Лоза са Хиландара по целој Србији

С. БАБОВИЋ

07. 07. 2018. у 18:08

Лоза са Хиландара по целој Србији

Фото Архива Љ. Ђидић

Надомак познатих српских светиња посађено чак 49 накалемљених садница. Први чокоти уз остатке манастира Милентија код Бруса из 14. века

На 31 месту у Србији, надомак познатих манастира и цркава посађено је чак 49 садница винове лозе из старог хиландарског винограда! Јединствено калемљење грчке сорте са Свете Горе урађено је у калемарском домаћинству Ранка Пантелића у месту Селиште код Трстеника, а први чокоти посађени су 3. маја ове године, поред остатака манастира Милентија код Бруса из 14. века.

Захваљујући труду представника Организационог одбора за обнову Милентије, Епархије крушевачке и у сарадњи са проф. др Небојшом Марковићем, историчарима и научницима из Александровца и Крушевца, калемови су наставили свој пут до манастира Свете Петке на Дубу, александровачких манастира Дренче, Руденице, будућег Храма Светих српских просветитеља и учитеља, трстеничке Љубостиње и Цркве Свете Тројице у том месту.

- У Крушевцу су лозице посађене код Лазарице, Цркве Светог Ђорђа, богомоља на Багдали, после чега смо саднице посадили у манастирима Студеница, Жича, Велуће, Кожетинска цркве, Каленић, Свети Лука (Бошњане, Варварин), Раваница, Манасија, Црква Светог Максима Исповедника (Колац) и до Храма Светог Саве на Врачару - набраја за "Новости" књижевник Љубиша Бата Ђидић, председник Организационог одбора за обнову Милентије, додајући да су калемови посађени и у осам винограда и у кругу "Вино Жупе". - Добили смо много више калемова него што смо очекивали и тако је рођена идеја да се они посаде диљем Србије, чиме смо направили духовни круг.


За садњу су добијени благослови владика, као и поглавара СПЦ патријарха Иринеја. О чокотима брину игумани и игуманије, мештани, виноградари. Прве вести су да је садња свуда успела.

- Ништа није случајно, па смо тако прве калемове посадили на дан Светог Николаја Велимировића Жичког - каже протојереј-ставрофор Драги Вешковац, секретар епископа крушевачког. - Сада имамо и молитвену жељу да се манастир Милентија што пре обнови.

Лозу су жељно дочекали и у Жупи, где ће због виногорске традиције, она бити у искусним рукама. Архијерејски намесник александровачко-бруски, протојереј Вукман Петровић нам каже да је значајно што су лозице посађене и поред нових богомоља и оних које се обнављају.

- Млад калем захтева доста бриге у прве две године. - објашњава калемар Ранко Пантелић. - Са Свете Горе до нас је дошло десетак тананих прутића, али уз много љубави и бриге, добили смо саднице прве класе.

Брус

ВИНОГРАД

ЛОЗУ из старог хиландарског винограда донео је проф. др Небојша Марковић, главни пројектант обнове имања-економије хиландарске. Архимандрит Стефан орезао је уз благослов лозу из винограда и прелио је вином својом руком. Стари виноград простире се на 2,5 хектара.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)