Пронађен печат кнеза Лазара!

Борис СУБАШИЋ

22. 10. 2015. у 21:03

Спектакуларни налаз археолога у остацима средњовековног града Рудника. На металној плочици угравиран шлем украшен бивољим роговима и натпис: "Господин Лазар кнез све српске земље"

Пронађен печат кнеза Лазара!

Печат који је носио кнез Лазар око 1373. године

ОТКРИЋЕ печата кнеза Лазара у остацима средњовековног града Рудника је спектакуларан налаз до кога су у последњим данима овогодишње кампање дошли археолози Филозофског факултета у Београду и Музеја Рудничко-таковског краја. Били су запањени кад је из земље изронила метална плочица-матрица с минуциозно угравираним владарским грбом, карактеристичним шлемом украшеним бивољим роговима и натписом: "Господин Лазар кнез све српске земље". Печат је урезан "у негативу", као слика у огледалу, да би се читао правилно после отискивања у злату или воску.

- Реч је о јединственом налазу, до сад смо познавали само отиске печата на владарским повељама сачуваним у ризницама. По први пут пронађена је матрица којом су ти печати отискивани. Њу је могао да носи само кнез Лазар или његов најближи сарадник из дворске канцеларије - каже доцент др Дејан Радичевић који с кустосом Аном Цицовић руководи истраживањима.

Они истичу да је проналазак кнежевог печата дефинитивно потврдио важност средњовековног Рудника и наговестио да је у граду постојала владарска резиденција.

- Рудник је био врло важан извор Лазареве економске моћи, а печат доказује да је он боравио у њему и издавао повеље - каже др Радичевић. - Лазар је ширећи државу следио традицију Немањића и овладавао кључним рударским местима, од Новог Брда до Рудника, који му је био веома значајан.

Да би прецизно установили од ког је метала изливена матрица послали су је на испитивање у Републички завод за заштиту споменика културе.

- Спектрометријска анализа је дала невероватан резулатат, да је реч о аутентичној легури коју су направили овдашњи металурзи - каже др Радичевић. - Печат је направљен од легуре која садржи 80 одсто бакра, осам одсто олова, шест одсто калаја, два одсто цинка и један проценат силицијума. Суштински, то је оловно-калајна бронза којој су остали легирајући елементи дали посебне особине.

Стручњаци сматрају да је с печатне матрице отискивана предња страна жига и да је вероватно имала и други део.

Са археолошког налазишта на Руднику

- За другим делом печата и за остацима владарске резиденције потрага тек почиње - каже др Радичевић. - Печат који смо пронашли подсећа на "велики типар" којим је оверена повеља светогорском манастиру Пантелејмону, али и на печат с писма Дубровчанима.

Титула коју је Лазар користио на рудничкој матрици и тип витешког шлема старији од приказаног на рељефу у Хиландару, указују да је овај печат кнез користио у раној фази владавине.

- Вероватно је реч о периоду непосредно после 1373. кад је победио великаша Николу Алтомановића у сукобу око Рудника - каже др Радичевић. - Од тада овдашњи рудници и градови постају значајан извор моћи кнеза Лазара, а доцније деспота Стефана Лазаревића и Вука Бранковића. Овде је радила најдуговечнија и последња ковница новца средњовековне Србије.

Средњовековни Рудник није био заштићен зидинама и можда је то разлог за губитак и откриће кнежевог печата. Наиме, одмах после Косовског боја 1389. угарски краљ Жигмунд покренуо је поход на "шизматичку" Србију, а први циљ му је било освајање "Рудничке планине" и њених богатстава. Међутим, наишао је на жесток отпор и морао је да се повуче. Затим је 1390. безуспешно опседао Острвицу, главну рудничку тврђаву.

- Угарски упад је кратко трајао због неочекивано упорног отпора Срба, које је највероватније предводио великаш Никола Зојић - објашњава др Радичевић. - Зојић није учествовао у Косовском боју јер је остављен да брани северну границу, што значи да су Срби били свесни опасности од Угарске.

Угари су искалили бес на цивилном насељу Руднику.

- Лазарев печат смо пронашли у отпадној јами, као да га је неко бацио у задњем тренутку, да би спречио да владарска ознака буде пронађена и злоупотребљена - каже др Радичевић. - Тај археолошки слој указује да је град био спаљен и разорен. Током обнове преко необичне скривнице је подигнута нова велика грађевина, која је практично сачувала печат.

Ана Цицовић каже да ће од четвртка печат бити изложен у Музеју Рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу.

др Дејан Радичевић, Ана Цицовић

ОДБИО ДА БУДЕ ТУРСКИ ВАЗАЛ

Будући кнез Лазар рођен је 1329. као син племића Прибца Хребељановића, који је после Душановог крунисања постао логотет - канцелар на његовом двору. Одрастао је и образовао се на двору најмоћнијег балканског владара тог доба. Женидбом са Милицом из лозе Вукана Немањића, Лазар је практично ушао у владарску породицу. У борби племства после Душанове изненадне смрти, прво је постао владар моравске Србије, а временом и најмоћнији међу српским племићима. Одбио је буде турски вазал и покушао да као и Душан створи хришћански савез за одбрану Европе од Османлија. Папска Европа је одбила да му пружи подршку. Лазар је повео српску војску у бој на Косову који је био Пирова победа: Османлије су накратко заустављене, а цвет српског племства је изгинуо.

ТРГОВАЧКА МЕТРОПОЛА

Средњовековни трг Рудник био је цивилно насеље с густом концентрацијом солидно грађених објеката великих димензија, међу којима више православних и католичких цркава за приморске трговце. Град је био седиште трговачких компанија и администрације, са царином, дипломатским представништвом, резиденцијама, већницом, гостионицама и свратиштима за путнике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)

Дејан Петровић

22.10.2015. 21:16

Насмијали сте ме са "вотермарк"-ом. Блиц вреба?

Nikola

22.10.2015. 21:56

Историчар Миодраг Јанковић тврди да је Лазар заправо признао врховну власт краља Жигмунда (или је можда био Луј I Анжујски, заборавио сам). Лазар ми је иначе једна од најинтригантнијих личности старе српске историје, не само због Боја на Косову. Волео бих кад би се сазнало више нпр. о његовом педигреу или прошлости, на основу чега је Душану Лазар још од млађих дана прирастао за срце, и како је од ставиочевог сина постао Југ-Богданов зет и господар Србије?

Владимир

22.10.2015. 22:37

@Nikola - Југ Богдан се уствари звал Вратко Немањић. Све у вези са браћом Југовић је израсло из народних легенди и има дубоку митолошку позадину.

Istoričar

22.10.2015. 22:48

@Nikola - Lazar je priznao Luja Anžujskog (Lajoš na mađarskom) jer mu je trebala pomoć Ugarske protiv Altomanovića. Kasnije je bio vazal Lajoševog naslednika Žigmunda, normalno. Posle 1389. kneginja Milica priznaje tursku vlast, zato Žigmund i napada Srbiju, jer očekuje obnovu vazalstva od Srbije, a to se ne dešava. Lazarev otac je bio Dušanov logotet, Lazar se prvi put javlja u vreme Uroša kao stavilac, mozda je bio i Dusanov, dakle i nije puno napredovao onda, niti je bio mio Dušanu nešto.

Đura Zmaj

22.10.2015. 22:21

Ko je "udarao" pečate u Americi u vreme cara Lazara - Obmana, Buš, Klinton, onaj kauboj ili ..?

Аца

22.10.2015. 22:50

како ли су "извукли" тако чисту бронзу у средњем веку?

gedza

22.10.2015. 23:25

Svaka cast i cestitke Arheolozi.Nema druge nego da sami ceprkamo po nasoj Srbiji i pronadjemo sto vise dokaza i relikvija o nasem milenijumskom bivstvo anju na ovim prostorima.Ono sto se danas desava sa Srbijom nije nista novo,jer oduvek novodolazeci skorojevici su unistavali svaki trag postojanja i dostignuca Srba.Uzmimo se u pamet ako hocemo da opstanemo tu gde jesmo sada i gde smo oduvek bili.Srecno Arheolozi !

dan

23.10.2015. 10:15

@gedza - Car Lazar je ziveo pre 700 godina a ne nikakvih milenijuma. Sta bi tek radili da kao Grci imamo 3000 godina istorije i ostavstinud Britanije do Indije. Ali i to njima sada mnogo ne koristi!"!

komentar

23.10.2015. 22:58

@gedza - Imamo i vise od 3000 godina istorije. Lepenski Vir je star 11 000 godina. Imamo i Vincu i Plocnik i Rudnu Glavu. Na nasoj teritoriji je jedna od kolevki svetske metalurgije. Druga je stvar sto nas uce da treba da potcenjujemo sebe i namecu rasisticku propagandu o "necivilozovanom Balkanu" i toboz civilizovanoj Evropi kao da Balkan nije Evropa i kolevka Evrope. Ako je Srbija imala zakonik i ako su stavljani pecati na dokumente pre 700 godina to znaci da je postojao neki red.

Милвас

22.10.2015. 23:54

Сад ће шиптари тражити да иђ дамо печат јер Лазар „њихов".

Nikola

22.10.2015. 23:59

Мој похвални коментар о Лазару има 20 плусева и 8 минуса а спрдња на рачун са Блицом 50 плусева и два минуса. Идентитет овог народа тоне у г***а, додуше, није да сам изненађен, за земљу где деца туку Рашу Попова, звижде престолонаследнику и знају све о Фарми а ништа о историји или књижевности. Без бриге, нећете ме гледати још дуго, након одбране дисертације, пакујем кофере и идем!

BorisFCRS

23.10.2015. 11:57

@Nikola - Lepo brate Nikola... Srbija da te školuje, a drugome da vraćaš što ti je Srbija dala! Putuj Igumane...

Mladen Šuvakov

23.10.2015. 09:09

U pravo vreme, da zapečatimo i našu sudbinu i našu kulturu i istoriju!!!

Blagica Tasic

23.10.2015. 09:22

Ovo znamenje nam Bog salje u ovim teskim vremenima,kao dokaz naseg postojanja na ovim prostorima.Dokaz-drugima. Nama-da se prisetimo ko smo mi i ko su nam bili preci! Posto smo ocigledno,zaboravili. Kosovo hoce u UNESK-u a Lazar izranja iz zemlje! Neko je rekao da ce Srbiju i mrtvi braniti! Ali, pravoslavni nisu mrtvi--njihove duse su i te kako zive!

Blagica Tasic

23.10.2015. 09:25

Nije srpska istorija nekakva bajka,mit,vec Istina koju su umanjivali i kaljali neprijetelji srpstva.Srbija vaskrsava!

Kole

23.10.2015. 09:56

Bravo za Srpske arheologe! Uzbudljivo otkrice, bravo! Koje je velicine pecat? Na osnovu fotografije se ne moze doneti zakljucak. Mogli bi da izloze pecat u Narodnom muzeju, kada uskoro bude otvoren, da se malo podigne interes za istoriju i kulturu u narodu.

Jovan

23.10.2015. 10:02

Rekao mi je Pedja Herc, covek koji je pre 10 godina u novinama Vranjskim rekao da pocinje 3 svetski rat ove godine, da je to predskazanje pronalazak pecata da ce Srbija konacno stati na noge.

Dexter

23.10.2015. 18:17

Jos malo pa cemo znati vise o Engleskoj nego o svojoj istoriji. Neka RTS napravi seriju (dokumentarnu ili igranu) pa nece biti problem placati pretplatu.

D.P.

24.10.2015. 01:07

Eto sada i dokaza da slje on bio car svih srpskih zemalja. Kosovo je Srbija. Šta sad kažu oni koji su priznali Kosovo kao Albansku državu!

Gile

25.10.2015. 09:58

@D.P. - Zanemeli su, kao i uvek kada cuju slicne vesti, a oglase se, da pokazu da nam ne misle dobro.

Бг

24.10.2015. 02:12

Прелепо , промовишите мало културу и историју народу српском и увећајте помоћ и доходатак фамилији са од по 2оје па надаље мушке деце

milija suzovic

17.02.2016. 09:37

sta bilo kad bismo imali pecat Knezev na letnjim majicama,pa pcat kneza Stojmira ,LIK Patrijarha Pavla,slike Vojvoda i ratnika iz I sv.rata i jos mnogo sta.Milija Suzovic bgd/