У ЧАСТ ДЕСПОТА СТЕФАНА: Витезови се враћају у Манасију

Д. МАТОВИЋ

22. 08. 2018. у 16:02

Међународни витешки фестивал од 24. до 26. августа у част Деспота Стефана. Организатори очекују 600 витезова, дама и штитоноша из 23 земље

У ЧАСТ ДЕСПОТА СТЕФАНА: Витезови се враћају у Манасију

Учесници прошлогодишње манифестације

ВИТЕЗОВИ из 23 државе приказаће своје вештине и знања под зидинама манастира Манасија од 24. до 26. августа. Овогодишњи међународни витешки фестивал "Деспот Стефан Лазаревић - Just Out Манасија" биће у знаку јубилеја - шест векова ове светиње код Деспотовца.
Прочитајте још - Витешки фестивал "Деспот Стефан Лазаревић" од 24. августа

Поред демонстрација витешког умећа, дегустације средњовековне хране и пића, представљања старих заната, богатог културно-уметничког програма уз песму и игру, посетиоци ће моћи да прошетају и кроз витешко село како би се упознали са средњовековним начином живота, оруђем и оружјем те епохе.

- Наш фестивал је посебан по томе што је породичног карактера, окренут деци и младима - говори нам Бојан Тасић, програмски директор овог витешког фестивала.

- Приближавамо средњовековну културу и обичаје, витешка начела и врлине и водимо наше посетиоце на једно магично путовање кроз време уназад 600 година. У средњовековном кампу током та три дана витезови ће обитавати у својим шаторима, причати о историји земље из које долазе и борити се у част деспота Стефана Лазаревића, градитеља Манасије.

Прошле године 100.000 посетилаца посетило турнир

Програм је замишљен тако да у сваком тренутку на различитим штандовима у кампу посетиоци могу да се опробају у неким од вештина и заната.

- Стреличарство, бацање копља и гађање секиром биће доступни на самом уласку - каже Тасић.

- Ту је и витешка школа јахања, као и борилиште за борбе у оклопима које су и најзанимљивији део дневног и вечерњег програма...

Витезови у шаторима подно манастира

Осим Србије, ове године витезови долазе из 22 земље, а свој долазак из Чешке, Словачке, Немачке, Шведске, Русије, Италије... најављују преко сајтова и друштвених мрежа. Организатори очекују 600 витезова, дама и штитоноша, сходно јубилеју поводом кога организују овогодишњи Just Out фестивал. Удружење "Бели орлови" је витешки домаћин, а за овај догађај припремају се кроз разне радионице, тренинге мачевања и стреличарства у згради БИГЗ-а, где је њихово седиште у Београду.

- Један од циљева сваког фестивала витештва је правилна историјска реконструкција средњег века кроз војну историју и приказе из свакодневног живота народа из тог времена - каже Тасић. - Свака земља са средњовековном историјом има друштва која се баве оним што ми зовемо "средњовековном реконструкцијом" и кроз експерименталну археологију истражују тај период. У склопу друштава су често и стручњаци из историје, етнологије, антропологије и археологије, који, подржани на националном нивоу, раде тај посао професионално.

БИТКА НАЦИЈА

ПОСТОЈИ светско првенство у витешком борењу где се у директним борбама под оклопима срећу витезови из шездесетак земаља - каже Тасић. - Популарни назив за овај догађај је "Битка нација", а организатор је међународна асоцијација Historical Medieval Battle. Светско првенство се увек одржава у другом граду у Европи, а ми желимо да га ускоро "доведемо" у Србију.

ВЕЛИКИ ТУРНИР

ИАКО се фестивал Just Out одржава тек четврти пут, већ је постао традиционално окупљање витешких дружина из Европе и света - наглашава Тасић. - По броју посетилаца, којих је само прошле године било око 100.000, а и по броју гостујућих земаља, улазимо у круг великих светских фестивала. Ако и даље будемо имали подршку, неће проћи много времена и ми ћемо се уписати у мапу светски познатих витешких турнира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Православац

22.08.2018. 17:56

Свака част за организацију. Жао ми је што немогу да идем.

Dušanov Zakonik

23.08.2018. 09:31

Čestitke organizatorima, da se svetu pokaže kolika je bila moćna srednjevekovna Srbija , koja je sa Dušanovim zakonikom imala najnapredniji pravni sistem.

Milos Obilic

23.08.2018. 11:50

Vitesko nadmetanje u cast sina kneza Lazara, koji je sluzio Turcima i za njih ratovao protiv hriscanske Evrope od 1394.! Hriscanska vojska bi pobedila Turke kod Niko Polja 1396, ali je pomenuti despot preokrenuo ishod bitke. Kada su kod Angore 1402. Mongoli porazili njegovog komadanta on se porazen vratio u Srbiju, ali ne kao neprijatelj hriscanina. Istorija je prepuna primera Izdaje Srba od strane Srba. Ej Srbijo, jos samo da objave komentar pa da i mene patriote proglase izdajnikom...

Није него

23.08.2018. 14:38

@Milos Obilic - Син кнеза Лазара? Јел оног кнеза кога је хришћанска Европа оставила на цедилу Турцима? Она хришћанска Европа која није послала војску у помоћ да се Турци поразе и задрже даље од Србије и Европе? "Хришћанска" војска је могла Турке да победи и код Косова Поља 1389 (дакле 7 година раније) али је отац поменутог деспота остао без подршке европске хришћанске војске па је то преокренуло исход битке. Ти ниси издајник, него незналица.

jelena

24.08.2018. 11:13

@Milos Obilic - N.N. Sto se ti bavis hriscanskom Evropom, kada je Milosev komentar usmeren u drugom pravcu? Sto ga nisi demantovao , kad toliko mnogo znas?Srbi koji ne mogu da prepoznaju i osude izdaju u svojim redovima i nisu Srbi. Zbog izdaje i jesmo docekali danasnju slavu. Ko nece da prihvati istinu, njemu su na raspolaganju mitovi i legende...

Chico

25.08.2018. 10:33

@Milos Obilic - Govoris li o onom knezu Lazaru koji je ostavio bracu Mrnjavcevic na cedilu da bi sa svojim pajtasima podelio njihove teritorije?Govoris o onom knezu Lazaru koji je celog zivota ratovao sa Altomanovicem za podelu trzista?Mogao bi malo da se zapitas zasto niko nije hteo sa njim u savez.Ishod Kosovske bitke je preokrenulo lose poznavanje rasporeda turske vojske (velicina i polozaj komore) i prevremeno povlacenje (ili bekstvo) bosanskih saveznika na levom krilu....