Елитне хрватске јединице вешале децу и жене по Мачви и Јадру

Иван Миладиновић

27. 05. 2018. у 19:02

Како је Загреб заборавио злочине које је њихова војска чинила по Подрињу, Рађевини, Шумадији... После рата и уједињења, Србија је опростила и пружила руку за историјско помирење

Елитне хрватске јединице вешале децу и жене по Мачви и Јадру

Војници Вражје дивизије вешају мајку четворо деце из села Јевремовца у Мачви Фото Архива "Борбе"

ТАЧНО пре десет дана Хрватска је дошла на ред да председава Савету Европе, баш у време "ерупције" расправа о болним историјским питањима око којих не постоји сагласност између Београда и Загреба. Преузимајући штафетну палицу руковођења европским парламентом, представници наших комшија су као приоритетне правце свог деловања навели заштиту националних мањина.

Само неколико дана доцније, из Ђакова, познатог као вековно седиште католичке бискупије, из које би морао да се шири хришћански дух љубави, једнакости и слоге међу људима, стигла је "потврда" како ће званични Загреб бринути о мањинским заједницама. У центру градића надомак Осијека освануо је графит "Ј.бат ћемо српску дјецу".

На ред су, значи, дошла и деца, и то по ко зна који пут. Готово да нема града у Хрватској у коме нису исписани графити "Србе на врбе", "Срби ван из Хрватске"... Зар то не подсећа на прошлост, на прошли век, на деведесете, седамдесете, на 1941. годину и на, већ помало заборављену, 1914. годину? На потиснута сећања на зверства хрватских и муслиманских јединица у Мачви, западној Србији и широм Шумадије у Првом, односно Великом рату.

НАШ СЕЉАК ГРЦАО У ДУГОВИМА ПО повратку из рата, већина српских сељака је затекла разорена огњишта. Задуживање је био једини начин да се то обнови. И десет година после рата просечан српски сељак је буквално грцао у дуговима. Били су принуђени да плаћају врло високе камате - 20, 30, па чак и 50 одсто. Српског сељака, који је искрварио у ратовима, притисла је сиротиња, и његово задужење било је знатно веће него сељака из других крајева Југославије.


ХРВАТСКИМ званичницима и гласноговорницима који заговарају наново преиспитивање шта се збивало у Јасеновцу препоручујемо да пре тога малчице прелистају, у бечким али и у загребачким архивима, документа о националном саставу 42. домобранске Вражје дивизије и Загребачког 13. корпуса, нарочито 36. и 42. пешадијска дивизије те формације.

Др Славко Павичић у књизи "Хрватска војна и ратна повјест и Први свјетски рат", која је објављена 1943. године, пише да је "најхрватскија" војна јединица био 13. загребачки корпус, а најелитнија формација 42. домобранска дивизија названа "вражјом", а да је у Хрватској и Босни и Херцеговини мобилисано "најмање 500.000 војника".

Подручје на коме је оперисала Вражја дивизија, коју су чинили Хрвати, најтеже је страдало у Првом светском рату. Према попису становништва 1910. године, Подриње је имало 242.420 становника, а десет година касније 186.627. Према аустријском попису из јула 1916, Шабачки округ је имао 76.706 људи мање него 1910. Број мушкараца смањен је за 57.968, а жена за 18.738.

ЈЕДНО од дивљања аустроугарских војника 1914. године у Мачви, забележено је у селу Дубље код Шапца. Српски војници су у једној кући нашли шесторо заклане деце. У следећој, наишли су на четворо деце са одсеченим главама стављеним поред њих, а петом детету глава је остављена да виси... Деца су била поређана на столовима. У селима су наилазили на људе обешене изнад кућног прага или повешане о стабла воћака, и то старце, жене и децу, или пак поклане у кућама и двориштима... Када су приупитали преживелог старца какви су то људи који су чинили те страшне злочине, одговорио је: "Не знам ко су, али говоре српски."

Припадници тих јединица упадали су у села и истеривали из кућа читаве породице, не обазирући се на узраст, да би их везане конопцима гонили испред себе, као живи заштитни зид, у наступању према положајима српске војске. Из села Лешнице, у овим "заштитним зидовима" налазиле су се и жене са децом која још нису проходала.

О овим злочинима сведочили су дописник париског "Илустрасиона" Анри Барби и чувени амерички новинар Џон Рид. Рид је бележио како су људе сабијали у цркве и живе спаљивали, док су војници чекали са пушкама како би докрајчили сваког ко успе да се пробије из тог огња. Писао је о деци која су убијана, череченим девојчицама, силованим женама...

ИЗБЕГАВАЛИ СРПСКУ ВОЈСКУ ТОКОМ ратних операција 1914. и 1915. године Срби су заробили око 20.000 аустроугарских официра и војника. Више од 10.000 су били Хрвати, који су углавном заробљени током Колубарске битке. До 12. децембра 1914. године, само се њих 452 пријавило у добровољце, да се боре у редовима српске војске. И Арчибалд Рајс у својој књизи "Шта сам видео" пише да је крајем септембра 1914, после битке на Церу, само 70 Хрвата изразило жељу да пређе у српску војску.

У САСТАВУ те дивизије, која је више пута била похваљена за подвиге у Србији, били су и Јосип Броз Тито, Влатко Мачек, вођа Хрватске сељачке странке, Славко Кватерник, који ће у априлу 1941. прокламовати хрватско-муслиманско-усташку државу, и Славко Штахмер, који ће 1941. године постати први човек Павелићеве војске. Њихов командант је био озлоглашени Стјепан Саркотић, потоњи ратни гувернер Босне и Херцеговине.

За разлику од Чеха, из Осмог (прашког) корпуса аустроугарске војске, борци хрватских формација никад се нису предавали, борили су се до последњег метка. Када нису имали другог избора осим смрти или предаје, дизали су руке увис. У децембру 1914. године, на прилазима Београду, код Торлака, изгинула је већина припадника 79. Јелачићевог пука, састављеног углавном од Хрвата.

Само за "јуначко држање" у Мачви, 1. новембра 1914. године, одликовано је на стотине Јужних Словена разним медаљама и ордењем, а на стотине их је унапређено у корпорале, фелдвебеле и цугсфирере... Десетине су добиле Златни орден, који је до 1917. године прављен од чистог злата. Било је и оних с највишим одликовањима која су постојала у царству Хабзбурга - Орденом витеза Марије Терезије, који је власнику аутоматски доносио баронску титулу и аустријско, односно мађарско племство.

И после рата, стварањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Београд је им је опростио и пружио руку за историјско помирење.

АУСТРИЈСКИ историчар Једличка је писао да се ни у једној држави насталој на рушевинама Хабзбуршког царства није тако благонаклоно односило према бившим официрима аустроугарске војске као у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. У нову, југословенску војску примани су чак и најосведоченији непријатељи Србије, генерали аустроугарске војске, какав је био случај и са злогласним гувернером Србије за време окупације, Хрватом Салисом Севисом, који је у Београду јавно упозоравао Србе да Аустроугарска има довољно вешала за целу Србију.

У југословенску војску примљен је одмах после проглашења Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Славко Кватерник, иако познат као изразити "србождер". Ступио је у југословенску војску са чином више - потпуковничким. Постављен је за команданта гарнизона у Цељу. Доживео је и ту част да га краљ Александар 1918. прими у "нарочиту аудијенцију" и, затим, одликује Орденом белог орла.

Сви ови бивши аустроугарски официри, примљени са чином више у југословенску војску, углавном нису остали верни заклетви коју су положили Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, односно Краљевини Југославији. Неки су је погазили такорећи одмах, ставивши се у службу непријатељских држава, а неки 1941, када је основана војска усташке државе. У њој се нашло тачно 3.600 официра југословенске војске, међу којима 31 генерал, 228 пуковника, 245 потпуковника, 254 мајора, 1.005 капетана и 417 поручника.

Поубијана деца од 14 и 15 година у селу Грушићу код Шапца

НАША историографија ће и пре, а нарочито после Другог светског рата, када је на сцену ступила Комунистичка партија, порицати српску ослободилачку мисију и допринос стварању заједничке државе Јужних Словена. Већина партијских историчара заслуге за настанак нове државе приписивала је великим силама Антанте. На сличан начин третиран је готово сав српски народ, у складу с наведеном констатацијом из Меморандума, да је имао економски привилегован положај између два рата. Да ли је било баш тако?

У Уставотворној скупштини, на редовном заседању 31. маја и 1. јуна 1921. године, Живота Милојковић, иначе посланик Комунистичке партије, изнео је податак да је Србија у заједничку државу ушла без три петине свог народног богатства.

И српски сељак је после 1918. био препуштен сам себи, као мало када у својој историји. Држава нија стала уз њега, како је то било некад у српској држави, кад су доношени врло радикални закони, непознати у тадашњој Европи. Сељак и његова имовина били су заштићени "да им се због дугова не може одузети кућа, окућница и пет хвати земље".

У време окупације Србије нанете су непроцењиве штете пољопривреди. Одвучене вршалице, плугови и остале пољопривредне справе коштале су у то доба више од милијарду златних динара.

42. Вражја дивизија је била најелитнија јединица

СРБИЈА, опљачкана у рату до голе коже, и сва у ранама, са великим надама ушла је у нову државу, Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Међутим, док Србија тапка у месту, после 1918. године долази до наглог развоја индустрије у Хрватској и Словенији.

Да овде није реч о накнадној памети, најбоље сведочи публикација "Наша домаћа привреда", објављена 1929. године. Аутори ове студије инжењер Новак Поповић и др Душан Мишић износе крајње занимљиве податке. У Хрватској и Словенији, 1910. године било је деведесетак индустријских предузећа и свако је запошљавало више од 50 радника, а већ 1929. - пет пута више. На крају треће деценије прошлог века, данашња територија Хрватске, рачунајући и Славонију, била је многоструко развијенија од Србије.

Хрватска и Словенија су у време Аустроугарске биле неразвијене и имале су апсолутно подређену улогу у односу на аустријску и чешку индустрију. Захваљујући оснивању Краљевине СХС, створени су сви услови за нагли успон предузећа у тим крајевима.

Проглашење Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца

ДО немачке окупације 1941. године, улагања у индустријска предузећа у Србији нису се битније поправила. Индустријски раст је био мало већи него првих година по завршетку Великог рата, али статистички подаци неумољиво говоре да је на хиљаду становника у Србији до 1941. улагано у индустрију 247.000 ондашњих динара, а у Хрватској - 497.000. Економисти који су се бавили овим проблемом дошли су до података да се Хрватска у Краљевини СХС и потом у Краљевини Југославији развијала два пута брже од Србије.

Сељаци у Словенији и Хрватској пролазили су много боље. По формирању Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, укинуто је 369 велепоседа са 592.000 хектара обрадиве површине, који су већином припадали Аустријанцима и Мађарима. Дојучерашњи најамници, а неколико деценија раније кметови, тако су постали власници земље коју су обрађивали.

Сви наведени подаци у овом тексту данас су свима доступни. Од оних о националном саставу аустроугарских јединица 1914. до економских показатеља о индустријском развоју између два рата. Али они не интересују хрватске званичнике. Зашто? Можда и због тога што не желе да се суоче са речима давно заборављеног Стипе Шувара, да се духовна основа хрватског национализма налази у мистичном схваћању бића нације, у фетишизирању властите нације...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (77)

zaliv.net

27.05.2018. 19:52

@Cedo - Istina ali posto su ovde mnogi rasli uz te komunisticke Titove bajke sad im je tesko da to prihvate! Tito je bio deo i ovoga, a najvece zlo za Srbe i Srbiju je pocinio posle 1944... Bolje smo sa turcima prosli nego sa njim!

Srp i čekić

27.05.2018. 20:11

@Cedo - Maršal ti je i posle Jasenovca rešio 20 000 ustaša na Blajburgu pa ti je dao šansu da 91g stvoriš Veliku srbiju a nije on kriv šta za to Srbi nisu bili sposobni ni sa svom silom JNA ni sa genocidom ili šta se hrvati povampioriše pa sa tek stvorenom vojskom napraviše čudo. E sad se ti laži do mile volje?

Утеривач

27.05.2018. 21:31

@Cedo - Шта мислите да ли је било Срба из Аустроугарскe у тим јединицама? На жалост ...

zaliv.net

29.05.2018. 02:18

@Cedo - @Srp i čekić, Tito je posle 1945 vecinu ustasa pomilovao a ostatak pobio...sta je sporno kad neko ubije ustasu, to su bili fasisticki saveznici ono sto je sporno je pomilovanje dobrog dela ustasa i sporno je to sto Hrvati nisu platili cenu priklanjanja okupatoru i placali odstetu Srbima Jevrejima i Romima vec su od Tita bili nagradjeni republikom i granicama koje nikad ranije u istoriji nisu imali. Srbi nisu stvarali veiku Srbiju vec nisu zeleli da zive u nekakvoj novoj ustaskoj tvorevini....

pirocanac 100%

27.05.2018. 19:19

Ajde da nikad ne zaboravimo ova zlodela i osvetimo se na nacin koji samo mi mozemo ...

Mr Radomir Scepanovic

27.05.2018. 19:20

Zato i jesu elitne debilne jedinice, jer normalni vojnici to ne bi uradili!Tako su Kninskoj krajini hrvatske junacine poklale babe i dede i istakle ponosno sahovnicu!Hrvatska kuga!

Анти Антифа

27.05.2018. 19:21

Кватерник је био јевреј а краљ Александар масон

pera

27.05.2018. 19:22

Ima li ozbiljnih tužbi (svetske advokatske kancelarije da se angažuju) ili je sve samo folklor i da političari u Srbiji uzmu pare od Hrvata da odustanu od ozbiljnih tužbi!?

баунти

27.05.2018. 19:31

Ne vidim one ustaše što se potpisuju sa IV splitska (ante ban) i hrvoje da komentarišu ovo... Boli istina, a? Toliko o njihovom razglabanju da hrvatska nikad nije napala Srbiju. Nije nego je to prva učinila. Iskreno, žao mi je što je Sloba bio preblag prema vama u ovom zadnjem ratu. Trebalo je da ne ostavimo kamen na kamenu u ovoj hrvatskoj, jer samo jezik kandžije vi razumijete... Evo i latinicom sam napisao, jer "ban" i hrvo vjerovatno ne znaju ćirilicu.

EU

27.05.2018. 19:34

Hrvatska već preseda Većem evrope a za 2g će presedati celom EU i njoj ćete tada polagati račune pa je jasno zašto toliko očajnički terate propagandu protiv Hrvata i Hrvatske. Ali uzalud vam je sve jer eto šta vma je posle 95g preostalo nego da kukate za grafite pubertelija i maturanata po Hrvatskoj? A naslov, šta to treba da vam Hrvati naprave sem vešanja dece da vi naučite da živite u miru i istini i da gledate sebe ne njih i Lepu im njhovu i to divno more i da ih ne terate na to zlo?

Janko

27.05.2018. 19:35

Хвала Новости за још један од многобројних текстова којима нас упознајете са историјом коју нисмо учили у школи!

4ЕС

27.05.2018. 19:45

Грешка је што смо као народ дозволили краљевину СХС, а затим СФРЈ. У те две државе закувало нам се ово данас. Са усташама више ништа, као ни са словенцима и муслиџама, ако смо паметни.

miki54

27.05.2018. 19:47

stalno ista priča i isto se dešava bio bi red naučiti nešto nisma valjda kreteni koji isto radimo

КИР СРБИН

27.05.2018. 19:51

Сви наведени подаци у овом тексту данас су свима доступни. Али они не интересују хрватске званичнике. НЕ ИНТЕРЕСУЈУ НИ СРПСКЕ ЗВАНИЧНИКЕ. НАРОЧИТО ПАРТИЗАНСКЕ СИНОВЕ И УНУКЕ, ОНЕ КОЈИ НИСУ СРБИ А ДОКОПАЛИ СЕ БЕОГРАДА И СРБИЈЕ И ЖИВЕ НА НАШОЈ ГРБАЧИ. ЗАШШШТООООО ???????? (ЗБОГ ЗЛОЧИНА ЊИХОВИХ ПРЕДАКАК).

"STRINA - GDE JE DRINA"

27.05.2018. 19:52

@-Hrvatske elitne edinice vesale zene i decu po Macvi i Jadru !!! Ne samo da su vesale i ubijale, vec su ih i zive spaljivali !!! U Macvanskom Prnjavoru postoji spomenik - kosturnica, o spaljenoj deci,zena ,muskaraca koje su spalili u mesnoj crkvi.Majke koje su pokusale da izbace decicu kroz prozore ustase su docekivale na bajonet, razbijali im lobanje i prosipali mozak po zemlji.To su isto uradili u skoli u s.Ribari !!! Kada su bezali,pitali su:strina,gde je Drina???

dule

27.05.2018. 19:58

Gubitnici u Prvom svetskom ratu, gubitnici u Drugom svetskom ratu, bili su gubitnici cak i kao Napoleonove trupe, bili pod Ugarima 800 godina bez ijedne dignute bune...Najvece sluge i ponizni robovi, narod bez istorije i identiteta, za razliku od Srba.

deki sd

27.05.2018. 19:58

Naivna Srbijo ,zasto uporno cutis i krijes ove zlocine nad svojin narodom -nema vise komunista ni DOS -o vaca .Svako Srpski djak ovo mora da zna .

Republika Srpska

27.05.2018. 20:00

Tako st htjeli 1991 da nam uvale Mesica, kao Broza, pa da nas kolju od Bara, pa do Banja luke. Ali malo su se preracunali ovaj put!!!

abvgd

27.05.2018. 20:02

Mali jozek zagorski je dobio austrougarski orden jer se proslavio u izvidjackoj jedinici gde je vrsio zlodela nad civilnim stanovnistvom Podrinja, Radjevine, Macve i Jadra!

Goran

27.05.2018. 20:09

To se zove Anglosaksonska vatikanska škola. Ko ima sa čim da razmišlja zna da ta bratija od kad postoji misli samo zlo Srbima i bilo kakva unija sa takvima ili trgovina podrazumeva samo njihov interes od teritorijalnog pa do finansijskog i nek mi neko kaže ili objasni da nije tako...

Ostap Bender

27.05.2018. 20:10

Još jedan doprinos jačanju borbene gotovosti potencijalnih boraca u sledećem ratu koji izgleda neki priželjkuju...

Мило

27.05.2018. 20:15

Сада када све знамо,а много тога знало се и деценијама раније,поставља се питање умемо ли ми Срби да се поставимо мало другачије?

Луди Србин

27.05.2018. 20:16

Српска држава требало би, да се никад не заборави, да у Устав унесе део историје о заједничкој држави Јужних Словена, која се никад више не сме успоставити.

"Solunac "

27.05.2018. 20:17

@ -Elitne hrvatske edinice vesale zene i decu po Macvi i Jadru !!! Ehhhhh,da je samo to, sta su sve radili,sam gospod zna!!! A kada ih je slavni VOJVODA MISIC,pobio na Kolubari, i trazio od kralja da ih goni do Beca,ili bar do Zagreba i da ih sve pobije, ovaj mu nije dozvolio! I eto, sa takvima,on je stvorio zajednicku drzavu : Kraljevinu SHS ( sa ostala dva bratska naroda)? Vojvoda Misic rekao mu je : gospodaru,stavljate zivu guju u njedra,a otac: sine,samo s hrvatima ne! Nije poslusao nikog!

bombardere serbo

27.05.2018. 20:25

Svim sledbenicima i onima koji potvrđuju politiku austrougarskog kaplara,,,dati ovu literaturu i ovakve tesktove..o zlu koje je unazadilo Srbiju...treba pokrenuti inicijativu da se zli kaplar i monjument koji mu je posvećen tzv.kuća cvijeća premeste bilo gde van Srbije!! PS za sve je kriv LUX - pas koji je spasio džukca!!!

Zurkolomac

27.05.2018. 20:25

Sludjenim Srbima to nista ne znaci. Njima su krvati i dalje braca, sutra bi ponovo sa njima pravili sugoslaviju, a titu i dalje cuvaju u grobu i svaki ga dan oplakuju. Srbima ne moze niko odrediti tacnu dijagnozu, jer se radi o nepoznatoj bolesti...

Zurkolomac

27.05.2018. 20:25

Sludjenim Srbima to nista ne znaci. Njima su krvati i dalje braca, sutra bi ponovo sa njima pravili sugoslaviju, a titu i dalje cuvaju u grobu i svaki ga dan oplakuju. Srbima ne moze niko odrediti tacnu dijagnozu, jer se radi o nepoznatoj bolesti...

dr

27.05.2018. 20:34

Нажалост у тим јединицам било је јако много Срба крајишника, и то нам Србаија никад опростила није.

Gile

27.05.2018. 20:35

Znalo se za ovo i ćutalo se. Zamislite da su Jevreji 1948 pravili državu sa Nemcima ili Jermeni sa Turcima. Većih mazohista od nas nema.

Eusebio

27.05.2018. 20:50

"Vrazija divizija" bezala kao djavo od krsta 1918...Zna se ko je pobedio..Slava Srbinu.

mi

27.05.2018. 20:54

ja ne branim Broza sto je bio 1914 na pogresnoj strani ali je od retkih koji se pokajao i bogami do kraja zivota borio za onu SFRJ koju cetnici, ustase, balije i siptari uz pomoc zapadnih fasista razrusise....A sto se Srbije tice fabrika smo imali u Brozovo vreme i te kako mnogo a sto ih nismo cuvali sami smo krivi, i dok su recimo slovenci svoje razvijali mi smo unistavali, bahato, neradnicki javaslukom, moja firma oour kamenolomi 1970 ostade bez i jedne utovarne lopate pa zajmili od Slovenaca.

Ap0qalypto

27.05.2018. 21:00

Ma hRvati su poznati kao veliki borci protiv fazisma. Ziveli 40 god u tamnici Jugoslavije

Pravoslavac

27.05.2018. 21:03

E moji kraljevi Karađorđevići! Eto gde nas je dovela Vaša pohlepa za velikom državom! Bolje da smo ostali mali, bili bi razvijeni od Švajcarske.

Dejan

27.05.2018. 21:12

Nikada se necemo opametiti. I danas radimo protiv sebe svoje dece i svojih interesa. Nestacemo zahvaljujici tome sto imamo kratko pamćenje.

Desa

27.05.2018. 21:14

Njie sporan Tito,nego Kralj Aleksandar zasto je oprostio Hrvatima ,Muslimanima.Koliko me znanje sluzi Tito i njegovi Partizani nisu bas oprostili Hrvatima evo oni jos palcu za njima svake godine,znaci parola Bog je milostiv on ce vam oprostiti mi ne moramo je bila u Partrizanima,ja i danas tako mislim.

Miloš Jovanović

27.05.2018. 21:26

То је оно ђубре од краља Александра све направило,тај зликовац стално је јурио за њима и увлачио их је тамо где им никад није било место. Тако су олошу и вратили убили су га као пса. А онај мутави усташа што се санкао у кориту о њему боље да не пишем.

Рашо

27.05.2018. 22:38

@Miloš Jovanović - Наивно је веровати да је урађено тако јер је краљ Александар то желео. Па да су га тако ценили зар би га потом убили? Када је запад пре или после тога дао Србима и оно што им припада а да не говоримо о нечем више? Можда је Александар желео велику државу али то сигурно није учињено због његове жеље већ из сасвим других мотива и намера. Оно што се догађало од тада па ево до сада то потврђује. За то време српски животни простор је преполовљен и сада га називају западни Балкан! Размислите мало!

Vatro Marx

27.05.2018. 21:51

Uzas nad uzasom nemam rijeci. Sramno, bedno i mizerno, to se ne moze zaboraviti ni oprostiti, bestialno.

Prof

27.05.2018. 21:53

Francuska je predlagala da se u Prnjavoru otvori muzej genocida,ali kralj nije dao.Ne treba nama veci neprijatelj.Hrvati su satrli cele porodice,abacali decu svinjama,palili ljude u stalama,a znam ljude koji imaju samo po jednog prezivelog pretka tu u Macvi,Podrinju...

Miljan Dencic

27.05.2018. 21:58

Ni danas nije ništa bolje. Evo naši političari prodaju zemlju strancima,jos ih pomažu na široko... Istim onim strancima koji su nas 99-te bombardovali i ubijali i koji će ponovo isto to uraditi čim im se ukaze prilika.

Смрт €U/NATO окупацији, слобода народу Србије!

27.05.2018. 21:59

кУрватски кољачи, "браћа и комшије" наших аутошовинистичких малограђана.Моја сигурно не, никада.

ACO

27.05.2018. 22:00

To su njihovi heroji, junaci.Sve sama djeca, starci zene pobijeni. E tu su oni hrabri. Zivotinje doce dan za naplatu.

@@@

27.05.2018. 23:36

@IV.BRIG.ZNG /SPLITSKA/ - IV.brig.zng.U pravu si..sama "propaganda" i ove slike "fotomontaza"..ma kakva "davola divizija" ma nebi rvati..to je poznat narod miroljubiv...Ono na protestanskoj crkvi u Marderburgu je isto neka greska..Natpis "Sacuvaj nas Boze kuge i hrvata.."

ACO

27.05.2018. 22:18

Ne razumijem sadasnja ministarstva, vlade, zasto se to ne uvede u skolske knjige. Neka djeca uce u skolama da znaju odakle im preti opasnost.

Gasi

27.05.2018. 22:21

Drago mi je samo jer su nasi stari 1915. godine tu kaznenu ekspediciju Hrvata isekli i podavilli u Drini kada su bezali kao psi "Kazi strina gde je Drina".... Da smo tako radili u svakom ratu, bilo bi nas 2-3 miliona vise danas i imali bismo svoje more.

simon

27.05.2018. 22:22

Sačuvaj nas Bože,kuge i hrvata,,valjda će Srbi konačno shvatiti s kim smo živeli,,i zašto nam se iznova dešavaju progoni,,ni zaboraviti,ni oprostiti,,

Komentator

27.05.2018. 22:22

Idite na hrvatsko more, cujem da je bas lepo....onako...etnicki cisto.. Pljunuti u lice svakoga ko ode tamo zbog manjka osnovnog ljudskog i nacionalnog dostojanstva.

Dejan

27.05.2018. 22:27

@EU Jer vam to Britanci rade propagandu pa mislite kao i oni da 1.000 puta ponovljena laz moze da prodje kao istina? Sta god da ste vi koji se predstavljate kao Hrvati, i svi VI predsedavajuci necega sto zovete EU i koliko god puta ponovili te vase propagandne mantre vasih mentora Engleza vi niste sigurni da mozete na kraju da slomite Srbe zato i ponavljate to bezbroj puta. Srbi su pobedili mnogo veca zla od Hrvata Engleza EU NATO i onih Anglosaksonskih odpadnika sto drzavu imaju tek tri veka!

svensrb

27.05.2018. 22:38

Ko potuce dva puta na isti kamen on je lud. A mi potucamo vec cetvrti put. Odlikujemo i falimo one koji nam kolju nasu decu i zene i majke. Pa kao pisemo u Istoriji. I nista sve po starom. .

svensrb

27.05.2018. 22:45

Fala Vecernjim Novostima sto to objavljuju. Treba istinu reci pa ne nek se naljuti dusmanin. Pa nek oni prekinu sve veze sa nama. Ni netrebaju nam..

električar

27.05.2018. 23:15

Ovo je samo jedan deo krvave istorije naroda Srbije nakon što je u Prvom svetskom ratu vlada Srbije, zajedno sa kasom Srbije i vojskom Srbije, nakon početnih uspeha u ratovanju, pobegla iz zemlje, spasavajući sopstvenu glavu. Narod je ostavljen na milost i nemilost najkrvoločnijim neprijateljima Srba, Hrvatima, Bugarima, Austrijancima, Nemcima, Madjarima ... Narod to nije zaboravio, bez obzira kako se kompletna situacija pretstavljala u medijima i školama ...

...

28.05.2018. 00:05

Sva ta zverstva su ucinili "ljudi" sa imenom i prezimenom. I njih treba mrzeti i nikada ne treba zaboraviti sta su uradili! Ali nemojte mrzeti dete koje se bas ovog trenutka rodilo u nekoj drzavi samo zato sto deli istu drzavu sa tim neljudima... Nemojte uciti nasu decu da mrze, vidite da nama, a ni njima, ta mrznja nista dobro donela nije...

Šta nama vredi da ne mrzimo

28.05.2018. 07:04

@... - kad njih uče da mrze... slažem se, ne treba ih mrzeti, ali ih treba držati na dinstanci i biti s njima oprezan. Neopreznost i naivnost nas je koštala miliona života...

Ruben

28.05.2018. 15:41

@... - Besmisleno je mrziti Balkanske zvecarke ; zmija se ne mrzi ona se samo izbegava i drzi na distanci.

Молош

28.05.2018. 05:45

А зашто пишете Хрвати??? Пре свега била је то Аустријска војска!!! А што се тиче националног састава војника, те злочине су једнако чинили Срби пречани као и Хрвати и остали ... Па фонро не познат закон по којеж се неким личким Србима забрањује улазак у Србију..

тлн

28.05.2018. 07:16

А, србијанци и тзв Срби из рватске за титом. Заборавили први рат и пљунули на све жртве и кренули за директним егзекутором и убицом, аустроугарским капларом......и дан данас цмиздрите за творевином званом југославија и дан данас сте подјељени....Ужас! хоћете ли у еу и нато? Тако сте гласали!!

Nikola I.S.

28.05.2018. 10:17

Josip Broz je čitav svoj život posvetio uništenju Srba i u tome je bio vrlo uspješan. Počeo je u velikom ratu, nastavio AVNOJ-em, i završio ustavom iz 1974. Najpre je Srbiju iskomadao na sedam republika i pokrajina, a onda od njih napravio države i to je Srbima kraj.

zaliv.net

29.05.2018. 02:13

A zar mi Srbi nismo krivi za sve ovo, idemo kao magarci za nekakvim Titom koji je sve to potisnuo a oni ostali nekaznjeni prakticno zauvek. Da smo mi imali srpske vodje ovo se ne bi desilo a Hrvati bi bili isto sto i Kurdistanci.... jadni mi sa ovakvim vodjama, ni danas nije nista bolje!

Joca

31.05.2018. 10:05

@zaliv.net - Nije nam samo Tito kriv,krivi smosvi mi Srbi.Tito nije vladao posle 1917, a srpski seljak je u tom periodu najteze ziveo,a imao je Kralja,i ginuo za slobodu,koja mu donela bedu.

Nešto Razmišljam

31.05.2018. 10:14

Mislim Da je postojao vise nego Jedan Hitler Za Vreme Drugog Sveckog Rata. .