Европа није хтела Југославију!

Иван Миладиновић

10. 06. 2018. у 19:37

Све контроверзе поводом стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Нишка декларација наишла на лош пријем код сила

Европа није хтела Југославију!

Фото: Документација "Новости" и фото-архив "Борба"

НА КРАЈУ године која је пред нама навршиће се тачно сто лета од формирања државе која је седам деценија функционисала, с малим прекидом у току Другог светског рата, најпре као Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, а потом као Југославија. Њен настанак, у зависности од политичких, идеолошких, националистичких, монархистичких и иних околности, био је разнолико тумачен и објашњаван. Поготово након распада земље и разноразних националистичких еуфоричних дотеривања политичке прошлости. Провејавају разне опције и објашњења, али једна од оних настала у главама челника Коминтерне и Комунистичке партије Југославије, да је то, заправо, била окупација Хрватске, Далмације, Словеније, Црне Горе, Македоније, Косова, Босне и Војводине од српске војске, а да су Срби били хегемонисти који су уживали привилегије на експлоатацији осталих народа, и данас живи. Нажалост, и у Србији, данас, ослобођеној од идеолошких натрука, али у окружењу једног уништеног система вредности, док се тапка у месту у стварању новог, нису са историографском строгошћу дефинисане околности стварања поменуте државе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Hrvati uz NDH, u partizanima ratovali Srbi

Можда би због тога, на овом месту, било потребно да се хронолошки поређа део догађања око настанка тројног краљевства, без претензија да се држи час историје, без подсећања на стварање Илирског покрета и рађање југословенске идеје. Нека подаци говоре сами за себе: шта је то Србија уложила и шта је све изгубила због Југославије...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Politika kralja Aleksandra na Balkanu

Никола Пашић, непосредно после напада Аустроугарске на Србију, већ 20. августа 1914. године, упутио је меморандум свим посланицима (амбасадорима) Србије у коме је образложио ратне циљеве и у оквиру тога нужност стварања једне југословенске државе. У том документу, са којим ће бити упознати и моћници из Антанте, образложено је да би једна таква држава, од 15 милиона становника, постала брзо и економски и војнички спремна да буде један од стубова стабилности у послератној Европи.

Никола Пашић и краљ Александар Карађорђевић

ТРИ месеца касније, 7. децембра 1914. године, донета је Нишка декларација, у време најкритичнијих тренутака Првог светског рата, коју је усвојила српска Народна скупштина и у којој се истицало да су приоритетни ратни циљеви Србије: ослобођење Хрвата, Словенаца и Срба који живе у Аустроугарској и уједињење са њима. Она није наишла на повољан пријем у Русији, Енглеској и Француској, савезничким земљама Србије. Историчар Драгољуб Живојиновић, чак, тврди да су ове велике силе одбиле да прихвате Декларацију. Свака од ових земаља имала је своје посебне разлоге због којих није хтела да уважи амбициозне замисли српских политичара да се на Балкану створи нова државна творевина - Југославија.

У ЦАРСКОЈ Русији, која је била највернији савезник Србије, нису могли да схвате да се у Београду тако олако прихвата идеја о стварању државе у којој би требало да заједно живе народи које су делиле озбиљне конфесионалне разлике. Један од најутицајнијих руских политичара, Сергеј Димитријевич Сазонов, који је за време рата био министар иностраних послова, енергично се супротстављао стварању ове државе.

СВИ СРБИ У ЈЕДНОЈ ДРЖАВИ КАКО се просес стварања нове државе ближио епилогу, Никола Пашић је престајао да бива "загрејани Југословен". За разлику од њега, престолонаследник Александар је развојем ратних операција и успесима српске војске, постајао све загрејанији ујединитељ. Обојица су, у различитим пригодама, истицала два кључна разлога за уједињење. Први је био да се створи моћна и снажнија држава, која би била чврст бедем за германску експанзију на Балканско полуострво. Други аргумент је био да су Срби, само у границама Југославије, могли да буду у једној држави.

Приликом сусрета овог руског државника са српским послаником Мирославом Спалајковићем, 7. априла 1915. године, и када му је детаљно предочен став о уједињењу са Хрватима и Словенцима, остала је забележена прилично љутита примедба Сазанова:

"А што не тражите Москву и Рим!"

Руски министар је изнео неверицу у могућност срећног живота Срба, Хрвата и Словенаца у заједничкој држави, и том приликом нагласио да Русија настоји да после завршетка рата Србија буде једна снажна и територијално увећана држава, која ће имати широк излаз на Јадранско море.

ЕДВАРД Греј, шеф енглеске дипломатије, у неколико наврата истицао је да амбиције Лондона нису стварање Југославије, него проширена Србија која би добила широк излаз на Јадранско море. Да би придобили Бугарску да се прикључи савезницама Антанте, енглески политичари су били спремни да Софији понуде територијалне уступке, односно делове Македоније, који су били спорни после завршетка Првог балканског рата, а које је држала Србија. Како би од Београда добили пристанак за "одређену територијалну трансакцију", Енглези су били вољни не само да обнове ратом опустошену Србију него да јој дају статус и значај "велике Србије".

То најбоље показује садржај меморандума који је половином јануара 1915. енглески министар иностраних послова Едвард Греј упутио руској влади и у којем се каже: "Ако српска влада гарантује Бугарској делове Македоније, српске територијалне аспирације, укључујући део јадранске обале, биће задовољене."

- Овај меморандум на најбољи начин демантује тврдње многих западних, али и домаћих историчара, политичара и публициста, да је појам и израз "велика Србија" створен и одомаћен у Београду - наводи публициста Небојша Богуновић у необјављеној књизи "Србија од Првог устанка до уједињења".

Конкретизујући свој предлог о "великој Србији", Греј је 13. августа 1915. године упутио други меморандум, овога пута председнику српске владе Николи Пашићу, у којем је изнео какви се територијални уступци нуде Србији, уколико се део Македоније уступи Бугарској. То су: "Босна и Херцеговина, Славонија, Срем са Земуном, Бачка и јадранска обала од рта Планке (недалеко од Сплита) на северу до тачке 10 км јужно од Цавтата, као и острва (Велики и Мали Дреник, Чиово, Шолта, Брач, Јакљан, Колочеп и Пељешац)." Судбина српских крајева у југозападном Банату "биће решена мировним уговором, уколико Румунија не уђе у рат на страни савезника", истиче се у Грејовом меморандуму.

Едвард Греј / Сергеј Сазонов

У ИТАЛИЈИ се такође истицала приврженост јачању Краљевине Србије и уважавали њени захтеви за излазак на море, али је истовремено изражавано неповерење према стварању Југославије. Италијански министар иностраних послова, Сиднеј Сонино, 4. августа 1915. године замолио је руског посланика у Риму, Александра Гирса, да Русија поверљиво саопшти српској влади: да је у једном члану тајног Лондонског уговора предвиђено да Србија добије на Јадранском мору, између осталог, Сплит и Дубровник и да се Италија томе не противи. Што се тиче Ријеке, треба рећи да се истакнути италијански новинар и политичар Салвемино Гаетано, у листу "Унита", залагао да овај приморски град "добије своју традиционалну аутономију под заштитом Италије и Србије."

- Неповерење међу водећим политичарима Антанте у односу на стварање Југославије владало је све до половине 1918. године, такорећи до краја Првог светског рата. Обрт у ставовима неких европских државника настао је после нагле промене америчке политике у овом рату, у који је она ушла крајем 1917. године. Председник Сједињених Америчких Држава Вудро Вилсон, наиме, из основа је променио мишљење у вези са судбином Аустроугарске: уместо њеног опстанка и обнове, за шта се залагао 1917. године, на крају рата је заговарао растурање и комадање Хабзбуршке монархије. То је охрабрило најватреније приврженике југословенске идеје, јер је само на рушевинама Аустроугарске могла нићи Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца - пише Небојша Богуновић.

СРПСКИ политичари и дипломате, за све то време, заслепљени идејом о уједињењу, нису обраћали пажњу на двосмерну хрватску и словеначку политику током Великог рата. Њихови посланици у Бечком парламенту залагали су се за стварање "једне југословенске државне творевине", али у оквиру Аустроугарске монархије, док су представници Хрвата и Словенаца у Југословенском одбору у Лондону, били за стварање Југославије, "чији би стожер била Краљевина Србија".

Међу ретким српским интелектуалцима који су покушали да, бар делимично, разјасне српско-хрватске односе и политичке прилике међу јужним Словенима у Аустроугарској, био је др Милован Миловановић, професор на Великој школи, и председник Владе Краљевине Србије (1911-1912). У брошури "Срби и Хрвати" пише:

"Према стању у којему се данас налазе Срби и Хрвати спорно је питање да ли би стварање српско-хрватске народне заједнице, донело користан резултат. Питање је утолико теже и судбоносније за нас Србе, што... ми имамо државу и имамо све потребне услове за самосталан народни живот. Нема сумње да би те погодности, прикључењем Хрвата уз српску народност, постале потпуније, да би гаранције за будућност и српску и хрватску тим самим знатно нарасле, да туђинским утицајем није изазван хрватски сепаратизам, који прети да разори српско-хрватску народну заједницу."

Упозорења др Милована Миловановића остала су без одјека.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (58)

Saša Radojčić, Beograd

10.06.2018. 20:04

Ma da, svi nam nudili veliku Srbiju, plakali tužni svi za njom, dok smo mi jadni hteli Jugoslaviju, da bi smo je posle s Miloševičem i Tuđmanom razbili i Tita popljuvali.

Vukašin Obr

10.06.2018. 20:30

nikola pasic i aleksandar karadjordjevic ubice Srbije u prevodu izdajnici koji nikog slusali nisu od ucenih i vidjenijih Srba u to vreme, setite se samo reci Zivojina Misica. Deca treba da uce pravu istoriju a ne nama nametnutu da bi opet bili svoji na svome i ne bi ponavljali greske iz proslosti!

Ultra

10.06.2018. 22:22

@Vukašin Obr - U stvari, nije tačno to što si napisao. Pročitao sam zaista mnogo materijala o periodu pre i tokom 1.sv.rata, jer mi je taj period bio stvarno fascinantan u istoriji Srbije.Skoro apsolutno svi intelektualci i elita, sa srpske strane, zagovarali su ideju Jugoslovenstva. Tada se to smatralo, što i jeste bilo, najnaprednijom idejom. I svi nacionalisti su stajali iza nje. Dakle, bukvalno SVI Srbi su stali iza te ideje. Mišićeva ocena o hrvatima došla je nakon rata, kad su već pokazali pravo lice.

неимени

10.06.2018. 21:02

Као да Русија (Николај) није окренуо леђа Немачкој и као да се није спријатељио са Енглезима и као да то није један од узрока напада Аустрије на Србију. Код нас се све своди на неке енглеске меморандуме који би као били испоштовани у случају овог и оног. А упорно се избегава разумети да је Велики рат у ствари рат Енглеске и Немачке у који је неспретни Николај успео да увуче Русију, а тиме и Србију. О крватима и словенцима не треба трошити речи и крајњи је час да Срби схвате ко им ради о глави.

Moj Svet

10.06.2018. 21:19

ko ce I kad ce preispitati istorijsku odgovornost kralja Aleksandra za ujedinjenje na stetu Srbije uostalom I Petra za nasilan prevrat I ritualno ubistvo kralja Aleksandra I kraljice Drage??? Sud vremena.... slaba uteha

srbin

10.06.2018. 23:27

@Conte - To su oni ciji su preci podigli ustanak za protjerivanje turske sa balkana?

Mиро Марковић

10.06.2018. 22:03

Србија је изгубила преко 60% својег мушког становништва током Првог светског рата да би храбро оборила две велике европске царевине: Аустро-угарску и Немачу, док је успут и Турској царевини очитала опело. 1918. су се сви Срби ујединили у једну земљу а сви остали мањи народи, који су се листом борили на страни србских непријатеља, су остали некажњени. Иста прича се понавља у Другом светском. рату. Ако Европа није желела Југославију. даће Бог да се и она распадне у крви као недушжа Југославија.

sloba

10.06.2018. 23:24

@Mиро Марковић - Jugoslavija nikada nije trebalo da bude stvorena. To je najvece zlo koje je dinastija Karadjordjevica ostavila u nasledje srpskom narodu.

Pitu Guli

10.06.2018. 22:23

Posle Maričke bitke stvaranje kraljevine SHS to jest kraljevine Jugoslavije je bio najveći poraz i greška u istoriji srpskog naroda!

Crnogorac

10.06.2018. 22:38

Ljudi 1918 god. unistavate Crnu Goru koja je imala svoju dinastju, svoj novac, svoju crkvu, bila totalno nezavisna , a usput i saveznica i za to je najkrivlji zlotvor Nikola Pašić ...

Ixan

10.06.2018. 23:13

@Crnogorac - Sve je tacno navedeno sem crkve, ona je bila jedinstvena, ali kao i u danasnje vreme, koriscena je za dinasticke borbe i uticaj u narodju, tipa cija ce struja prevagnuti.

sloba

10.06.2018. 23:22

@Crnogorac - Pasic jeste ispao zlotvor, ali ne zbog Crne Gore vec zbog Hrvatske i Slovenije.

AS

10.06.2018. 23:58

@Crnogorac - Crna gora jeste imale nekakvu svoju državnost, ali to nije poenta cele priče, poenta je da je to srpska država u kojoj je živeo srpski narod, pa u vezi s tim crnogorska pravoslavna crkva nikada nije ni postojala, već je u njoj postojala mitropolija SPC, kao okrajak crkve srpskog naroda u svojoj zasebnoj državici.

Поздрав

10.06.2018. 23:03

Црногорци не постоје, само Срби и нешто мало монтенегрина ,католика те Шиптара

sloba

10.06.2018. 23:10

Aleksandar Karadjordjevic je unuk kralja Nikole Petrovica .Kralj Aleksandar Karadjordjevic se rodio i odrastao na Cetinju.Preoteo je vlast od svoga dede. Karadjordevici su vise zla naneli Srbima nego Turci 500 godina.

Hari Haler

10.06.2018. 23:24

Pasic verovatno nije smeo dati delove Makedonije jer se bojao Apisa i ekipe ali cudi me da nije megaloman Aleksandar oberucke prihvatio Londonski ugovor pogotovo te 1915 kad smo bili devastirani, ja se ceo zivot cudim da je Srbiji to 1915 nudjeno kad niko nije znao ko ce odneti pobedu Evropi, za cega na kraju dadosmo zivot i buducnost Srbije i njene dece, Pasic i Aleksandar su klinicki slucajevi a tragedija je sto smo mi i dan danas njihove zrtve.

Ja

11.06.2018. 00:26

Da smo bili pametni pa da nismo ni pokusavali praviti tu grobnicu za sve Srpsko.Ako su nam prva Jugoslavija i njen raspad bili zuti karton,onda su nam druga Jugoslavija i njen raspad definitivno crveni.Zagrizi smo previse,nisu nam trebali Hrvati i Slovenci u drzavi.

Vlada

11.06.2018. 05:42

Svi stranci su hteli Veliku Srbiju s izlazom na more, osim Srba koji su se zaludjivali Jugolsavijom te im se obilo o glavu i platili cenu u iznosu od nekoliko miliona ubijenih Srba.

zarije bulatović

11.06.2018. 06:49

jugoslavija je kao i čehoslovačka stvorena da bi se sprečio prodor nemačke ka jugu, zato su nemci i krenuli surovo, kad su mogli.a koliko je narod prihvatio jugoslaviju, govori i to da je ceo evroatlantsi svet, potrošio ogroma novac i vreme da bi je rasturio, 600 miliona ljudi se zabavilo jadom i zakasnilo u pohod na rusiju, kao i 1941.možda su pašoć i ostali grešili, ali bila je potrebna ogromna energija da se ta zemlja uruši.

Ruben

11.06.2018. 15:38

@zarije bulatović - Ajos veca kolicina energije, prevare, lazi i zla da se sagradi

naranca

12.06.2018. 15:15

@zarije bulatović - Kakav bre prodor.Sta imaju da prodiru bilo gde?Ljudi (Cehoslovaci.Poljaci,Yugosloveni)zive na svojoj zemlji,vekovima I samo bolesni evropski umovi sa propalim kapitalistickim sistemom mogu da misle o nekim prodorima na istok ili jug ili u....Da pljackaju.....Zivi u svojoj kuci ,radi dobro, pa ti nece trebati nikakvi ''prodori''.

Шатор

11.06.2018. 07:23

Пашић није могао свог сина да обузда (чиме је постао његов саучесник у злочинима), а докопао се да нам одлучује о судбини. Као и Милошевић, сјајни тактичари, потпуно промашени стратези. Најопаснија комбинација. А заправо све врло просто-треба да гледамо своја посла и искључиво сопствени интерес и све дође на своје мјесто. Апсолутно све.Чим летимо за нечим и неким (па и да помогнемо), увијек од тога нас боли глава. И душа.

naranca

12.06.2018. 15:09

@Шатор - @sator Ma budi ti sjajan takticar I jos bolji strateg, kad imas one preko Alpa u kratkim pantalonicama ,na grbini!Da te vidim.

ranko75

11.06.2018. 22:35

@Bosko - Kake ima veze4 ko ima kakvu krv, nego je bitno ima li ljubav prema Srbiji ili ne. Ekaterina II nije imala ruske krvi a ucinila je vise za Rusiju od 10 rusa.

Zurkolomac

11.06.2018. 10:23

Praviti zajednicku drzavu sa svojim najvecim ubicama i koljacima moze samo bolestan narod. A mogli smo vuci granice Srbije kako smo hteli. I sto je najgore sludjeni Srbi i danas kukaju za jugoslavijom i sepavim bravarom. Teska patologija...

Gen52

11.06.2018. 12:41

Već u više navrata na slične tekstove o stvaranju Jugoslavije, pisao sam, ali očito mnogi neće da razumeju da je g-din Mihajlo Pupin uticao da američki predsednik promeni mišljenje, da je Pašić promenio mišljenje, verovatno pod jakim argumentima Pupina. No, verovatno pristalicama Karadjordjevića to ne odgovara. Da se razumemo Aleksandar Karadjordjević je najveći krivac za toliku grobnicu srpskog naroda, jer je hteo poštgo poto Jugoslaviju, a ne Srbiju sa izlaskom na jedan deo Jadrana.

ranko75

11.06.2018. 22:34

@Gen52 - Niko nam nije dao Srbiju sa izlaskom na Jadran. Niko i nikad. Zato jer englezi znaju da cim mi dobijemo juzno more to je isto kao da su ga dobili rusi.

Gen52

12.06.2018. 12:02

@Gen52 - "ranko75" Očito ili nećeš da čitaš ili ne želiš da čitaš tekst, već pišeš na osnovu nekih nebuloza.

naranca

12.06.2018. 15:05

@Gen52 - @ranko75 Znaci da im je vise odgovaralo da ga daju junacima Crnogorcima?Za Engleze velika razlika?

ranko75

13.06.2018. 07:36

@Gen52 - "... a ne Srbiju sa izlaskom na jedan deo Jadrana"-ovo je tvoj tekst. Na njega sam ti i dao odgovor.

Srboljub

11.06.2018. 13:33

Zar srbski narod nezna da je Tito poklonio Kosmet još 1389. godine, da je ubio Karađorđa, drogirao Miloša Obrenovića, streljao Stambolića i 30 miliona Srba poslao na Goli otok jer su jeli sa tri prsta. Samo napred, nastavite da objavljujete istinu kako su četnici oslobodili Beograd 1944. i ubili Hitlera a CIA to prikrila.

Ruben

12.06.2018. 12:34

@Srboljub - Ali zato Srpski narod "zna" da je majstor kalauza za Zg lopove i njegovi lakeji tokom NOB-a eliminisao nekoliko miliona vojnika Wehrmacht-a u epohalnim borbama ; pod vodjstvom i dirigentskom palicom Veljka bulajica i ostalih lazova.

naranca

12.06.2018. 13:36

@Srboljub - @ruben Ma nisu to bili partizani to su bili cetnici koji su svojim crnim trojkama zaklali 10 miliona vojnika Werhrmacht-a I potopili 10 italijanskih podmornica natovarenih makaronima.

Kum svakom 9-om

12.06.2018. 14:54

@Srboljub - Tito je u dogovoru sa Staljinom (pre završetka II sv.rata), Kosovo obećao Albaniji da bi ojačali komunizam i ljubav prema SSSR (slično su sada uradili SAD). Zato je posle 1945. da bi povećao NATALITET Albnaca , Tito bio kum svakom 9-om albanskom detetu !

Kraljevina SHS

12.06.2018. 00:40

Kraljevina SHS je bio dobar projekat za sve Srbe, ali da se posle stavranja Kraljevine Jugoslavije sa Banovinom Hrvatskom i Slovenijom , stvorila i Kraljevina Srbija !

Doktor za zdravo telo

12.06.2018. 15:02

@Kraljevina SHS - Gangrena na prstu (Slovenija i Hrvatska1939.) se morala odmah ostaniti dok nije uhvatila celu ruku (NDH), jer posle može preći na celo telo (Kosovo, Vojvodina, Crna Gora, BiH, Makedonija,), sve uz pomoć komunista i stranih agenata i plaćenika u državnim firmama !!

naranca

12.06.2018. 15:02

@Kraljevina SHS - @karljvinashs Ha ha,Kocepcija konfederacije koja nigde ne postoji u praksi!!!!!

alfa...!

13.06.2018. 04:32

@Kraljevina SHS - Jak si mi ti neki doktor,gde si studirao,verovatno u Kragujevcu..........

Lepenac iz Vinče

14.06.2018. 21:09

@alfa...! - Čitaj sine, čitaj ! Za početak knjigu Antička Srbija od J.Deretića !

KORA Leba

24.06.2018. 08:17

konačno da pročitam tekst najpribližniji onim zaključcima koje sam stekao pre 15 godina ukrštajući rezime raznih tekstova po svetu...konačni istina.Još da dodam da Zapad Yu nije hteo pravoslavnog vladara, a ni komunizam... Dakle nikada nisu hteli sa Srbijom, nego su morali, a na to ih je navlačio Vatikan I antiruski lobi.