Архив француске тајне службе: И Коко Шанел била тајни агент

Бета/АП

16. 03. 2016. у 21:45

Француски историчари представили архив тајне службе у Другом светском рату у којем се налазе позадине операција нациста и француског Покрета отпора као и приче о агентима

Архив француске тајне службе: И Коко Шанел била тајни агент

Twitter

ПАРИЗ - Француски историчари представили су данас архив тајне службе за време Другог светског рата у којем се налазе позадине операција нациста и француског Покрета отпора као и приче о агентима међу којима је позната модна креаторка Коко Шанел.

Архив садржи писма, извештаје, телеграме и фотографије ривалских тајних служби, Покрета отпора, режима у Вишију и немачких власти. Архив с документима који су историчари прикупљали годинама, налази се у средњевековном дворцу у Венсену, код Париза.

Документи ће бити доступни јавности а пошто нису у дигиталном формату, грађани ће морати да иду директно у дворац Венсен да читају извештаје.

Архив садржи и немачке документе које је Француска запленила на крају рата.

Историчари су навели да поседују и приватне документе као што су руком написани дописи братанице генерала Шарла Де Гола, Женвјев или документи о бившем француском председнику Франсоа Митерану пре него што се прикључио Покрету отпора.
— The Guardian (@guardian) March 16, 2016

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације