ВИДЕО: На Тајланду пронађена нова врста тигрова

Б. Вујовић/Новости онлине

30. 03. 2017. у 21:30

ВИДЕО: На Тајланду пронађена нова врста тигрова

Фото: youtube.com

Због учесталог криволова, број тигрова на свету се све више смањује, па је новооткривена популација са разлогом названа чудом
Мала популација индокинеских тигрова откривена је на Тајланду, а борци за заштиту природе назвали су их "чудом". Како су рекли из тајланског националног парка скривеним камерама откривено је најмање четири женке и шест младунаца.

На подручју целог света данас живи само око 350 великих мачака које припадају овој индокинеској породици, а верује се да је криволов разлог за тако мали број, преноси „Индепендент“.

Чувари природе поздразвљају ово откриће у џунгли на истоку Тајланда и сматрају да је то резултат успешне борбе против незаконитог лова.

- Проналазак пружа мало наде да нисмо истрошили све што смо имали. То ће бити могуће ако тигрови буду имали неопходне количине плена, као и довољну заштиту – рекао је Ерик Aш, менаџер пројекта за заштиту природе у оквиру групе Фриленд која се бави спречавањем трговине људима и животињама.

У саоппштењу које су заједно издали тајландски национални паркови, група "Фриленд" и група "Пантера" која се бави заштитом дивљих мачака, пише да је процењено да на подручју Тајланда и Бурме данас живи само 221 индокинески тигар.

Преостале јединке живе у јужној Кини, Камбоџи и Лаосу, а и ту су готово изумрли. Криволов због трговине дивљим животињама представља највећу опасност за опстанак тигрова у дивљини и њихов број је са 100.000 од пре око сто година, спао на 3.900.

- Тајландско одељење за шумарство показало је да заштита природе може да врати тигрове назад, а комплекс шума на западу, посебно Хуаи Ка Каенг је глобални модел заштите тигрова – рекао је Ален Рабиновиц, извршни директор групе "Пантера".

Рабиновиц је додао да је то подручје где су тигрови најбоље заштићени на свету и да је Тајланд показао да може да заштити тигрове и да их врати назад у дивљину. Он сматра да у шумама на истоку, може да се понови успех шума на западу.

Џон Гудрич, директор програма који се бави тигровима у Пантери рекао је да овај изванредан опоравак популације тигрова није ништа друго него чудо.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације