ПОРОДИЦА Даниела Боровићанина (43) из Конарева надомак Краљева, недавно настрадалог у саобраћајној несрећи, упркос великом болу и трагедији која их је задесила, одлучила се за племенит гест достојан дивљења одобривши да његови органи - срце, јетра и два бубрега, буду донирани пацијентима са листе за трансплантацију, онима који се боре за живот.

Даниел је задобио тешке, испоставиће се смртоносне повреде у несрећи 24. јануара када је, возећи бицикл низбрдо, ударио у паркирану камионску приколицу. После вишедневне борбе да спасу његов живот, лекари КБЦ у Крагујевцу ипак су његовој породици морали да саопште тужну вест, истовремено их питајући да ли желе да донирају његове здраве органе. Даниелов отац Мирослав (75), мајка Милина (76) и брат Мирјан (48) нису се много двоумили.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Урађена трансплантација срца у Клиничком центру

- Даниел није имао потписану донорску картицу, искрено, никада о томе нисмо ни размишљали. Позвали су ме лекари из Крагујевца и објаснили ми о чему се ради. Рекли су ми да је штета да пропадну органи здравог човека. Консултовао сам се са оцем, који је кроз сузе прозборио: "Ако то може некоме да помогне, не треба да труне у земљи". И дао сам сагласност - тешко говори Даниелов рођени брат Мирјан.

Даниел Боровићанин

Према његовим речима, Даниел се није женио, живео је скромно са родитељима, повремено обављајући понеки посао за какву-такву цркавицу. О њему и пријатељи и комшије имају само речи хвале.

- Нашег Дачу знам још док је као дечак трчкарао сеоским уличицама. Несрећа у којој је настрадао је готово бизарна... Свима нам је много жао, нарочито што није стигао да заснује своју породицу, да обрадује родитеље унучићима - каже један од породичних пријатеља.

У присуству чланова породице, рођака, бројних комшија, пријатеља и познаника, посмртни остаци Даниела Боровићанина сахрањени су јуче на сеоском гробљу у Конареву. Отац Мирослав и мајка Милина због велике туге и бола нису у стању да разговарају са новинарима. Родбина нас пристојно моли за разумевање.

Фото В. Данилов / Архива


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Гајићи проследили новац да неко добије срце

За племенит гест и херојски чин његове породице, редакција "Новости" предложиће да Даниелова породица добије признање за најплеменитији подвиг године у традиционалној, дугогодишњој акцији нашег листа.


ЗАСЛУЖУЈУ НАКЛОН ДО ПОДА

- Не знам да ли је овакав случај забележен код нас, а то што је Даниелова најближа породица учинила вредно је сваког дивљења, јер ће органима свог сина спасти неколико живота. Тужно је што у Србији готово 90 одсто људи чак и не размишља о томе да завешта своје органе - готово истовремено говоре два Даниелова рођака. - Гест породице Боровићанин би требало свима да буде за наук. Заслужују наклон до пода, а ми сви морамо да се замислимо и да, чим будемо у могућности, потпишемо донорске картице.