У Србима живе Словени, Келти, Готи и Нормани!

Јелена Матијевић

01. 01. 2018. у 18:00

Научници који су већ пет година окупљени око "Српског ДНК пројекта" траже одговор о пореклу

У Србима живе Словени, Келти, Готи и Нормани!

Никола Тесла / Новак Ђоковић

ВИШЕ од половине Срба носи гене својствене словенским народима. Петина има гене са несумњивим трагом предсловенских становника Балкана, док генетски запис осталих припадника нашег народа указује на "присуство" различитих освајача - Келта, Гота и Нормана. Фама о генетичкој блискости Срба и Турака, због петовековног ропства под Османском империјом, потпуно је оборена генетичким резултатима. Наиме, генеалогију карактеристичну за Турке, Срби готово и да немају! Штавише, утврђено је да су Турци много ближи "рођаци" Италијанима.

Ово су резултати петогодишњег истраживања научника "Српског ДНК пројекта", основаног да се помоћу резултата генетичких испитивања појединаца дође до одговора о прапореклу Срба, али и осталих народа који нас окружују. По речима Јовице Кртинића, једног од покретача овог пројекта, истраживање се ради систематично и врло поуздано - тестирањем Y ДНК хромозома, који се, непромењен, преноси са оца на сина.


- Трагом тог хромозома може се отићи стотинама, па и хиљадама година уназад, а резултати се, потом, упоређују са резултатима других тестираних - објашњава Кртинић. - Преко таквих анализа сазнаје се блиско сродство појединца, као и ком роду или племену припада. Довољно је да дође мушки потомак породице, узме му се ДНК узорак и шаље на анализе. Потребно је и да каже коју славу слави, као и имена мушких предака.

Сви резултати Српског ДНК пројекта сабирају се на једном месту. Тренутно је, како каже наш саговорник, објављено више од 1.700 резултата и још око 2.000 резултата који су прикупљени за потребе научних радова и они ће бити објављени у посебним студијама. Важно је, каже, истаћи да је најчешћа хаплогрупа код Срба I2a стара око 2.300 година и да су старије гране, из којих она исходи, присутне на тромеђи Украјине, Белорусије и Пољске.

Јовица Кртинић / Фото: З. Јовановић


- Истраживања су нам открила многобројне занимљивости о династијама Карађорђевић и Обреновић, као и о многобројним српским научницима, уметницима и политичарима - прича Кртинић. - Тако, Карађорђевићи и Обреновићи несумњиво припадају најчешћој хаплогрупи код Срба I2a, којој припада око 35 одсто свих досад тестираних, а својствена је словенским народима. То је закључено тестирањем мушких потомака ових породица у околини Смедеревске Паланке и Чачка, које су несумњиво повезане са ове две наше династије.

Немањиће, каже, још истражују иако њихово генетичко порекло још није познато. Ипак, очекују да и то ускоро утврде. Несумњиво је, како наглашава, да у данашњим европским краљевским породицама има оних који носе и гене Немањића, али и да генетички врло блиских овој нашој владарској породици има и међу нашим грађанима.

Фото Д. Купрешанин

- Открили смо и повезаност песника Милутина Бојића и Милана Ракића - наставља Кртинић. - Тај резултат добијен је тестирањем Бојићевог синовца. Изненадило нас је кад смо установили да се Бојићи најближе поклапају са Тешићима из Мионице, а из породице Тешић потиче и Милан Ракић, потомак кнеза Раке Тешића. Осим што имају врло блиску генетику, Бојићи и Тешићи-Ракићи славе Светог Јована. У породици Бојић, иначе, нису знали да су на било који начин повезани са Тешићима-Ракићима. Тест, међутим, указује на то да им је заједнички предак живео пре око 300 година. Најбољи српски спортиста Новак Ђоковић има генетику најчешћу међу Србима и припада племену Озринићи.

Сазнало се, прича Кртинић, и да је иста генетика нашег народа на истоку Србије и код Срба у Далмацији, Лици, Банији.

- Тестирањем једног Тесле из личког села Радуч, блиског рођака Николе Тесле, установили смо да припадају хаплогрупи R1a, другој најчешћој код Срба - каже Кртинић. - Она је својствена источнословенским народима, а у Лици су им блиске српске породице - Жакула, Плећаш и Калањ. Ускоро ћемо објавити и генетичко порекло најбољих кошаркаша са наших простора будући да приводимо крају тестирање Срба из Херцеговине. Тако ћемо јавност упознати са генетичким пореклом Дејана Бодироге, Дражена Петровића, Милана Гуровића, Предрага Даниловића, Миленка Савовића и других кошаркаша чије смо блиске сроднике тестирали током овог истраживања.

РОД Генетски су блиски Милан Ракић и Милутин Бојић

Наш саговорник каже и да "Српски ДНК пројекат" управо ради на истраживању генетичког порекла Срба староседелаца Косова и Метохије. Осим Срба, први пут ће бити тестирани и Горанци. Зато, за тестирање, позивају представнике родова чији је списак објављен на сајту poreklo.rs, и наглашавају да је ово тестирање бесплатно.

НЕВГЕН НАЈБОЉИ У СВЕТУ

ГЕНЕТИЧКА генеалогија не користи термине енглеска, немачка, српска, турска... генетика, јер ниједна нација генетички није хомогена - објашњава Кртинић. - Уместо тога, користи се израз хаплогрупа. Иначе, уз подршку "Српског ДНК пројекта", јануара 2016. покренут је тренутно најбољи светски Y-ДНК предвиђач хаплогрупа - Невген. Његови творци су Вуксан Пејовић и Милош Ћетковић, а примењује се у водећим светским научним институцијама, које се баве генетичким истраживањима.ПРАПОРЕКЛО Словени су на Балкан дошли са тромеђе Пољске, Белорусије и Украјине


ЋОЋИЋИ БЛИСКИ САСИМА

ИМАМО и Сасе међу Србима - открива наш саговорник. - Реч је о Ћоћићима, роду из Александровачке жупе, чији генетички резултат води управо до Саса, германског племена врсних рудара. Они су почели да долазе у Србију када су Немањићи били на врхунцу славе, нарочито у време краља Милутина. Ћоћићи имају карактеристичну грану хаплогрупе која се среће и код Саса у Трансилванији, одакле и потиче највећи број оних који су рударским послом стигли у Србију.


НАУЧНИЦИ ЕНТУЗИЈАСТИ

СРПСКИ ДНК пројекат, пре пет година, покренули су Синиша Јерковић из Бањалуке и Јовица Кртинић из Београда. У међувремену придружио им се велики број ентузијаста. У октобру ове године, формиран је и Научни савет чији чланови су водећи српски генетичари др Душан Кецкаревић са Биолошког факултета и др Бојана Панић из ДНК центра за генетику, др Ивица Тодоровић из Етнографског института САНУ, др Милош Тимотијевић из Народног музеја у Чачку и Борисав Челиковић, уредник библиотеке "Корени", у издању Службеног гласника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (103)

po dereticu

02.01.2018. 14:39

@Opaki - nedavno je otkopana grobnica u lranu,smatra se da je tu pokopan Adam i Eva,pored njih je pronadjen zlatni nakit,zamislite, za pecatom koji i dan-danas koriste u zlatari Majdanpek,i ostaci tkanine cije poreklo potice s Kopaonika

Sv.Petar

01.01.2018. 18:19

@ A je li otkriveno - naucno dokazano, da Srbi imaju genetske korene "NEBESKOG NARODA" ?????

Molim!

01.01.2018. 18:20

Molim nekog da napiše, šta se nasledjuje od majke? Nemojte reći da se sve nasledjuje od oca i da samo tako mogu da se prave analize. Zvuči čudno!! Plus to da treba da dodje muški član porodice... Ima li ikakvog traga u zenama??? Čudan neki tekst, ili čudna nauka! Hvala!

ABC

01.01.2018. 19:55

@Molim! - Pa nasleđuje se mitohondrijalni hromozom, to smo valjda učili iz biologije u školi. Doduše koliko vidim po ovim istaraživanjima on i nije toliko zahvalan za izučavanje porekla celokupnih naroda i migracija koliko ipsilon hromozom koji imaju samo muškarci. Postoje i autosomalni testovi, tu se testira sveukupna genetika i korisna je za gledanje ukupne genetske mešavine (geografske i sl) na nivou pojedinca pa i traženja prosečnog profila cele nacije, gde se analiziraju autozomi.

Анти Антифа

01.01.2018. 18:38

Не би било лоше да се јаве и Хрвати и "бошњаци". Први су сигурно Срби а други Турци и Цигани

Lex

01.01.2018. 18:40

Хвала овим људима! Заиста ово је велики резултат и одговориће на многа питања. Замолио бих ове ентузијасте да истраже неке од становника Пелопонеза у Грчкој, где је било много Словена и који су оставили траг у топонимима као и у језику. И то не да би Срби или Руси својатали становнике Пелопонеза, јер су они Грци, него да то буде још једна тачка која спаја Србе и Грке. још нешто што делимо!

колико је било

01.01.2018. 20:49

@Lex - А знаш ли ти пре само 100 год. колико је било становника у Солуну и колико је било Срба.

Милојко

01.01.2018. 20:09

@Jovo Caruga - Не слушај ујчевину, праве се важни.

ime ili nadimak

02.01.2018. 04:51

@Jovo Caruga - hrvat - "korobat" = pripadnik pokatolicenog polu-divljeg turskog plementa Ogur.

Бранко

01.01.2018. 19:05

Надам се да ће у скорије време ово екипа своја сазнања преточити и у неку озбиљнију студију. Штета би било да ово остане на нивоу њиховог удружења. Генетичка генеалогија, у неким развијенијим и богатијим земљама, већ су извршили малу револуцију у историјским сазнањима, о миграцијама народа, и наша као можда најпознатија критичка историографија у окружењу, требала би да препозна значај ових истраживања. А као земља са богатим археолошким наслеђем, тек имамо простора да сазнајемо о нашој прошлости

Marko

01.01.2018. 19:15

Nauka je čudo stvarno, samo napred.Da se razbiju fame od kojih je jedna od najzastupljenijih da su se Srbi za 3.5 veka turske vladavine mešali sa njima.Ovo jednom za svagda stavlja tačku na tu laž.Crno na belo.

Ridji

01.01.2018. 22:48

@Marko - Brale , usled danka u krvi, mnogi Srbi su odvedeni i postali Janjicari tako da su mnoge linije u Turskoj u stvari Srpske, a kao sto vidis kod nas Srba nema Turskih gena.. sto potvrdjuje teoriju.

Tako je

02.01.2018. 10:10

@Marko - Плус што већина Срба који је претрпела највећи такав зулум се одселила у 18 веку ка Аустрији па и ка Русији и у великој мери претопила у Украјинце, Мађаре, Румуне и Немце. Друго, изрека: "Први се мачићи у воду бацају" се односи на то да су жене ако би и зачеле са потурицом (који је опет био српског порекла), такву децу су рађале а онда убијале. треће, Турци су стављали јаничаре из Србије да буду аге у Србији јер знају језик, као и Арапе у Палестини, Египћане у Египту, Румуне у Румунији...

Sergio

01.01.2018. 20:41

@Pedja - Haplogrupe i etnicitet su dve različite kategorije. Ne možete upoređivati babe i žabe.

Karta

01.01.2018. 19:47

Gen l2a je3 gen Južnih slovena i kod YSrba ga ima oko 30% kako je to pokazala Evropska analiza a isto toliko je i Grčkog gena E3b u Srbiji oko 30%...srpska karta gena je najšarenija u celoj Evropi a možda i na svetu.

Nego

01.01.2018. 19:52

@Karta - Grci su srpska braća to samo SPC laže narod vekovima da su braća Rusi jer su sila...

Vlada Legenda

01.01.2018. 19:50

Treba tom Trampu poslati studiju,da vidi koliko je ovaj narod stariji i genetski i kulturno i društveno od njih,tek ispilelih banditskih kauboja!!

GLUPOSTI i dalje

01.01.2018. 19:50

Можете писати шта хоћете, али СРБИ су на Балкану од почетка. Докажите супротно и ви сте генијалци. Богу хвала и председнику владе Израела, који је рекао да смо хиљаде годишњи пријатељи. Ту истину знају МНОГИ. Postoje MNOGI dokazi. Зато, страшно је што и даље настављате по старом са неистинама. Не грешите душу.

Милојко

01.01.2018. 20:06

Шта хоћете с овим? Подбадате Словене, Келте, Готе и Нормане да се дигну на устанак и ослободе се омражених Срба? Код мене сте мало закаснили! Признајем, све сам их побио, извршио геноцид над њима и сад сам изнутра етнички чист: само Срби живе у мени.

Србин из Пеште

01.01.2018. 20:27

@Korupcija - Увек је било туркофила међу Србима, ко би Турке довео до Беча, да није било Срба. Али што се тиче препланулог тена, код неких наших сународника, генетичка наука каже да је то од уплива старобалканске генетике. Да су Словени били светлопути, а Балканци тамнопути, и кад су се смешали... неки су повукли на очевину, а неки на ујчевину... Али све је то воће са једнога дрвета, неко мало слађе, неко мало киселије, српско у сваком случају. Не треба се стидети својих аутохтоних балканских предака.

Mongoli

01.01.2018. 20:54

@Korupcija - Da li uopste znas kako su Turci izgledali u srednjem veku? Da li znas da su danas slicniji Jermenima nego tadasnjim Turcima? Sto se mentaliteta tice, to je pitanje kulture, ne genetike. Bili su ovde pet vekova. A razlog nase relativne cistote u odnosu na turski gen je npr. reka Djetinja. Razmisli kako je dobila to ime.

Милутин

01.01.2018. 21:29

@Korupcija - Можда си ти Турчин а ја ни почему не видим себе ту. Колико ја знам моји се нису борили против Турака већ против потурица! Упознао сам неколико оригиналних Турака чији су преци истерани из Босне и ни један није волио потурице а са нама, Србима, радо се друже и данас, њихови потомци. Један је, чак, био и добровољац у краљевој војсци у Египту и поклонио ми је слику краља Александра. Родио се у Бањалуци и краљ га је исплатио а он се иселио у Ирак, па преко Египта, Енглеске у Аустралију.

kalimerovic

01.01.2018. 20:18

Hvala ovim naucnicima i Novostima! Davno procitah da oko 10-20 miliona Srba Muslimana danas zivi na predelima Turske?80-tih kad sam bio u Istambulu sreo sam slucajno coveka koji govori Srpski i koji je bi toliko ljubazan da me otprati do cuvene carsije citavim putem ocito uzivajuci da s nekim iz Juge govori!Ovih dana naidoh na Dr Selimovica i njegova gosta iz Kraljeva koji navode tu brojku? Sramota me sta smo sve dozvolili,sakrili,osramotili se ko narod zbog kvazi politikanata i danas u BG-u??!!

Vlado

01.01.2018. 20:23

A meni je bas drago sto sam testiranjem utvrdio da sam slovenskog porekla i sto su moji preci dosli na brdoviti Balkan sa tromedje Poljske, Belorusije i Ukrajine.

Miki

01.01.2018. 20:26

Koliko puno komentatora koji samo lupetaju jer su negde nešto pročitali ili čuli. Lepo je rečeno da se istraživanje zasniva na genu koji se ne menja po muškoj liniji. To što u srpskoj krvi ima raznolike genetike je potpuno normalo jer se nalazimo na teritoriji koju su mnogi osvajali i prolazili, za razliku od nekih naroda koji su bili izolovani. Samo neznalica može da kaže kako najmanje sličnosti imamo s Rusima jer su Ukrajinci, Belorusi pa i Poljaci izmišljene nacije u ruskom korpusu.

Suverena

01.01.2018. 20:39

Словени, Келти, Нормани, Пољаци, Руси, Бугари, Чеси, Словаци, Словенци, Хелвети, Франци, Катари (Каталонци), Бретони.. су сви Срби. Најстарији скелети по централној Европи, 10 000 година стари, су према Клосеву, "словенски" скелети, које су звали "Сорби". Чак и амерички "индијанци" имају гене... као и они који говоре "санскрит (=80 % срБски језик према Бранислави Божиновић)

Jokker

01.01.2018. 20:41

Ovo je jos jedan od anti srpskih projekata. Pogledajte sta dr Goran Saric kaze za ovaj projekat pa ce vam sve biti jasno..

Бранко

01.01.2018. 22:56

@Jokker - Благо вама када су вам др Шарић и др Приморац узданице на пољу генетичке генеалогије... Шта смо допустили, да нам великохрватски квазинаучници роваре по Србији.

srbin

01.01.2018. 23:29

@Jokker - Po cemu je ovo jos jedan antisrpski projekat? Genetika i nacija su dva razlicita pojma. Nema veze kakve gene nosis jer oni ne znace nista. Srbin nije onaj koga je napravio Srbin vec onaj ko se osjeca kao Srbin. Npr: Arcibald Rajs, Emir Kusturica, Ivo Andric i milioni onih koje su rodili Srbi i koji se osjecaju kao Srbi. Ja sam Srbin jer se ja tako osjecam a ne zato sto su mi roditelji Srbi. Sto bi rekao Bora Djordjevic:"Svako u ovoj zemlji ima pravo da se osjeca kao Egipcanin." (a i kao Srbin)

Profa

01.01.2018. 21:12

Dodan danas nisam znao kosam, eto naučnici isričaše svoju teoriju, sad tek neznam ništa, a i bolje je pametniji popušta, tako sam svim naučnicima popustio

Toma

01.01.2018. 21:29

Kakva država, kakva svest, tako se i radi na ovome... Čuj entuzijasti i dobrovoljci!? I kakvi će rezultati i težina ovoga da bude!? Ukratko, mož da bidne, al ne mora da znači...

Komentator

01.01.2018. 22:22

Ako se ova DNK istraživanja ne slažu sa istorijskim činjenicama i jezikom, onda ovde neko laže. Dokazi u kamenu i jeziku su mnogo jasniji od tih istraživanja koja se sve više lažiraju i služe mejnstrim nauci i politici. Jer kako su Ruski genetičari došli do suprotnih rezultata, da se Slovenski narod širio sa Balkana a ne na Balkan. Gde je DNK iz Vinče i Lepenskog vira? Sakriven je i ne zna se gde. To skrivanje je pravi posao ovih akademskih stučnjaka. Otkrijte genalogiju njihovih finansija.

Србин из Пеште

01.01.2018. 22:49

@Komentator - Ако би се заинтересовао за ту тематику, видео би колико је таквих резултата доступно по разним научним часописима, који су срећа по нашу академску сиротињу често доступни бесплатно на интернету.Дакле, потражи мало, па ћеш видети... јер се истраживања практично свакодневно одвијају, а наш простор је посебно интересантан истраживачима, јер чува можда најзанимљивије локалнитете из неолита.Тако да је знање скривено само од оних који нису вољни или кадри да га потраже, свима је другима доступно..

deda

01.01.2018. 23:18

@Komentator - Odradjen je DNK za stanovnike Vince i Lepenskog vira i to na cini mi se preko 20 uzoraka i doslo se do rezultata po kojima ne postoji kontinuitet izmedju ondasnjih i sadasnjih stanovnika tih tj. ovih prostora.

Komentator

02.01.2018. 02:16

@Komentator - Upućuješ na dokaze za koje ti tvrdim da su lažirani. Mi nemamo nikakvih dokaza da je to što objavljuju tačno. Možemo samo da im verujemo na reč, ali ja bih pre verovao poreklu njihovih finansija i tajnim vezama sa nekim fondacijama. Sa druge strane imamo dokaze u jeziku i kamenu da je istina drugačija. Čak i prva DNK istraživanja koja pokazuju da smo ovde starosedeoci a ne došljaci. Zašto se ta prva istraživanja izvrću ovim novim? Nije dokazano da nisu bila dobra. Zato što nekome ne odgovaraju.

Србин из Пеште

02.01.2018. 18:12

@Komentator - Нико то не ради да би Србима нешто дао или узео, људи раде за себе, јер су заинтересовани, и јер имају средства. Ми са нашим буџетом за науку нећемо ни за сто година имати средстава за та тестирања. А та "прва" ДНК истраживања, заправо су резултати истраживања бившег ХДЗ-овог министра здравља у Влади Републике Хрватске, Драгана Приморца. Ако ви верујете више ХДЗ-у, него репрезентативним научним инстанцама у Свету, онда ће можда неко и поверовати пре анонимном Коментатору, него свему написаном.

Чикириз

01.01.2018. 22:55

У Србима данас живе скоро сви само Срби више не живе! Они прави су сви погинули у косовској бици!!

Marko

01.01.2018. 23:01

Au koliko neznanja ima među komentatorima ovde i lupetanja. Piše, između ostalog, da imamo i keltske gene, odma pobuna "mi smo oduvek na Balkanu, lažu" Pa? Kelti su ovde takođe bili, u čemu je problem? Mi smo kao narod deo jedne iste grupe.. Kao i mnogi narodi. Stavljanjem granica među narodima nastale su nacije. Nebitna je terminologija ali razumemo se.

U prolazu

01.01.2018. 23:08

Slucajno sam posetio sajt ovog DNK projekta. Koliko se meni cini, jedno 10 poreklom Crnogoraca i izvesni Sima se bave istrazivanjem koje se u 95 procenanta odnosi na Crnu Goru i na njihove plemenske delove. Njihova testiranja se vecinom odnose an Srbe koji su doselili iz Dinarskog regiona, a ostali delovi populacije su zapostavljeni. Izgleda Sinisi i drustvu se neuklapaju u vec predodredjene procente koji treba da pokazu da je I2 haplogrupa daleko najzastupljenija od svih.

Бранко

01.01.2018. 23:39

@U prolazu - Чињеница је да се остали мање тестирају, а да су Динарци наглашено заинтересовани да се тестирају, и одатле та разлика. Иако не умањујем значај тестирања динарских крајева, подједнако занимљиво би било видети неку генетску слику на пример Срема или Баната. А хаплогрупа I2a је свакако најдоминантнија, где год су се до сада вршила истраживања, та бројка је готово увек била водећа у табелама. Наравно, на неким микро просторима, повремено је претекне Р1а или Е1б, али то није укупни српски просек.

Никола87

01.01.2018. 23:46

Па већ је било истраживање да Срби поред словенских имају и германске, хеленске, римске, келтске, чак мањим процентом и нордијске гене. То потире теорију оних који трубе СПЦ флоскулу да су Срби "мали Руси", али и теорију да су Срби неизмешани староседеоци, јер наравно да је тушта и тма народа прошло овим просторима кроз векове. Лично, никада ми није било потребно да верујем у неку теорију Срба као "чисте расе", управо ми је супер теорија да су међу нашим прецима били нпр. Римљани или Викинзи.

Nacija je stanje svesti

02.01.2018. 08:33

@Никола87 - a ne geni... lično znam nekoliko stranaca koji su veći Srbi, od samih Srba, naročito Srbijanaca...

Cudo nevidjeno

02.01.2018. 14:31

@Никола87 - Vecinski geni kod Srba su R1a i i2 a to su slovenski. Ostatak otpada naj vise na pra evropski gen koi drugi narodi evrope vrlo malo imaju. To zamesetanije koje prave Krtinic i razni komentatori su u sluzbi zbunjivanja naroda. Ta tri gena su u kontinuitetu prisutna na Balkanu 2500 - 3000 godina kao zajednica. To je zakljucak americki Geneticara. Ostalo su proizvoljna nagadjanja a vrlo cesto zlonamjerna tumacenja.

Dijagnoza

01.01.2018. 23:57

"dovoljno da dodje muški potomak i da mu se yzme DNK. Potrebno je da kaze koju slavu slavi, kao i imena muških predaka".Ova nauka je neobično napredovala!!! ILI JE NOVINAR REŠIO DA SE NAŠALI! Obe stvari su dobre!! A DA KAZU I KAKO SU IM DEDOVI ZVALI PSE, MAČKE?

STOJAN St.SRBIJA .

01.01.2018. 23:59

Poreklo vodim iz okpline PRIZRENA za sigurno znam da su tamo SAHRANJENI najmane PET GENERACIJE mojih POTOMAKA.Uradijo sam DNA.Analiza u prestiznu labaratoriju nisam dava moje ime i prezime i mesto rodena da bi zastitio moj stvarni identitet.Ovo je ANALIZA 54% HELEN-ROMAN dalje 44% ISTOCNA EVROPA SLOVENSKO POREKLOa moj DNA.najvise dolazi iz BELORUSIJE dalje 2% JEVREJSKO POREKLO slican mojim DNN je najprisutniji kod JEVREJA u VELIKU BRITANIJU i ANALIZA na kraju podvlaci da me to pravi 98% EVROPSKO

Srboljub

02.01.2018. 00:14

Kad nas dobro "izuče" i otkriju da nas ima nekoliko grupa različitih po poreklu, moći će da nas zavade i podele još bolje! 30% ovo, 30% ono skroz drugo... samo po muškoj liniji... šta je po zenskoj, izgleda nismo učili u biologiji, što kaze @ABC, a to još više stvar čini šarenom. Znači, mi nekako i nismo jedan narod...Nekome to baš dobro dodje

ABC

02.01.2018. 11:45

@Srboljub - Koga mogu da zavade? Šoviniste i mitomane? Pa svaka nacija je genetski šarolika i sastavljena od gena više drevnih populacija, ne znam šta je tu čudno? Logično je da svi pripadnici iste nacije nisu istog (pra)porekla. Za takve stvari nije potrebna genetika već zdrav razum.

Petar XXL

02.01.2018. 00:23

To sto ste otkrili da na tomedji Ukraine, Poljske i Belorusije ne znaci da su Srbi odatle dosli na Balkan. Vec potpuno suprotno, Srbi su se raseljavali sa Balkana koji je postojbina Srba. Nasa postojbina je Balkan i svi "Sloveni" su Srbskog porekla koji su se vekovima raseljavali u Sevarnu i Istocnu Evropu.

VINČANSKA civilizacija

02.01.2018. 16:21

@Petar XXL - Logično, jer zbog klimatskih uslova i severnog ledenog pokrivača, prva civilizacija je nastala na Balkanu pre 10.000 godina i odatle se širila na sve strane Evrope i Male Azije !!

Amerika

02.01.2018. 02:02

Ovde u Americi postoje agencije koje pojedincima rade iste te testove, naravno ko pozeli i ko plati. Pogledajte npr. na sajtu ancestry.com. Postoji nekoliko analiza, od "plitke" do one veoma detaljne, koja kosta vise. Ameri zele da znaju odakle su im preci, pogotovo Ameroafrikanci.

Nego

02.01.2018. 09:54

@Amerika - Ko zna možda će za jedno 30-50g analiza gena biti brza na mobitelima i možda dođe zakon da se neće izdavati lična karta ni državaljanstvo bez analize...

Pitanje

02.01.2018. 16:13

@Amerika - Da li tamo mogu da urade analize i zene? Ovde kod nas samo muškarci

Bakirbeg

02.01.2018. 06:47

Nijedne rijeci nema o porijeklu nas Bosnjaka. Zasto niko ne spominje Bogumile starosjedeoce Bosne i Hercegovine koju je rahmetli Alija ostavio u amanet Velicanstvenom sultanu Otomanske Imperije. Mozda i mi Bosnjaci imamo srpske gene ali to je zbog toga sto su Srbi bili agresori tokom pet-vjekovne tiranije.

Banja

02.01.2018. 09:59

@Bakirbeg - Svi ti "bošnjaci" imaju taj gen l2a južnoslavenski kojeg hrvati imaju najviše u Evropi šta ti je dokaz da su oni hrvati iako ti je za to najbolji dokaz Blajburg gde je sa Ustašama i 6000muslimana iz Bosne i Srebrenica....

Cudo nevidjeno

02.01.2018. 14:20

@Bakirbeg - Stradanje srba u 20 om vijeku je doprinjelo smanjenju pojedini halpo grupa. Narocito onog takozvanog "dinarskog " tipa. Ni hrvati ni muslimani u Bosni nisu dozivili nikav genocid da bi se to odrazilo na genetiku. Inace ne postoje zapisi o prisustvu hrvata u bosni u srednjem vijeku. Naj stariji zapisi o narodu Balkana je o Srbima. Prica o hrvatima pocinje u 16-17 vijeku dok u zapadnim izvorima Srbe spominju u 8-9 vijeku. Sta je tu nejasno???

Rus

02.01.2018. 06:57

Samo jedno pitanje: Da li te DNK (dna) analize poticu iz srpskih labaratorija ili nekih sa zapada? Ako dobijate te analize besplatno, onda su one svakako "fake" analize i "rezultatima" takvih analiza nista ne verujem ma koliko zvucale naucno. Meni se cini da se te analize ne podudaraju sa istoriskim cinjenicama.

Dragisa Ljubenovic

02.01.2018. 09:04

Da li je neko od ovih istrazivaca citao radove Anatolija Kljosova o haplogrupama? Njegovi zaključc su drugaciji,pre svega o poreklu i migracijama evropskih (pa i balkanskih)naroda. On je,inace,profesor genetike na Univerzitetu u Bostonu i predsenik je svetskog Udruzenja geneticara.

Cudo nevidjeno

02.01.2018. 14:11

@Dragisa Ljubenovic - Znaju oni za radove Anatolija Kljosova. Kljosov je bio jasan. Pra slovensko ishodiste je Balkan i Podunavlje. Po njemu , naj stariji evropski gen , najvise je zastupljen kod Srba ali nije dominantan. Vincanski i2 je po njemu ishodiste I2a i to je ono sto ovi nasi strucnjaci oce da ospore. Ovi " keltski , gocki , normanski "su zanemarivo prisutni. Vjerujem da su Kljosov i kolege mu strucniji da sude od ovi nasi skorojevica u Genetici.

Никола Ничић

02.01.2018. 09:25

Непотпуне информације и доста шарлатанско информисање ствара велику збрку и неповерење.Говори се о врло малом узорку са зачуђујуће чврстим закључцима.Ако су хтели да дају некиу научну анализу и податке онда су морали многу стручније да изађу у јавност.

E svasta

02.01.2018. 10:01

@Никола Ничић - Po naucnu analizu se ide na strucne sajtove, u dnevnoj stampi dobijes lako i svima razumljivo stivo.

PITANJE

02.01.2018. 09:56

Ko je sad od koga nastao Hrvati od Srba ili obrnuto ako geni kažu da su Hrvati najstariji južnoslavenski narod sa 70% Slovenskog gena a Srbi najveća mešavina gena na svetu sa samo 30-35% južnoslavenskog gena a toliko i grčkog a?

ODGOVOR

02.01.2018. 10:10

@PITANJE - To je sam dokaz da smo braća isti narod ista krv isti geni, samo podeljeni od 11veka sa verom i posle tog deljenja na pravdu Boga srbi gaženi od svih osvajača i držani u ropstvo veće i od biblijskog naroda...pa kako karta gena neće biti šarena a hrvatima čista jer ih niko nikada nije pokorio?

tarmi

03.01.2018. 09:06

@PITANJE - U pitanju odmah lažna informacija o 70% slovenskog gena u Hrvata, tako da kad to izbacimo, pada i cijelo pitanje. Ustvari se genetskim istraživanjima došlo do činjanice da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci genetski toliko bliski jedni drugima da se može tvrditi da se radi o jednom narodu :)

hristina

02.01.2018. 12:41

Poreklo drevnih Srba: Severni vetrovi Belog mora - prof. dr Zoran Nikolic (Intermagazin, Pravda) Kome i sta nije jasno - bice!

Nauka i Logika

02.01.2018. 16:18

@hristina - Zbog klime (sevrna ledena ploča je bila do Panonske nizije svo do 15.000 godina pre Hrista), PRVA evropska civilizacija je nastala u POMORAVLjU (Vinčanska civilizacija) koja se širila na sve strane, pa i na sever kako se ledeni pokrivač topio i povlačio !! Tako da su PRA-Srbi otišli na sever prvo zbog novih polja i šuma, a posle bežeći od Rimslih legija i ratova !! Posle se vraćali na Balkan (od V veka) kada je hrišćanstvo (slično staroj srpkoj religiji) priznato u vreme Kostantina NIškog !!

Паметном јасно

03.01.2018. 20:12

@hristina - Одличан комен тар ! Паметном све јасно, а будали не вреди понављати !

Širenje Rimskog carstva

02.01.2018. 16:09

Srbi su starosedeoci na Balkanu, a to što po muškoj liniji ima starijih predaka I2 na severu, je zbog toga što su na Balkanu bili češći sukobi i ratovi (pogotovo u vreme širenja Rimskog carstav na istok), koji su prekidali mušku liniju , a ženska deca ne prenose ove gene i haplo grupu !!

није Него

02.01.2018. 16:13

мени ово све има велике логике ако кренемо од предпоставке да су сви ти народи, некад уствари били Срби, и онда је све много јасније. а уствари то је једина истина

Ђура Змај

02.01.2018. 19:17

У Србима "живе" Словени, Келти, Готи и Нормани!" - Неће бити.!? У Србима ЖИВЕ Срби - Јер како записа Милош С. Милојевић: Ниједан се народ тако лако није преливао у друге народе као Србски! Не морате ићи даље од Хелма, није Вам потребан ни ДНК да би се то сагледало.!? Погледајте, Ко све говори Србским језиком а више се не назива Србином!

Pikt

26.08.2019. 22:28

@Ђура Змај - ne "žive" svi ti nabrojani u Srbima, no su to sve s i n o n i m i za Srbe, spontano ili n a m e r n o pravljeni kroz vrijeme.Dokaza i činjenica ima napretek. Svi antički zapisi grka, Arapa, Rimljana ukazuju da su Srbi isto što i Iliri, Kelti,Alani, Sarmati, Tračani, Vendi,Tiraseni,Raseni, Etrurci,Feničani, Rasjani, Rašani, Russ,Dardani,,Goti, Geti, Gali,Fruzi, Pelazgi, Minojci... uporedi vinčansko, minojsko, biblosko, vendsko...pismo. Videćeš, ne sličnost , nego identičnost slovnih simbola.

Nostradamus

03.01.2018. 09:53

Ovaj "naucni pristup" mi se jako svidja, a narocito onaj deo u kome se kaze da je za analizu potrebno da kazete "koju slavu slavite", ha, ha, ha. Neverovatan broj uzoraka (cak 2000 !), je garant da rezulati ovih istrazivanja mogu biti ovakvi-ili-onakvi. Upravo to nacionalisti i trebaju, jer se onda mogu pozivati na "naucne rezultate". Srbi su najstariji narod, pa ispada da su i Indijanci i Aboridzini takodje Srbi, ali nije jasno kako su nasi preci stigli do Amerike i Australije?.

Laki

31.03.2019. 09:05

@sssssssssss - Jeste, vidis da se svi kockamo, pravi smo hazarderi hehehehe

Ima smisla

21.02.2018. 00:02

Slažem se da smo mi nacija nastala od raznovrsnih plemena. Dolazim iz Srema. Nema jedne crne osobe u ulici. Svi plavi, izduženo lice, svetle oči, krivi nosevi, veći prednji zubi. Srbi starosedeoci po Vojvodini mahom plavi. Zvanična istorija kaže da su Kelti Skordisci osnovali Beograd u 3v BC i nastanili današnji Srem. Kaže i da su naselili današnju Austriju, deo Francuske i Poljske. Irci su Kelti Insulari. Fizička sličnost je lako uočljiva.

Jovan

05.04.2018. 15:28

Odličan članak, mnogo bolji i mnogo više zasnovan na rezultatima dosada testiranih Srba, nego šarlatanski članci u Kuriru i nekim drugim novinama, na tu temu. Zanima me ova tematika i mogu reći da sam poprilično upoznat sa rezultatima vodećih genetskih istraživanja, tako da mogu da procenim koliko je ovako nešto tačno, tj. u skladu sa rezultatima do sada sprovedenih istraživanja. Svaka čast!

BOGDAN .

17.05.2018. 05:37

JA SAM IZ OKOLINE PRIZREN KOSOVO I METOHIJA .PROSLE GODINE URADIO SAM DNA ANALIZA U PRESTIZNI INSTITUT KOJI SE BAVI DNA ANALIZE.OVO JE REZULTAT 54% HELEN I ROMAN ILI GRKORIMLJANIN 44% ISTOCNO SLOVENSKI NEGDE IZ ZAPADNE BELORUSIJE I 2%JEVREJSKO POREKLO A TA 2% NAJVISE DOLAZI OD BRITANSKO OSTROVO KAD SE SVE OVO SAKUPI ZNACI DA SAM 100% EVROPLJANIN U ISTO VREME 100%SRBIN ALI NITI JEDNA KAPI KRVI ilirske i turske sto me doteralo da saznam da NISAM NITI TURCIN NITI SIPTAR I DA MOGU MIRNO DA SPAVAM.

Gaga

18.03.2019. 04:03

Izabran je Y hrmozom znaci samo dirktna muska inija. Tako i na primer Sasi koji se preko hiljadu godine zene Srpkinjama od Saske krvi imaju samo taj Y hromozom. Inace mi smo mnogo vise Srbi nego po Y hromozomu. . Rezultat ce biti kompletan kada se sagleda i direktna zenska linija preko mitohondrijalne DNK. Jako dobra inicijativa, drago mi je da su nasi predci sprecili tursku kontaminaciju.