Селфи са Пупином

Д. МАТОВИЋ

23. 09. 2015. у 20:40

У Историјском музеју Србије се отвара изложба о славном научнику и родољубу. Посетиоци ће имати прилику да лично „упознају“ Пупина, додуше у виртуелном свету, да направе фотографију са њим

Селфи са Пупином

Фото М. Лабудовић

НИ две хиљаде квадрата није довољно да се исприча прича о великом проналазачу, научнику, добротвору и родољубу, кажу у Историјском музеју Србије, у коме се сутра отвара изложба о Михајлу Пупину. На припремама спектакуларне интерактивне изложбе огромна екипа стручњака из најразличитијих области радила је месецима, издвајајући најупечатљивија сведочанства о човеку, који је свој огроман углед и иметак заложио да би помогао Србији у Првом светском рату.

Ово је прва музејска поставка у Србији која омогућава да сваки сегмент изложбе буде интерактиван, тако да се готово сваким кораком активира нова пројекција у простору. Посетиоци ће имати прилику да по први пут лично упознају Михајла Пупина, додуше у виртуелном свету, па и да направе "селфи" с њим. Добродошлицу посетиоцима пожелеће необичан кустос - виртуелни Пупин који се активира отварањем интерактивне књиге.

- Изложба представља најобимнији пресек живота и дела великог научника, а посетиоци ће моћи да се упознају са низом непознатих чињеница о њему - говори Александра Нинковић Ташић, ауторка изложбе. - По први пут биће изложени Пупинови драгоцени легати, као и до сада непознати архивски материјал са великим бројем непознатих докумената. Сазнајући о Пупину као доброчинитељу, публика ће моћи да ужива у делима Уроша Предића, Паје Јовановића, Константина Данила, Влаха Буковца, из фондова Народног музеја.

Директорка Музеја др Душица Бојић од самог почетка активно се укључила у реализацију овог пројекта.

- У свом докторату о избеглицама у Првом светском рату бавила сам се Пупином и његовим огромним залагањем за српски народ. Овај аспект његовог живота био је дуго запостављен и желела сам да се та неправда исправи - каже Бојићева.

Поставку чине бројни оригинални предмети из наших музеја, архива, али и оне које је ауторка изложбе током десетогодишњег истраживачког рада успела да пронађе. Овде су и Пупинови текстови који су до сада били непознати нашој јавности.

- Пупиново дело је познато свима на планети, али његове мисли, које је пронашла Александра ретко коме - прича Душица Бојић.

На изложби је посебно упечатљива иновативна употреба нове технологије. Низ интерактивних инсталација урадили су дизајнери, 3Д моделари, програмери, под руководством Марка Тодоровића и Марка Савића. Они су технологије које младима одвлаче највећу пажњу искористили у супротном смеру.

- Користили смо читав низ алатки сензора за детекцију покрета и препознавање лица, али их једна платформа све уједињује, а то је нови медиј који зовемо проширена стварност - каже Марко Савић. - У виртуелној стварности реч је о стварању потпуно новог света који је од вас одвојен док је овде реч о кораку даље - уз помоћ мобилног телефона, таблета, рачунара или интерактивних наочара у постојећем свету појављује се нешто што у њему до тада није постојало.

Посетиоци изложбе имаће прилику да одиграју партију "шоре" са Пупином, за коју се каже да је претеча бејзбола, да са професором разговарају телефоном или да слушају његова предавања... Ово је прва изложба на свету на којој ће бити коришћене интерактивне наочаре. Када се ставе, сваки од црних зидова на којима су исписане формуле из Пупинове бележнице прича причу о неком од патената... На изложби је реконструисана Пупинова лабораторија, као и много сегмената из његовог приватног живота. Нису заборављени ни његови проналасци. Ту је његов познати калем, који је имао изузетан значај у телекомуникацијама, као и рендген апарат, који је Пупин конструисао...

ОТВАРАЊЕ

Изложба је организована под покровитељством Mинистарства културе и информисања и уз подршку компанија "Телеком Србија" и "Нелт". Изложбу ће отворити министар културе Иван Тасовац. На отварању ће говорити и генерални директор "Телекома Србија" Предраг Ћулибрк, извршни директор "Нелт групе" Милош Јелић и ауторка изложбе Александра Нинковић Ташић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације