Српски чварци и маст у Бриселу
30. 06. 2018. у 16:00
Компанији из Пружатовца код Младеновца недавно припало престижно признање за квалитет у Белгији. Ови производи добили су награду за супериорни укус
Илустрација
ДОМАЋИ српски чварци награђени су престижном наградом у Белгији. Производи компаније "Библи" из Пружатовца код Младеновца - такозване свињске бомбоне и маст, добили су Награду за супериорни укус који додељује Интернационални институт за укус и квалитет из Брисела! Овим производима додељена је по једна звезда, које су у рангу светски најпризнатијих награда у свету кулинарства - Мишелинових звездица.
Да награду није лако добити, због ригорозне селекције, каже Грегор Губеринић, директор Компаније "Библи", али додаје да је зато добијена звездица, потврда да је производ изврстан.
- Велики тим одабраних представника европских професионалних удружења кувара "наслепо" је пробао намирнице - објашњава Губеринић како је оцењивање изгледало. - Нису били упознати одакле производ долази, нити су могли да виде амбалажу. Сервиране су им порције са намирницима, а оцењивани су укус, мирис и текстура. Најбоље вреднованим производима се на крају такмичења додељују звездице, које сведоче да су прошле ригорозно тестирање најбољих светских стручњака.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Награда Бриселског института за српске чварке
Није било нимало лако доћи до ове позиције. А наш саговорник каже да је посебно поносан јер се домаћи "Библи" нашао у друштву огромних компанија из Јапана, Кореје, Аустралије иза којих стоји милионски капитал.
- Чварке правимо по домаћој, традиционалној рецептури са ових подручја - прича Губеринић. - Радимо их тек четири године, али сам рецимо око две године сам свакодневно експериментисао у погону, мењао, испробавао разне варијанте, док нисам дошао до садашњег укуса и квалитета. Сланину од бута, плећке и леђа увозимо из Немачке, Холандије и Белгије, јер су нам потребне велике количине. Дневни захтеви су сланина са 2.000 свиња, а то не може да буде подмирено у Србији, где је целокупан годишњи фонд свиња пет пута мањи него у само једној немачкој кланици од које набављамо сировину.
Сланина се у погонима у Пружатовцу обрађује на старински, занатски начин, додају се зачини по вишевековним рецептурама нашег поднебља.
- Контролу наших чварака и сланине код нас ради Quality Austria, водећа европска кућа за ревизију, контролу и сертификацију у прехрамбеној индустрији - каже наш саговорник. - На самом почетку наш производ је и укусом и изгледом подсећао на данас препознатљив "библи" чварак, али смо с временом усавршавали рецептуру и технологију производње.
"Библи" је пре ове награде добио дозволу за извоз у ЕУ, тако да ће се домаћи чварци ускоро наћи на трпези у многим европским земљама.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дуван-чварци на Суду части
.jpg)
КАКО ПРЕВЕСТИ НА ЕНГЛЕСКИ
ЧВАРЦИ су специфичан домаћи производ, а у другим земљама Европске уније се могу наћи слични производи, али они нису као ови наши домаћи - каже Губеринић. - То посебно долази до изражаја када реч чварак треба превести на енглески. Чварци су нешто хрскавији од онога што се на европском тржишту може наћи под именом "порк рајндз", али и нешто меканији и сочнији од производа под именом "порк скречинг". Ми мислимо да су чварци из Србије бољи у односу на стране, а реакције људи из иностранства, када пробају наш производ, то и потврђује.
Грегор Губеринић
.jpg)
СИРОВИНА
ОВЕ године смо прославили десетогодишњицу рада - каже Губеринић. - За само годину дана имали смо пораст производње од 72 одсто, а запослених од 90 одсто. Сада код нас ради 40 запослених. Месечно утрошимо око 250.000 килограма свињске сировине. Сваког месеца произведемо најмање 30.000 килограма чварака и 150.000 килограма масти. Највећи је изазов пронаћи најбољу сировину, која је увек истог високог квалитета, без обзира на велике количине које могу захтевати трговински ланци.
Goran
30.06.2018. 17:20
Sirovina im treba. Kao da prica o drvetu a ne o delovima zaklanih životinja.
Gogi, nemoj da si ti tako gadljiv, pa otkada se zna za srbe tu su i čvarci, mada, doduše, nisu kao suši, ali to ide sa godinama....
Коментари (2)