Нисмо сами у свемиру (ФОТО)

Дубравка Савић

недеља, 03. 12. 2017. у 19:02

Нисмо сами у свемиру (ФОТО)

Фото Thinkstock

Астрофизичар Момир Степановић, професор из САД, о деценијској завери ћутања о НЛО. У научним круговима расте уверење да живот у васиони није реткост

ПУНИХ 70 година од, вероватно најпознатијег, “контакта” са ванземаљском цивилизацијом, 1947. године, у близини америчког града Розвела, није расветљена енигма шта се заправо тамо десило. Док су се, у међувремену, множиле појаве које се доводе у везу са ванземаљским цивилизацијама, а у научним круговима расте уверење да живот у свемиру није реткост, материјалних доказа о контакту са ванземаљцима још нема. Армија и влада САД су, истовремено, тајновитије него што би захтевало чување строго поверљиве тајне, па је утисак да располажу сазнањима која не деле с јавношћу.

Сумирајући досадашња сазнања о “ванземаљцима”, доктор астрофизике Момир Степановић који се у САД бавио истраживањима о животу у космосу, у разговору за “Новости” указује на детаље које иду у прилог веровању да нисмо сами у космосу. Степановић, који је магистрирао у Београду, докторирао у Швајцарској, а у САД радио у Националној лабораторији Оук Риџ, Националном институту за стандарде и технологију и на Универзитету у Колораду, говори о бројним случајевима појава које се, у недостатку објашњења, називају “неидентификованим летећим објектима”, или НЛО.

ПОДСЕЋА да су пилоти, како савезнички, тако и немачки, у Другом светском рату виђали сјајне објекте који су пратили њихове авионе. Називали су их “фуфајтерси”, а њихове маневарске способности далеко су превазилазиле тадашње, али и садашње авионе. Постоје и фотографије на којима се они виде. Ипак, у много случајева пилоти који су пријавили НЛО су исмевани, док су неки чак губили и посао.

Момир Степановић / Фото Приватна архива

- Један од најпознатјих сусрета са НЛО током лета десио се 1986. године изнад Аљаске. ЈАЛ-ов “боинг 747” летео је од Париза до Токија, без путника, само са пилотом, копилотом и инжењером, када су изнад Аљаске приметили два сјајна летећа објекта у формацији на око 2.000 стопа испод њиховог авиона. Капетан Теручи је мислио да се ради о војним авионима, али изненада су та два светлећа објекта, задивљујућим маневром, поравнала лет са авионом и летела на око 150 метара испред, да би потом убрзали и нестали на хоризонту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - На небу изнад Југе јурили смо "летеће тањире"

Из тог правца појавио се нови летећи објекат који је пратио авион на малој раздаљини. Тај други објекат, према сведочењу посаде, био је огроман, величине два носача авиона! Капетан Теручи је затражио дозволу за промену курса, што му је и одобрено. Курс је у договору са контролом летења у Енкориџу мењао више пута, а летелица их је све време пратила. У једном моменту летелица је нестала. Капетану Теручију је касније пилотска дозвала суспендована, јер је давао изјаве за јавност. Враћена му је тек годинама касније, после интервенције многих пилотских асоцијација - сећа се Степановић.

ПРОБЛЕМ је општи утисак тајности. Рецимо, "Розвел" се догодио 1947. године, а војска је тек 1990. године објавила да се радило о тајном пројекту који је вероватно постао бескористан већ крајем педесетих. Чак ни тога не би било да притисак јавности није постао неподношљив. Опет, то саопштење је имало такву форму да су многи назирали још већу тајну у позадини.

Насин снимак наводног НЛО педесетих година прошлог века

Фото Архива "Борба"

- Главни разлог тајности је вероватно чување високих технологија којима НАСА и Пентагон располажу. Сасвим сигурно су многи тзв. НЛО, али опет не сви, заправо најмодерније, експерименталне летелице ових организација - објашњава Степановић.

Научна заједница пуна је, ипак, наде да ће ускоро недвосмислено открити ванземаљски живот. Степановић је радио на пројекту финансираном од НАСА, који се бавио изучавањем реакција атома које би довеле до синтезе аминокиселина, неопходних за живот какав ми познајемо.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВИДЕО: Погледајте НЛО изнад стадиона Вердера у Бремену!

- Према ономе што нам је тренутно познато, за живот су потребни комплексни молекули. Једна таква класа молекула су аминокиселине, а неке од њих су откривене у свемиру - истиче он.

ИСТОВРЕМЕНО, постоје програми који покушавају да утврде да ли интелигентан живот већ негде постоји:

- Све телекомуникације којима се служимо користе електромагнетне таласе за пренос информација. Такав електромагнетни талас, у који је уткана информација, разликује се од обичног електромагнетног таласа у природи, који емитују звезде и остали астрономски објекти. Када бисмо детектовали такав електромагнетни талас, који садржи информацију, чак иако ту информацију не разумемо, био би то доказ да су га створила интелигентна бића - закључује Степановић.

Америчка штампа опширно писала о "посети" ванземаљаца


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАСА снимила како се НЛО диже са Земље?

ШТА СЕ ДОГОДИЛО У РОЗВЕЛУ?

l АВИЈАЦИЈА САД је 8. јула 1947. године објавила да је дошла до летећег тањира који се срушио у близини Розвела, у Новом Мексику. Али, војска убрзо објављује да је заправо реч о метеоролошком балону, чије остатке приказује, уз фотографије мајора за безбедност Џесија Марсела.

l ТРИДЕСЕТ година касније, Марсел проговара да је тај објекат ипак био прави летећи тањир. Тада почињу истраге, говори се да су на више локација пронађени остаци ванземаљских летелица, чак и тела венземаљских путника, од којих је бар један био жив.

l АМЕРИЧКА авијација тек 1990. године објављује да се радило о тајном праћењу нуклеарне пробе СССР опремом коју су балони носили, те да се такав балон, са опремом, срушио код Розвела.

Посетиоце из космоса теоретичари завере деценијама су представљали као "мале зелене"

- ЛЕТОВИ у свемир са људском посадом су компликовани и тиме знатно скупљи, јер свемир је негостољубив за људе и потребни су озбиљни сигурносни системи. И поред тога, праве се велики планови за сталну базу на Месецу и на Марсу - наводи наш саговорник.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

pan

03.12.2017. 22:30

@FUDO - Judo to cime raspoklazu Ameri je nista za ono cime raspolazu Rusi ! Ameri mogu samo da sanjaju avione sa karakteristikama ruskih aviona a o svemirskom programu da ni ne govorimo ! Doduse Ameri imaju mocnu filmsku industriju, vjerujem da ce veliki korak za covjecanstvo napraviti i na Marsu za godinu dvije, bas kao i na mjesecu.......

veselnik

03.12.2017. 22:50

@FUDO - Svaka ti cast, samo genije moze da smisli ovakav komentar! A izmedju genija i ludaka vrlo je tanka granica... ovde je to Rusija - ocita bolest!

Утеривач

03.12.2017. 20:09

Све ово је могло да се чита у текстовима од "Политикиног забавника" до "Галаксије " још пре 40 година ...А много озбиљније "доказе" има и Деникен које је имао још седамдесетих . У целом тексту ни један озбиљан доказ .Види се овај човек је "зналац"! Одакле овакви само искачу!

тлн

03.12.2017. 20:37

Ако има нешто глупље од "ријалитија" и турбопорнопопфолка, то је дефинитивно "наса"!!! Какве небулозе браћо драга! А, не могу узлетит без Руса.....Катастрофа!!

Bonaparta

03.12.2017. 21:01

Pre dve godine premijer Medvedev je javno rekao da svakog jutra predsednik Rusije i premijer dobijaju uredne izvestaje o aktivnosti vanzemaljaca na zemlji. Ko poseduje bolju vanzemaljsku tehnologiju pitanje je veliko?Nedavno su Rusi "ugasili" americku krstaricu Donald Kuk. Tada su Ameri rekli da je to moguce samo sa vanzemaljskom tehnologijom.

Dragisa

03.12.2017. 21:09

@Дубравка Савић "детектовали " Зашто овај варваризам уместо правилне српске речи О Т К Р И Л И ? То је од француске речи DÉTECTER и која у преводу управо значи ОТКРИТИ. Ви радите у струци новинарској и у јавном гласилу те сте дужни да негујете и штитите српски језик и културу а не да их овако бахато газите. Шта сте употребом ове стране речи, коју сте искривили, добили више у вашем чланку ? Да ли се ви стидите српског нам језика ? Или је то једноставно одраз ваше (не)културе ?

Nepoznato, a leti

03.12.2017. 21:24

Dakle, nepoznati leteći objekat. E, sad, što neko odmah misli na vanzemaljce, to je drugi problem.

Pera rogonja

03.12.2017. 21:26

Ovo sto nauka poseduje danas je isto kao kad je otkriven tocak.Ko zna kolko svetova ima u svemiru a da je nauka nemocna.Postoje na zemlji neka cudna dogadjanja za koje nauka nema odgovor.

sasa

03.12.2017. 21:45

Nemoj samo da bude da Rusi vec odavno imaju tehnologiju, vec je zbog KGBizma koji je i danas na vlasti mnogo bolje cuvana. Ionako ne veruju Rusi previse u demokratiju, prica ko sta hoce, a to moze da dovede do ozbiljnih problema na drzavnom i svetskom nivou.

sima

03.12.2017. 22:13

U civilizaciji koja je zasnovana verovanju do te mere da u nekim zemljama onima koji na veruju preti zatvor ili čak smrt, verovati je obaveza pa makar bili to i vanzemaljci. Naravno da postoji život u svemiru ali to ne znači da je putovanje na rastojanjima od više destina ili stotina svetlosnih godina moguće. Čak i ako je neko uradiio to čudo zašto bi svoje neverovatne sposobnosti i snagu krio od polupismenih lovaca na senzacije na zemlji. Ima tu nešto i oko lažnih diploma, znate?

sasa

03.12.2017. 22:53

svemir je ogroman, nasa sonda putuje 40 god a odmakla je samo 19,35 svetlosnih sati.a do najblize zvezde je vise od 4 god.

Dejan

03.12.2017. 23:38

Ljudi se više trude da dokažu da Boga nema nego da žive po zapovijestima Božijim.Idući tim bezbožničkim putem milijarde maraka troše na ove gluposti, i to nečim moraju da pravdaju, jes vidjen je NLO sinoć, nosi šleper čokolada da baci na zemlju....žao mi je što lutamo, ali nismo mi krivi što Ameri izmisljaju djavolje stvari.

VASKE

05.12.2017. 06:12

Sigurno je da postoje i druge civilizacije. Suludo bi bilo da tvrdimo da smo sami u kosmosu a nismo ni jedan promil te površine.

Zurkolomac

02.07.2018. 21:41

Covek nije sam ni na Zemlji, a kamoli u svemiru. Mi smo toliko sicusni i nebitni u univerzumu, kao bakterije ispod nasih tabana...