Мозаик оставља без даха

Д. МАТОВИЋ

15. 12. 2017. у 07:50

Завршено украшавање куполе Храма Светог Саве на Врачару. Моћно делује представа Христа, који окружен анђелима наткриљује простор

Мозаик оставља без даха

На изради централне композиције радило је седамдесетак уметника,фото Д. Миловановић

ВЕЛИЧАНСТВЕН мозаик којим доминира сцена Вазнесења Христовог назире се из куполе Храма Светог Саве на Врачару. Израда мозаика је завршена, али ће се сва његова лепота и сјај огледати тек када, ускоро, буду уклоњени скеле, лифт и платформе, које су претходних месеци биле неопходни уметницима за безбедне радове.

Репортери "Новости" уверили су се у четвртак у подвиг руских уметника, који су своје умеће уградили у лепоту једног од највећих православних храмова у свету. Моћно делује представа Христа, који окружен анђелима наткриљује простор испод. Задивљен је био и Александар Дибаљ, члан Извршног одбора "Гаспромњефта", руске фирме која је даровала четири милиона евра за израду овог мозаика.

- У калоти куполе урађено је око 1.240 квадратних метара мозаика - говори нам дипл. инж. архитектуре Златомир Ивановић, директор наставка градње Храма Светог Саве. - Уметници из Русије монтажу мозаика почели су у мају, а завршили су је половином новембра. Чланови комисије у четвртак су једногласно констатовали да је све урађено по правилима струке. Високо су оценили квалитет и уметничко остварење мозаичке композиције.

Комисију су чинили представници Министарства културе Русије, руске федералне агенције "Россотрудничество", Руске и Српске православне цркве, као и Друштва за подизање Храма.

- Мозаик је припремљен у Москви, тако што су сви ликови рађени у правој величини на лепку и мрежици, а затим су сечени у делове и паковани - каже ђакон Мирослав Николић, главни архитекта Храма. - Сваки тај део имао је свој број. Прво је завршен централни део где је Вазнесење Христово, а купола је била прецизно обележена са унутрашње стране меридијанима и бројевима, који су тачно означавали положаје будућих фигура композиције.

ЗАЈЕДНИЧКЕ СНАГЕ - НЕМА ничег необичног у томе што је управо православни храм постао главни симбол српско-руске духовне везе - казао је Александар Дибаљ, члан Извршног одбора "Гаспромњефта". - Заједно са руским и српским колегама више пута сам контролисао ток радова на изради мозаика храма. Свима је била пружена могућност да учествују, улагањем свог делића стакла у будућу композицију. И то јесте симболично, јер се Храм Светог Саве заиста подиже заједничким снагама Срба и Руса.

На изради централне композиције радило је седамдесетак уметника, под руководством академика Руске академије уметности Николаја Мухина. Делови мозаика упаковани у 62 палете стигли су у Београд 3. маја, док је други контингент са додатним деловима у престоницу допремљен 11. јула. Неколико месеци петоро руских уметника свакодневно је постављало композицију у куполи Храма.

- У центру куполе налази се представа Вазнесење Христово, која је уоквирена натписом тропара Вазнесења - објашњава ђакон Мирослав. - Испод су четири анђела, а са источне стране издиже се фигура лика Пресвете Богородице, која стоји између два арханђела и око њих је 12 апостола који гледају према вазнесењу Христовом.

Христов лик је највећи и најдоминантнији у целој куполи. Интересантно је да је само дужина његове главе од темена до браде два метра и двадесет центиметара, а висина фигуре је око 14 метара. Ликови који се налазе испод лукова морали су да буду урађени у издужењу, како би се фигуре из наоса виделе у правој величини.


Демонтажа металне конструкције и обе скеле почела је у четвртак, а највероватније ће бити завршена за два месеца. Тек тада ће уметничка композиција засијати пуним светлом.


ИКОНОСТАС

УНУТРАШЊОСТ Храма Светог Саве биће украшена мозаиком који ће прекрити површину од чак 15.000 квадратних метара. Сви грађевински радови у ентеријеру и декорација Храма биће завршени до 2019. године, када СПЦ слави осам векова од добијања аутокефалности.

- Радови на иконостасу почеће у првој половини 2018. и очекујемо да ће бити завршени до краја године - каже ђакон Мирослав.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Блеки Пеки Мики Цуки

15.12.2017. 11:03

@Deki - Било би више "посетилаца" (верника) ако би са свих прилаза цркви ("храму") били уклоњени масонски стубови Јахин и Воаз између којих се мора проћи да би се ушло у цркву.

Prevoz do Hrama

15.12.2017. 12:02

@Deki - Bilo bi više posetilaca kada bi mi sa Novog Beograda, Zemuna, Borče, Karaburme,.... imali bolji prevoz do Hrama.

* КОМЕНТАР *

15.12.2017. 08:30

Једва чекам да видим храм у свој својој лепоти !!!

Pravilo Svetog Save

15.12.2017. 12:00

Zašto je tekst pisan na ruskom, a ne na srpskom jeziku ? Pre 800 godina Sveti Sava je naredio da se u srpskim pravoslavnim crkvama i hramovima liturgije vrše na narodnom jeziku !!

Да те питам...

16.12.2017. 00:02

@Pravilo Svetog Save - Можда би ти више одговарало да је текст писан латиницом коју и сам користиш?

Sveto

16.12.2017. 05:45

@Pravilo Svetog Save - Ovo sto se vidi na slikama nije Ruski nego staroslovenski a ovo za masonske simbole,ma ne lupajte ljudi,vecina nas ne zna nista o tome.