СА црвено-наранџастим крововима и шиљатим кулама, замак Бран се драматично уздиже изнад крошњи дрвећа на једном брду у Трансилванији.

У зависности од тога шта сте прочитали, кнез Влад Цепеш је можда провео ноћ или две као затвореник у овом замку из 14. века, а можда га је и једном напао.

Ирски писац Брам Стокер инспирацију за свог зубатог” вампира пронашао је у историји, у грофу из XV века, коме је “склоност” да набија непријатеље на колац у знак упозорења донела надимак. Сада посетиоци из читавог света долазе у руралну Трансилванију како би имали прилику да искусе језиве тренутке Стокеровог романа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Румунски гроф био ктитор Хиландара

Међутим, не постоје никакви докази да је Стокер икада посетио Трансилванију, а камоли замак Бран, а такође се ни име замка не помиње нигде у роману.

- Шездесетих година прошлог века, када је Румунијом владала комунистичка влада, одлучено је да би било повољно да се нађу места која су повезана са Владом Цепешом - каже локални историчар Никола Пепене. - Погледали су све расположиве замкове и одлучили да овај замак у Брану, који је чувао један планински прелаз између Трансилваније и Влашке, изгледа довољно готски.

У јесењој ноћи без месеца овај импозантни замак делује као јазбина принца таме, али на дневном светлу овај дворац изгледа као створен за принцезу. Што је једном и био. Краљица Румуније, Марија од Единбурга је називала овај замак домом од 1920. до 1938. године.

Иза дебелих одбрамбених зидова, дворац открива лавиринт раскошних соба, унутрашње двориште са балконом и бунараом, па чак и тајно степениште које води до библиотеке.

"Привукла ме је његова усамљеност", рекла је једном унука енглеске краљице Викторије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАТВОРЕН "ДРАКУЛИН ЗАМАК": Медведи "опсели" дворац Бран

"Није битно да ли посетиоци замка долазе због мита о Дракули, или због прича о краљици Марији", каже Пепене. "На крају крајева, посетиоци долазе овде да би искусили делић старих времена".


Извор: Национална географија