На 31 месту у Србији, надомак познатих манастира и цркава посађено је чак 49 садница винове лозе из старог хиландарског винограда! Јединствено калемљење грчке сорте са Свете Горе урађено је у калемарском домаћинству Ранка Пантелића у месту Селиште код Трстеника, а први чокоти посађени су 3. маја ове године, поред остатака манастира Милентија код Бруса из 14. века.

Захваљујући труду представника Организационог одбора за обнову Милентије, Епархије крушевачке и у сарадњи са проф. др Небојшом Марковићем, историчарима и научницима из Александровца и Крушевца, калемови су наставили свој пут до манастира Свете Петке на Дубу, александровачких манастира Дренче, Руденице, будућег Храма Светих српских просветитеља и учитеља, трстеничке Љубостиње и Цркве Свете Тројице у том месту.

- У Крушевцу су лозице посађене код Лазарице, Цркве Светог Ђорђа, богомоља на Багдали, после чега смо саднице посадили у манастирима Студеница, Жича, Велуће, Кожетинска цркве, Каленић, Свети Лука (Бошњане, Варварин), Раваница, Манасија, Црква Светог Максима Исповедника (Колац) и до Храма Светог Саве на Врачару - набраја за "Новости" књижевник Љубиша Бата Ђидић, председник Организационог одбора за обнову Милентије, додајући да су калемови посађени и у осам винограда и у кругу "Вино Жупе". - Добили смо много више калемова него што смо очекивали и тако је рођена идеја да се они посаде диљем Србије, чиме смо направили духовни круг.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Obnovljeno 70 posto objekata u Hilandaru, sledi Igumenarija

За садњу су добијени благослови владика, као и поглавара СПЦ патријарха Иринеја. О чокотима брину игумани и игуманије, мештани, виноградари. Прве вести су да је садња свуда успела.

- Ништа није случајно, па смо тако прве калемове посадили на дан Светог Николаја Велимировића Жичког - каже протојереј-ставрофор Драги Вешковац, секретар епископа крушевачког. - Сада имамо и молитвену жељу да се манастир Милентија што пре обнови.

Лозу су жељно дочекали и у Жупи, где ће због виногорске традиције, она бити у искусним рукама. Архијерејски намесник александровачко-бруски, протојереј Вукман Петровић нам каже да је значајно што су лозице посађене и поред нових богомоља и оних које се обнављају.

- Млад калем захтева доста бриге у прве две године. - објашњава калемар Ранко Пантелић. - Са Свете Горе до нас је дошло десетак тананих прутића, али уз много љубави и бриге, добили смо саднице прве класе.

Брус

ВИНОГРАД

ЛОЗУ из старог хиландарског винограда донео је проф. др Небојша Марковић, главни пројектант обнове имања-економије хиландарске. Архимандрит Стефан орезао је уз благослов лозу из винограда и прелио је вином својом руком. Стари виноград простире се на 2,5 хектара.