Хитлер наређује: Заробите Дражу

Иван Миладиновић

31. 07. 2016. у 12:30

Шта је написао немачки генерал Александер Лер о рату у Југославији. Од Прве планинске дивизије фирер захтевао да по сваку цену ухвати Михаиловића живог

Хитлер наређује: Заробите Дражу

СВЕДОЦИ смо тога да је историја као наука у социјалистичкој Југославији пола века упорно истрајавала на крајње поједностављеној и идеолошкој представи наше прошлости. Поједини центри, или боље рећи појединци, погубљени у идеолошким маглама и једноумљу, и саучесници у научним манипулацијама, још увек се грчевито труде да сачувају старе оцене и процене о неким, можда, и кључним збивањима у нашој историји. Новооткривена документа која демантују њихова становишта као да их не додирују. Резултат тога је да српски народ опет стоји на почетним позицијама у болном и мукотрпном процесу реконституисања своје државности као и пре век и по, када је све почело. С тим што је данас, у условима доминације глобалистичког виђења човечанства, много теже да бар малчице останемо своји. Додатни проблем представља то што се млађим историчарима нимало не помаже да дођу до историјске грађе која чами у депоима разних служби и институција. Оно што освежава поглед на тај период, углавном су документи који стижу из страних или приватних архива.

Годинама нам је сервирана једна наизглед бизарна прича о хапшењу немачког генерала Лера, човека који је бомбардовао Београд и водио операције "Вајс" и "Шварц" 1943. године. Далеких мајских дана 1945. године, у завршним операцијама за ослобођење земље, на територију сићушне Словеније слиле су се силне војске... Партизани, четници, усташе, белогардејци, Немци...

У ТОМ општем метежу одзвањале су Титове речи изговорене 26. маја 1945, у Љубљани, на Конгресном тргу:

- Ми смо земљу очистили не само од немачких освајача, него и од домаћих изрода. Рука правде, рука осветница нашег народа, достигла је већ огромну већину, а само један мали део успео је побећи.

Дванаест дана раније, међу припадницима Титове армије прострујала је вест - заробљен је Александер Лер, немачки генерал, командант југоистока и заповедник Армијске групе Е.

Лер са надимком Саша рођен је 20. маја 1885. у Турну Северину, на Дунаву, прекопута Кладова. Отац му је био Немац, а мајка православка. Одлично је говорио руски, српски, румунски и мађарски језик. Средњу школу завршио је у Панчеву.

Са групом високих немачких команданата и заповедника у Југославији, суђено му је од 5. до 13. фебруара 1947. пред Војним судом Треће југословенске армије. Као ратни злочинац, осуђен је на смрт и стрељан 26. фебруара 1947. у Београду.

Чекајући судски процес, немачки генерал је у затвору написао своја сећања о ратним операцијама и свом боравку у Југославији од априла 1941. до тренутка када се нашао у рукама партизана. Овај рукопис има 180 страница. Откривен је пре десетак година захваљујући покојном колеги Драгану Влаховићу, уреднику "Политике", "Интервјуа", ДЕМ-а, "Гласа јавности"...

Овај новинар немирног и истраживачког духа, Лерове мемоаре, да их тако назовемо, пронашао је у личној библиотеци генерала ЈНА у пензији Средоја Урошевића. Влаховићу је генерал Урошевић рекао да је Леров текст добио својевремено од Секције бораца Друге пролетерске бригаде када је припремао своју монографију о тој јединици за штампу, која је објављена у два издања.

ОВОГ документа нажалост није било у архивама, где му је, иначе, место. Ко је и зашто желео да сакрије сведочење немачког команданта? Шта је све то на 180 страница написао Александер Лер док је у југословенском затвору 1945-1947. године чекао суђење и извршење пресуде?

Александер Лер пише: "Мене су заробили Енглези у ратним операцијама у мају 1945. и потом ме изручили партизанским снагама."

И ето првог разлога да се сакрије његова исповест. Деценијама се врх Титове војске китио туђим перјем и деценијама су обмањивали јавност и историчаре да су оружане снаге Народноослободилачке војске баш биле те које су заробиле окупаторског генерала.

Наш генерал ЈНА Милан Баста написао је књигу "Рат је завршен седам дана касније" и читаво једно поглавље посветио Леровом заробљавању. Енглезе, наравно, не спомиње, али је с поносом говорио да чува пиштољ овог немачког заповедника као ратни трофеј. Предговор књизи написао је, такође генерал, Алексадар Апостоловаски, који је у ЈНА водио сектор за морално-политичко васпитање. И он, у неколико реченица, с поносом истиче подвиг и заробљавање најважнијег Немца у току рата у Југославији. Толико о моралу...

КЉУЧНИ разлог због чега је овај документ био далеко од очију јавности и историчара се вероватно крије у Леровој реченици:

"Наш основни задатак био је, по Хитлеровом најстрожем наређењу у војним операцијама 1943. године (Неретва - Сутјеска), хватање живог генерала Драже Михаиловића и 35.000 четника: за то су ангажоване италијанске, усташко-домобранске, немачке, бугарске јединице..." - исписује Александер Лер.

У трагању за што потпунијом истином о збивањима на југословенском простору 1941-1945, ова тврдња човека који је командовао операцијама "Вајс I и II" (вајс на немачком значи бело), која је вођена против партизана, и "Шварц" (на немачком црно), која је била усмерена против четника Драже Михаиловића, баца сасвим ново светло на тај део историјских догађања. Доктринарним Брозовим партијским и научним пуленима то свакако није одговарало.

О ОПЕРАЦИЈИ "Шварц" и акцији хватања генерала Михаиловића Лер пише да су његове јединице добиле информацију да је четнички вођа са својим штабом у Колашину.

"Прва планинска дивизија добила је од фирера специјалну заповест да по сваку цену, и без обзира на сметње које чине Италијани, зароби Михаиловића.

"Прва планинска дивизија продрла је без задржавања у Колашин, и у истом већ затекла италијанске посаде - очигледно већ подуже ту - са присутним командантом дивизије, где је ускоро затим стигао и командант корпуса.

"Михаиловић са штабом је већ био нестао. Ипак, успели су да у вароши пронађу и заробе Ђуришића. Око тога је избио спор. Италијани су опколили групу кућа где се налазио немачки штаб дивизије са малом трупом и Ђуришићем, и на положаје поставили митраљезе и јаку пешадију, па, како изгледа, и брдску артиљерију.

"После бурних преговора и пошто је успело да се Ђуришић санитетским аутомобилом извуче из окружења и потом авионом типа 'шторх' пребаци ван подручја италијанских трупа, стање се смирило... Ускоро се потом утврдило да је само Прва планинска дивизија имала заробљених четника. Њихов број износио је неколико стотина. Све остале пропустили су Италијани кроз своје линије према југу."

Цитирањем ових најзанимљивијих делова Леровог сведочења, свакако подразумева и питање да ли је његово писаније прожето једном цртом осветништва према победницима у рату, или су пак победници, као и сви победници уосталом, безочно фалсификовали новију историју. А мудри Енглези су давно упозорили: "Народ који не зна своју историју, мораће да је понавља." Да смо чешће имали ову изреку на уму, не бисмо дозволили да у последњем крвавом гротлу балканске историје деведесетих година никну нове крстаче широм Крајине, Републике Српске и Косова и Метохије.

ЛЕР ХОЋЕ ДА ОТЦЕПИ АУСТРИЈУ

О ПРЕПЛИТАЊУ судбина Драже Михаиловића и Александра Лера говори још један документ који је 70 година чуван у строгој тајности у Британији, а у Београд је стигао из њиховог Националног архива. То су преписка британских дипломата и њиховог министарства спољних послова, записници са суђења Михаиловићу и извештаји енглеских обавештајаца о томе како се он држао на суђењу. Најзанимљивији делови у допису дипломате Џорџа Клатона односе се на Дражине преговоре са генералом Александром Лером.

Дража је на суђењу рекао да се у марту или априлу 1945. године срео се са Штекером, представником Хермана Нојбахера, високог чиновника Министарства иностраних послова Трећег рајха. Штекер му је пренео понуду генерала Лера да се трупе под његовом командом поделе и отцепе Аустрију од Немачке. Од Михаиловића се очекивало да ту понуду пренесе савезницима.

Командант Југословенске војске у отаџбини рекао је тада да није у прилици да пренесе понуду јер су Немци провалили све шифре његове војске. Међутим, Дража је о овом сусрету обавестио америчког пуковника Роберта Макдауела, који је био у његовом штабу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (56)

zaliv.co

31.07.2016. 12:43

Najvece zlo koje je zadesilo Srbe i Srbiju je zapravo komunizam koji je unistio Srbiju vise nego Turci za 345god okupacije. Dakle zlo koje je medju Srbe doveo jedan Hrvat Tito je podjednako ako ne i gore od ustasluka koje je NDH vrsio nad Srbima. Ustase su ubijale Srbe, i Tito je ubijao Srbe, ali ono sto je Tito uradio je da je unistio buducnost Srbije.

GRU

31.07.2016. 12:59

@zaliv.co - Za srpski narod komunisti i ustaše su isto, to se vidi iz sporazuma koji su potpisali Pijade i Budak u S.Mitrovici 1935.godine!

Mladjo

31.07.2016. 13:37

@zaliv.co - Blago Srbima, Tito ih unistio pa sad niko nemora da radi. Kakvi smo mi to ljudi, uvjek kriv neko is proslosti, pa ko da nas izvuce iz siromastva.

Утеривач

31.07.2016. 13:52

@zaliv.co - zaliv.co: Комунисти су с Филипом Филиповићем победили у Београду на изборима када није било ни Тита нити М.Пијаде.Није се то догодило због "мржње према Србима" већ због "лепог" живота Срба у краљевини с Пашићем и Крађођевићима од чије политике се никада нисмо билошки опоравили. За Д Михаиловићем је у листу "Ново време" децембра 1941. је објављена потерница на 200 000 дин. "због сарадње с комунистима" и оружане побуне. Међутим Д.М. је после 1941 "погрешно одиграо" и изгубио ...дешава се

zaliv.co

31.07.2016. 14:25

@zaliv.co - @Утеривач, iz prilozenog da se zakljuciti da veoma slabo poznajete prilike iz tog vremena. Vodite se onim cemu vas je naucio Titov propagandni program. Tito se prkljucio cetnicima a ne obrnuto kako vi kazete jer je Tito sa komunistima u to vreme predstavljao manjinu medju Srbima koji su se borili protiv fasista, drugi narodi su bili zastupljeni u tragovima kad je rec o partizanima ili cetnicima. I recite mi molim vas da li je Draza Mihailovic uveo pokrajnine u Srbiji?

Sloba

31.07.2016. 14:48

@zaliv.co - Za vreme Tita je obican narod najbolje ziveo. Partija je vodila antisrpsu politiku da bi se sacuvala Jugoslavija, ali ko je stvorio tu monstruoznu drzavu nije bio ni Tito ni srpski komunisti. Stvorila ju je nezasita srpska monarhija.

Стварно и могуће

01.08.2016. 09:24

@zaliv.co - zaliv.co: Није тешко да се нађе сведочење Јосипа Броза из 50тих година у коме изричито каже како је њему и још неким активистима КПЈ 1941. четнички поп набавио пропуснице . У истом сведочењу Тито каже како је у Ужицу и околини било доста четника и код којих је јасно било непријтељство према Немцима. И никада нико није оспорио (ни комунисти) да је у 1941. било сарадње ова два покрета али тврдња да се "Тито прикључио четницима" је потпуна бесмислица. Заиста, одакле вам такве апсурдне тврдње?

naranca

01.08.2016. 11:35

@zaliv.co - Nema ga. Ali zato pitajte cetnike koji su iako slabo obrazovani strucnjaci za tajna dokumenta KPJ i Kominterne koje niko nije video.

Lune

06.08.2016. 23:53

@zaliv.co - Hm,hmmm..Janko Jankovic, policijski sluzbenik, postao je narodni heroj,upravo zbog "cetnickih tajnih dokumenata",planova za klanje Srba..i dojavljivao Komunistima, mnogo zivota je spasao od Drazinih- cetnickih krvoloka i nekakvog popa Mace,koljaca, kanonizovanog u svetca,uz novu vasu istoriju 2005.goine, znaci kucaj pop Maca

Влада

03.11.2016. 19:21

@zaliv.co - Jugoslavija koja se stvorena 1918. god (SHS) i Jugoslavija koja je napravljena 1945-te se ne mogu porediti jer su prava Srba u prvoj znatno bila veca i nije nam se kao narodu nametalo da smo prakticno okupatori na svojoj pradedovini. Sto se tice nezasite srpske monarhije donekle se mogu sloziti jer je bilo bolje da smo pravili drzavu koja nam je nudjena Londonskim ugovorom nego Kraljevinu SHS ( ono sto je vojvoda Zivojin Misic predlagao Kralju Aleksandru). Francuzi su zeleli SHS.

Lune

06.08.2016. 23:40

@Никола - Hm,hmm..mestani sela Vranic, Srbi, uporno pokusavaju da ga shvate,kako ih je sa decom ukolevki klao "za dobrobit atacestvija", ali ne ide,groblje,spomen dom i crkva im to nedozvoljava da sami sebe lazu !

Pop Đujić

31.07.2016. 13:25

Slava i hvala srpskom heroju i vođi trećeg srpskog ustanka đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću!

Petar

31.07.2016. 13:33

Sve to je dokaz da je istorija jedna fleksibilna nauka, i da je sve tacno i nista nije tacno. Neko je rekao: Povest je ono sto se desilo, a istorija ono sto je napisano da se desilo. A to ne mora da bude isto...

Ako su ga Italijani propustili

31.07.2016. 14:27

znači da su četnici sarađivali sa okupatorom, u ovom slučaju Italijanima... a posle su ih, sve zajedno, pohvatali u Sloveniji, znači opet s okupatorima i to svih fela...

Петлићи

31.07.2016. 15:14

@Ako su ga Italijani propustili - Ух, Италијани су баш били велики ратници и жељни ратовања! Кад год су могли, они су избегавали озбиљније сукобе, поготову кад се противник повлачио. И обично су морали Немци да се укључе, као и тада у Колашину.

Alex

31.07.2016. 15:11

Nove priče o tome ko je bio Draža su obična šarena laža.Izdajnik jednom ostaje izdajnik zauvek.Hrvati peru svoju istoriju pa je izgleda zgodna prilika i za Srbe.

GRU

31.07.2016. 16:14

@Alex - Pročitaj malo o pregovorima u Zagrebu 1943. koje su vodili Velebit , Popović i Đilas sa Hitlerovim poslanikom u NDH Zigfridom Kašeom i generalom Glezom fon Horstenauom.

zaliv.co

31.07.2016. 17:38

@Alex - @Alex, vi zivite u lazima. Tito je izdao Srbe, umesto da im se zahvali jer je medju njih dosao da nadje borce...pobegao sa prostora gde vecinu naroda cine Hrvati i dosao medju Srbe da ih posvadja. Dakle taj Tito umesto posle rata da se zahvali Srbima sta je on uradio, likvidirao rodoljube koji su se borili protiv fasista samo zato sto su se borili uz Mihailovica, uveo dve pokrajine, onemogucio Srbima da se ujedine, uveo nove pravoslavne crkve kako bi podelio narod i jos stosta...

naranca

01.08.2016. 11:43

@Alex - gru Pa da.Sve te borbe,diverzije ,pogibije bezanja i ofanzive padaju u senku zbog tih PREGOVORA.Normalno to ihizjednacuje sa cetnicima koji su isto pregovarali.)

St. Ilija gromovnik

31.07.2016. 15:44

Uspeli su da likvidiraju Drazu, ali ni dan danas, ne polazi im za rukom da likvidiranju strategiju naseg gena. I opet da vratim temu, na ono stoputa receno. Jedino miroljubiv covek moze da dostize nevidljive bariere i u isto vreme na tom mestu da stvara jednostavnije, lepse, boljeg kvaliteta i funkcionalnije..

milan

31.07.2016. 16:09

Na kraju ce ispasti da je doticni Srbiju oslobodio od Nemaca.Drazu dizemo u nebesa a sa druge strane nam isti takvi hrvatski zlocinci smetaju.

Драган Станковић

31.07.2016. 16:51

@milan - Г. Милане. Данас постоје многобројни примарни историјски извори па се можете и сами уверити ко је шта радио током Другог светског рата. Комунистичка мантра о "подједнаким кривицама", коју ви овде понављате, нема никакве везе ни са историјом ни са истином. Такође можете бар прочитати на Википедији кратку биографију г. Михајловића па ћете се и сами уверити о каквом се часном официру и српском патриоти ради. Онда Вероватно не бисте ни написали свој коментар.

Утеривач

31.07.2016. 23:14

@milan - Господине Драгане, на тој истој Википедији је могло да се прочита и како је "Вук Караџић експонент великосрпске поробљивачке политке" Да ли је то "историјски извор" којем може да се верује? Данас покушава да се уради са историјом управо оно за шта се оптужују комуинисти и да се поново напише "пригодна" историја (не знам у чијем интересу).Метод " сви су у праву само су комунисти злочинци" је просто неприхватљив и због неспорних чињеница и због "гурања под тепих" свакг неповољног доказа!

Lune

06.08.2016. 23:36

@milan - Hm,hmm..to je zastarela "teorija"..nadmasila je "teorija novog doba", cetnikoljupca Miloslava Samardzica,akademika Dusana Mihajlovica, da je Vuk Kradzic bio prvi komunista, rasrbljivao Srbe,nesto slicno tvrde i za Dositeja Obradovica.

MIŠO

31.07.2016. 16:22

Italijanima da je stalo do ratovanja ne bi kapitulirali i pali pod ropstvo Nemaca oni su sušta suprotnost i za vreme ratovanja nisu registrovani neki zločini od strane njih prema Srbima kao od strane Hrvata i Nemaca.

padre

31.07.2016. 17:36

@Slaviša, Smederevo - Pa kome čemo drugome da verujemo, nego nacistićkom generalu!Ovo ti dolazi kao ono kad dokon pop krsti što stigne!

Hisar 008

31.07.2016. 17:07

Još jedna nepotvrđena priča koja nemože sprati saradnju sa fašistima i koja je namenjena lakovernim čitaocima.

Mlstefanovic

31.07.2016. 17:09

Kad Je jugoslavia okupirana, prvi Titov apel Je bio: Drugovi, Pridruzimo se ustasama da srusimo srpsku hegemoniu. Revolucia Je bila anti srpska od pocket pa do Kranja. Cini mi se mnogi su jos na tome frontu protivSrpskom naroda.

naranca

01.08.2016. 15:32

@Mlstefanovic - Mistefanovic Kad su Ustase stupile na scenu 10 aprila 1941 Jugoslavija je vec bila unistena i raskomadana .........Tito je tih dana bio u ZG.Kad su ga pitali prijatelji sta ces sad:?Rekao je ''Idem u Srbiju da dizem ustanak''

Zoran Kragujevac

01.08.2016. 07:36

pa tito nije bio hrvat,bio je madjarski jevrejin.otac imucni madjar i majka poljska grofica.zvao se josif ambroz.

HISTORIA EST MAGISTRA VITAE

02.08.2016. 00:32

@Zoran Kragujevac - Tito je bio vanbračni sin poljskog grofa i jevrejske sluškinje. Zato se danas mora znati ko su babe i dede Predsedniku, Premijeru, ministrima,... gde su živeli i sahranjeni, koliko su imali rođaka,....

jagodinac

01.08.2016. 09:48

I znachi otkrili smo da partizani nisu razobili Lehra nego su ga zarobili Britanci i poklonili ga partizanima.I ne bi me iznenadilo da se kasnije otkrije da su ga streljali Rusi a ne partizani. I tako malo po malo cela ta pricha o NOBu i partizanima pocinje da se pokazuje kao falsifikat. Partizani su ustavi bili u savezu sa ustashama, belogardejcima, balistima, Nemcima, Italijanima i izgubili su rat 1945 ali su na prevaru prikazali same sebe kao pobednike itd, otd...

naranca

01.08.2016. 11:18

@jagodinac - jagodinac Nisu ga zarobili Englezi nego se on predao njima jer je bezao od Rusa

Pravda

01.08.2016. 10:19

A danas cetnici hoce da se svrstaju u redove partizana... Nikad! Nemoze bijelo nikada biti crno!

Стварно и могуће

01.08.2016. 12:30

@Pravda - Онај у доњем десном углу на последњој фотографији баш има некако фини поглед! Одмах се види добра душа!

Komunistička manjina u partizanima

02.08.2016. 00:28

@Pravda - Početkom rata 1941. među partizanima u Hrvatskoj i BiH je bilo najviše "neutralnih" civila (u političkom smislu), jer je to bio SRPSKI narod sa sela koji se povlačio u brda i šume, bežeći od ustaškog noža. Kasnije su se među te izbeglice , ubacili komunisti (plaćenici SSSR-a) i formirali partizanske jedinice kojima su oni komandovali (imali kape sa patokrakama). Pre rata bilo je 10.000 komunista, a u ratu partizana je bilo više stotina hiljada.

Lune

06.08.2016. 23:30

@Pravda - Hm,hmm..jeste, pocelo je samoorganizovanje,ali na poziv KPJ, pocele su ozbiljnije akcije i ratovanje...NOB po vodjstvom KPJ, rezultirala je sloboda !

vlado pljevlja

02.08.2016. 08:52

Draža Mihailović! Ma dajte ljudi molim vas prestanite više pokušavati da od domaćeg izdajnika napravite heroja.Dobio je prvo naoružanje od Tita da se bori protiv Hitlera,a onda je shvatio da je ipak bolje da od Hitlera uzme naoružanje u borbi protiv TITA.Sve odavno viđeno u "Užičkoj Republici".I danas postoje živi svjedoci koji su bili zgranuti kad su vidjeli kako Njemci u centru Užica dijele oružje četnicima.

ISTINOM do POMIRENjA

03.08.2016. 22:42

@vlado pljevlja - Đeneral Draža Mihailović je kao Pukovnik Kraljeve vojske od 06. APRILU 1941. u borbi sa Nemačkim okupatorom, a posle kapitualcije, koju nije priznao, nastavio je gerilsku (partizansku) borbu.. Komunisti su tek kasnije u JULU (kada je Namčka napala SSSR) otišli u šume i ubacili se u partizanske odrede, i počeli borbu za vlast, a protiv Kralja, Srba i pravoslavlja.

vlado pljevlja

02.08.2016. 09:56

Prosto je nevjerovatno koliko se već godinama unazad jedan dio intelektualne elite na prostoru bivše SFRJ uporno trud dai opovrgne savezništvo između Hitlera i Draže Mihailovića koje je tokom II svjetskog rata čvrsto utemeljeno.

Dobar si ti momak

02.08.2016. 23:04

@vlado pljevlja - U tvom razmišljanju ima dosta nelogične logike, ako znaš šta mislim, jer ti ona nije logična pošto bazira na tebi kroz pasrtijske kurseve utuvljeno nelogično verovanje koje si ti logično prisvojio i pretumbao u nelogično savezništvo Hitlera i Draže. Jasno?

vlado pljevlja

03.08.2016. 09:07

@vlado pljevlja - "Dobri momče" o čemu pričaš??? Kakve veze imaju partijski kursevi sa svjedočenjem jednog malog broja živih ljudi i sjećanja o svjedočenju mnogih kojih više na žalost nijesu među živima???

Lune

06.08.2016. 23:42

@vlado pljevlja - Hm,hmmm..moz da bidne, ali portal znaci.net/sudjenje Drazi, osporava sve SPO i slicne kurseve !

Ilija

02.08.2016. 11:23

Mi smo još 80-tih u školi učili da se general Ler predao Englezima, a da su ga oni izručili nama, što je praktično bilo priznanje Titove Jugoslavije. Osim u školskim udžbenicima ovo je ispričano i u čuvenom TV filmu iz 1976. godine "Čovek koji je bombardovao Beograd". Reklo bi se da samo autor ovog teksta nije znao kako je Ler dospeo u Jugoslovensko zarobljeništvo.

Lune

06.08.2016. 23:27

@Ilija - Hm,hmm...to su "autoi", sa stivom iz 1935-1941.godine.."obznanasi"

Komunisti su bili manjina u partizanima

03.08.2016. 22:35

@Jovan - Glavni cilj partizana (odredi koji su pratili narodne zbegove) je bio da se sačuva narod od USTAŠA, a komunisti su se kasnije ubacili i stavili na čelo partizanskih odreda i počeli BORBU zs VLAST i uništenje Kraljevine Jugoslavije i pravoslavlja.

iz glave

05.08.2016. 18:25

Дража је наш Ђенерал, који је четниковањем (српска реч за герилу, партизане) одржао Србе међу антизлотворима, тј победницима...a tito i pavelić su pata-pata, "jadni" nemci tek treći