

Она додаје да је посета организована на предлог Дивне Чанаћевић, директорке Фонда хуманости Компаније "Новости", којој су захвални што су спознали проблематику дома при манастиру Света Петка.

- Штићенице дома посетили смо и 2014. године, а сада смо им уручили први део планиране помоћи. Предивној мати Севастијани уручили смо 30 анатомских јастука, професионални парочистач, средства за личну хигијену, играчке... Уручили смо им 51.500 динара и 50 евра, које је прикупио наш волонтер Милош Терзић са својим пријатељима, парохијанима Цркве Светог Јоакима и Ане из Калуђерице, као и 10.000 динара, које је Милош прикупио са полазницима џудо секције. Други део акције реализоваћемо, уз Божију помоћ, почетком следеће године, када очекујемо да из Америке пристигне контејнер с медицинском помоћи - додаје Александра.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Штићенице центра у Звечанској на матуру у новим хаљинамаНаша саговорница каже да су чланови њихове хуманитарне организације, који су се први пут сусрели са штићеницама, фасцинирани пажњом и љубављу с којом монахиње брину о њима.

- Ово је било право продуховљење. Даће Бог да се поново окупимо око сличног циља. Сиротишту, које је изграђено 1964. године, потребна је континуирана помоћ. Највише им је потребна пажња, па би требало да их посети што више људи. Осим тога, потребно је заменити њихове кревете, поставити жалузине на прозоре, реновирати кухињу. Монахиње су крајње скромне и не траже ништа. Верују да ће се уз Божију и помоћ Свете Петке све средити баш као и до сада - каже координатор за доставе Тома Пеић Тукуља.

ПОДРШКА Помоћ која је уручена дому

ДОСТАВИЛИ 184 ТОНЕ ПОМОЋИ

МЕЂУНАРОДНА хуманитарна организација "28. јун" је земљама бивше Југославије доставила више од 184 тоне хуманитарне, медицинске и друге помоћи, у вредности од око 6,1 милион долара. Основали су је Срби у расејању 2011. године у Канади, с циљем да кроз културне, спортске и друге манифестације очувају српски национални идентитет, прикупе финансијска средства и поклоне их својим сународницима.