Пелцер туризма узимају са Златибора

Драгољуб ГАГРИЧИЋ

04. 08. 2016. у 19:50

На Муртеници код Нове Вароши мештани покушавају да скрену пажњу на заборављену планину. На пашњацима организују "Ливадафест" уз гесло "Дишимо пуним плућима"

Пелцер туризма узимају са Златибора

ПОДСЕЋАЊЕМ на старе занате и чобанске вештине, и низом летњих занимација међу боровима и на ливадама, у Борјима, на огранцима Муртенице у нововарошкој општини, мештани покушавају да скрену пажњу јавности на скрајнуту и заборављену планину Старог Влаха.

И док се неки споре око тога да ли се овде, уз пут Водице - Љубиш, на запустелим сенокосима и летњим боравиштима сточара Драглице, спајају Муртеница и Златибор, или се ова лепота зове Горњи Златибор, они предузимљиви и, свакако најбројнији, све чине да се пелцер туризма са Златибора и његових села прошири на Муртеницу.

- Борја имају све услове да оживе и буду нова туристичка оаза: скривене кутке природе, широк друм, пре три године доведену струју, воду на изворима и из бушотина. Становници муртеничких села радују се што се заборављена планина, па и општина Нова Варош, коначно наслањају на умеће и искуство Чајетинаца и на везе с туристичком привредом Златибора - каже Недељко Грујичић, који здушно помаже да заживи манифестација "Ливадафест".

На имању ђеда Здравка Савковића из Драглице, већ пету годину Ужичанка Миланка Поповић са супругом Бранком, делом родбине и земљака, као и уз помоћ групе ентузијаста, организује "Ливадафест". Уз гесло "Дишимо пуним плућима" и указивање на чари природе, посетиоци се у кући Поповића и на језерцету на извору Рзава (оног што припада дринском сливу) подсећају на стара занимања горштака и чувају успомене на претке и старинске инструменте и песму.

Коњаник Ђорђе Грујичић

Уз оронуле колибе чобана, чија су брвна ручно тесана секиром, ничу викендице од боровине, али и зидана здања. Уместо козбаша, чују се грађевинске машине. А све више нових темеља, као и табле о продаји плацева, сведочи о продаји имања новим власницима.

Дечаци из Доброселице окушали снагу

Овде је, уз крак пута што води за Чиготу, општина Нова Варош издала дозволу за градњу 7.000 квадратних метара хотела и бунгалова. Иван Младеновић, заменик председника општине, каже да је наш човек из Аустралије купио два хектара земљишта и да ће новац да инвестира у објекте за оне који беже од хука и врелине Златибора, тражећи мир и тишину међу висовима и боровима, на ливадама у недрима планине.

Стојан Недић, победник у тесању брвна

У најави је и изграња других објеката, као и наставак асфалтирања пута Борова Глава - Бријач. Око километар и по пута недостаје да се Борја споје са старим путем преко Муртенице, трасом некадашњег Јаворског пута, што би била атрактивна стаза за бициклисте.

Биљана Гојгић на брвну

МИЛИЦА МИС ЛИВАДЕ

ЗА најбоље косаче на "Ливадафесту" проглашени су Предраг Дрндаревић и Миланко Шуљагић, а признање није заобишло ни 89-годишњег учесника Дарка Зечевића. У атрактивној дисциплини прелаз брвном преко језерцета награде су припале Луки Грујичић и Биљани Гојгић, а у надвлачењу на брвну Горану Перићу. У тесању брвна секиром победио је Стојан Недић, а у надвлачењу конопца дечаци Доброселице. За мис ливаде изабрана је Милица Гонџулић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

лепоте7

08.08.2016. 14:41

Леп крај, као и онај од бране на Увцу до Штиткова. Штитково треба што пре заштитити јер ће га мештани изменама на својим кућама уништити, и треба што пре асфалтирати пут од Кушића до Штиткова. Србија има изузетно лепе крајеве, туризам је најбољи начин да они оживе, а грађани имају где да оду на одмор изван кошница савременог живљења.

Nebojša

30.06.2017. 14:01

Ovo je Gornji Zlatibor, sama Murtenica je masiv Zlatibora kao sto su i Tornik, Čigota, Viogor itd, ova sela geografski i istorijski pripadaju Zlatiboru a i upravno su pripadala opštini Čajetine do 1958 god, kada se odlukom tadašnjih vlasti dekretom izuzimaju iz matične opštine Čajetina i pripajaju opštini Nova Varoš, kojoj nikada i nipočemu nisu pripadala, SO Nova Varoš vodi svojevrsnu propagandu da je posebna planina što je apsolutno netačno, stanovinci ovih sela traže povratak u SO Čajetina